Κινηματογραφος

Το 33o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για πρώτη φορά online

Το διεθνές διαγωνιστικό περιλαμβάνει 13 ταινίες, εκ των οποίων οι 4 είναι ελληνικές

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

33o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Online και δωρεάν (25/11-4/12) με έμφαση στο ελληνικό σινεμά, το μεταναστευτικό, την επιστημονική φαντασία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το 33o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που επιμελείται ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης πραγματοποιείται διαδικτυακά και, όπως μας λέει κι ο ίδιος, «έχει μόνο ένα καλό αυτό: μπορούν να δουν τις ταινίες περισσότεροι θεατές και μάλιστα από όλη την Ελλάδα».

Το φετινό φεστιβάλ μπορεί να γίνεται μόνο online, όπως οι περισσότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά η συγκεκριμένη συνθήκη δεν μοιάζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ποιοτικό σχεδιασμό του.

Το διεθνές διαγωνιστικό περιλαμβάνει 13 ταινίες εκ των οποίων οι 4 είναι ελληνικές και ξεχωρίζει το πρόσφατα βραβευμένο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη αλλά και το επίσης βραβευμένο στο ίδιο φεστιβάλ «Ντάνιελ 16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

«Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Με έμφαση στο ελληνικό σινεμά (ευκαιρία να δείτε φιλμ που δεν έτυχαν της υποδοχής που άξιζαν όταν βγήκαν στις αίθουσες σαν το τολμηρό «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα και το «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ), το μεταναστευτικό (μη χάσετε το «Απ’ το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα και το «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη), την επιστημονική φαντασία αλλά και αφιερώματα στους Τάκη Κανελλόπουλο και Ερίκ Ρομέρ (απόλυτο must το «Πολίν στην πλαζ»), το φετινό μενού του «πιο παλιού κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας» έχει πολλά καλά φιλμ να προσφέρει στους έλληνες σινεφίλ.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αφιέρωμα στους πολέμους ανεξαρτησίας με αφορμή το 1821 και τα 200 χρόνια που συμπληρώνονται σε λίγους μήνες από την Ελληνική Επανάσταση.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Στις δράσεις του Πανοράματος σημειώστε μια ημερομηνία: την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ελληνικός κινηματογράφος και διανομή» από τις 19.00 μέχρι τις 20.30. Το κοινό θα μπορεί να την παρακολουθήσει σε live streaming, από το κανάλι του φεστιβάλ στο YouTube. Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες: Ηλίας Δημητρίου, Βασίλης Μαζωμένος, Δημήτρης Τσιλιφώνης και Άγγελος Κοβότσος (εκπροσωπώντας και την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ), η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Feelgood Entertainment, Eιρήνη Σουγανίδου και o αιθουσάρχης και διανομέας Μπάμπης Κονταράκης. Το Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα εκπροσωπήσει η Δ/ντρια της Hellas Film, Αθηνά Καλκοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίνος Μικελίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ο οποίος γράφει σχετικά: «Ένα από τα μεγάλα -και άλυτα μέχρι σήμερα- προβλήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου είναι η διανομή των ελληνικών ταινιών. Η κάλυψη των αιθουσών με τις μεγάλες, αμερικανικές βασικά, παραγωγές και με ταινίες, βάσει των συμφωνιών των διανομέων με τις μεγάλες εταιρίες (και με τους αιθουσάρχες που κλείνουν τις ταινίες) για την εξασφάλιση των πιο εμπορικών εβδομάδων τους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τη διανομή και προβολή των ελληνικών ταινιών, ιδιαίτερα όσων θεωρούνται «καλλιτεχνικές» (κάτι που αυτόματα και πολύ λανθασμένα μεταφράζεται ως «αντί-εμπορικές»).


Όλες οι ταινίες και οι δράσεις του φεστιβάλ είναι διαθέσιμες σε όλους δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Cinesquare.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ