Κινηματογραφος

Glenn Close: 40 χρόνια χωρίς Όσκαρ

Φέτος φοβάται ότι θα της το δώσουν για την ταινία Hillbilly Elegy «επειδή αισθάνονται ότι της το χρωστάνε»

Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Glenn Close έχει αρκετές υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά δεν έχει κερδίσει. Φέτος είναι υποψήφια για τον ρόλο της στην ταινία «Hillbilly Elegy»

Η Glenn Close, που αυτές τις κλείνει τα 72 της χρόνια, είναι φέτος υποψήφια για Όσκαρ και Rasberry για τον ρόλο της στην ταινία «Hillbilly Elegy». Σε σκηνοθεσία Ron Howard, το μελόδραμα του Netflix που αφηγείται την ιστορία τριών γενεών μιας φτωχής οικογένειας των Απαλαχίων, δίχασε το κοινό και τους κριτικούς. Πολλοί θεώρησαν την ιστορία ένα μήνυμα της αμερικανικής δεξιάς και των φιλελευθέρων που επιμένουν ότι, αν θέλει κανείς, μπορεί να γλιτώσει από τη φτώχεια· άλλοι το είδαν σαν μια επιβεβαίωση του αμερικανικού ονείρου.

Η Close έχει στο ενεργητικό της επτά ακόμη υποψηφιότητες αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ το Όσκαρ. Και φέτος ενώ, όπως είπε σε συνέντευξή της, φοβάται ότι θα της το δώσουν «επειδή αισθάνονται ότι της το χρωστάνε», βρίσκεται υποψήφια για το Golden Raspberry Award, γνωστό ως Razzie: η ερμηνεία της ως «Mamaw» στην ταινία του Howard θεωρήθηκε μια από τις χειρότερες της χρονιάς - αλλά την ίδια στιγμή, η Ακαδημία την τίμησε με υποψηφιότητα για το Όσκαρ δεύτερου ρόλου. Οι επικριτές της ταινίας χαρακτήρισαν τη Mamaw «καρικατούρα» και επιτέθηκαν τόσο στον σεναριογράφο όσο και στον σκηνοθέτη διότι «γελοιοποιεί τους φτωχούς ανθρώπους των Απαλαχίων».

Η Close είχε προταθεί για Όσκαρ το 1983 για τον ρόλο της στο «Ο κόσμος σύμφωνα με τον Γκαρπ» αλλά έχασε από την Jessica Lang, και στη συνέχεια για τη «Μεγάλη ανατριχίλα» αλλά έχασε από τη Linda Hunt. Όταν προτάθηκε για τον ρόλο της στον «Καλύτερο» με τον Robert Redford έχασε από τη Cher. Κι ενώ τo 1989 ήταν το φαβορί για τις «Επικίνδυνες σχέσεις» έχασε από την Jodie Foster. Τις επόμενες δύο φορές ήταν μάλλον outsider και έχασε από τη Meryl Streep -σε μια εποχή που είχαν αρχίσει γκρίνιες για τις πολλαπλές βραβεύσεις της Streep- και από την Οlivia Colman.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ηθοποιός είναι υποψήφιος για Razzie και Όσκαρ μαζί. Ο James Coco το πέτυχε το 1982 με το «Μόνο όταν γελάω» και δύο χρόνια αργότερα, η Amy Irving με το «Yentl». Άλλοι ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι για Razzie και για Όσκαρ την ίδια χρονιά, αλλά για διαφορετικούς ρόλους. Η Melissa McCarthy για δύο ρόλους στο «The Happytime Murders» και στο «Life of the Party», και ο Jack Nicholson για την ταινία «Χόφα» το 1993. Το 2009, μια μέρα προτού η Sandra Bullock κερδίσει το Όσκαρ για το «The Blind Side», εμφανίστηκε στην τελετή των Razzies για να αποδεχτεί το βραβείο της χειρότερης ηθοποιού για την κωμωδία «Όλα για τον Steve».

Η Glenn Close έχει βραβευτεί με Χρυσή Σφαίρα για τη μίνι τηλεοπτική σειρά «Το λιοντάρι τον χειμώνα» το 2005, για τον ρόλο της στο επίσης τηλεοπτικό «Damages» και για την κινηματογραφική ταινία «Η σύζυγος» το 2019. Ανάμεσα στα βραβεία που έχει αποσπάσει είναι Emmy, Satellite και διακρίσεις της Screen Actors Guild.