Κινηματογραφος

Soul: Γιατί η προβολή στο Disney Plus αναστάτωσε τα σινεμά

Η απόφαση για το Soul είναι διπλά απογοητευτική για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βασίζονταν στην κυκλοφορία της ταινίας στους κινηματογράφους

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η νέα ταινία της Pixar "Soul"
© Soul/Facebook/Pixar/Disney

Η κυκλοφορία της ταινίας «Soul» στο Disney Plus, οι αντιδράσεις και η ανακοίνωση της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφων

Μετά την αρχική διαθεσιμότητα της νέας ταινίας της «Μουλάν» στο Disney Plus μέσω της συνδρομής Premier Access, ακόμα μια πολυαναμενόμενη ταινία μεταφέρεται στη streaming πλατφόρμα κι αυτό έχει δυσαρεστήσει τους ευρωπαίους αιθουσάρχες.

Disney and Pixar’s Soul | Official Trailer | Disney+

Οι ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών της Ευρώπης ανέφεραν ότι είναι συντετριμμένοι από την απόφαση της Disney να κυκλοφορήσει την νέα animation ταινία της Pixar «Soul» απευθείας στην υπηρεσία streaming της δημοφιλούς εταιρείας παραγωγής και όχι στο σινεμά. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Variety, αυτή η κίνηση τους «σόκαρε, τους αναστάτωσε» και τώρα στερεί την κινηματογραφική εμπειρία σε ένα ευρύ κοινό.

Μια ανακοίνωση από τη Διεθνή Ενωση Κινηματογράφων (International Union of Cinemas – UNIC), η οποία εκπροσωπεί και τους επιχειρηματίες κινηματογράφων, έγραφε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των κινηματογράφων σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι ανοιχτοί και ικανοί να προσφέρουν μια ασφαλή και απολαυστική επιστροφή για το κοινό. Οι επιχειρηματίες των κινηματογράφων έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να προσφέρουν την ασφαλέστερη δυνατή εμπειρία στο κοινό τους με βάση ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα νέων κυκλοφοριών. Ωστόσο, για ακόμα μια φορά βρίσκουν έναν διανομέα που φέρνει άλλο ένα πλήγμα (για τη βιομηχανία). Η απόφαση για το Soul είναι διπλά απογοητευτική για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι βασίζονταν στην κυκλοφορία της ταινίας, μετά την παρουσίασή της σε έναν αριθμό σημαντικών φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ευρώπη».

Το «Soul» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου-BFI και αναμένεται να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης σε λίγες ημέρες.

«Υπάρχει απόδειξη ότι οπουδήποτε στον κόσμο το κοινό επέστρεψε στις αίθουσες, η εμπειρία γι’αυτό ήταν ασφαλής και ευχάριστη. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η κυκλοφορία νέων ταινιών, θα κάνει όλη τη διαφορά και θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κατευθυνθούν προς τη μεγάλη οθόνη. Και πράγματι, πολλοί κινηματογράφοι στην Ευρώπη έχουν προβάλει αμέτρητες τοπικές κυκλοφορίες από την ώρα που επαναλειτούργησαν με επιτυχία, τονίζοντας ότι οι τίτλοι που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, είναι πιο σημαντικοί από ποτέ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι αποφάσεις για αναβολή ταινιών, προσπέραση των κινηματογράφων και της αξίας που δημιουργούν είναι τρομερά απογοητευτικές – και ανησυχητικές – τόσο που το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερούν την ημέρα που ολόκληρη η βιομηχανία θα μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση. Δεν είναι μόνο οι κινηματογράφοι και το κοινό που θα χάσουν – αυτή η κατάσταση πρέπει να είναι απογοητευτική και για τους δημιουργούς και τα ταλέντα που επιθυμούν να δουν τις ταινίες τους στη μεγάλη οθόνη».

Επιπλέον, η Ενωση προειδοποιεί και τα στούντιο, προβλέποντας τον «θάνατο» για κάποιους κινηματογράφους. 

«Κι ενώ οι κινηματογράφοι θα αγωνιστούν για να ανακάμψουν χωρίς νέες κυκλοφορίες, έτσι – στην πραγματικότητα – και οι συνεργάτες μας στα στούντιο παραγωγής, των οποίων οι αποφάσεις σε τέτοιες περιστάσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή σε βασικές αγορές, πολλές από τις οποίες θα είναι λιγότερο κατάλληλες να υποστηρίξουν τις ταινίες τους όταν αποφασίσουν να τις κυκλοφορήσουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όταν κάποια στούντιο αποφασίσουν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την κυκλοφορία των ταινιών τους, ίσως να είναι πολύ αργά για πολλούς κινηματογράφους της Ευρώπης».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ