Κινηματογραφος

Πέθανε ο Ρον Κομπ, σχεδιαστής του «Star Wars» και «Alien»

«Έφυγε», σε ηλικία 83 ετών, ο σχεδιαστής και σκιτσογράφος Ρον Κομπ, με τεράστια συμβολή στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρον Κομπ
Total Recall

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Ρον Κομπ, σκιτσογράφος και σχεδιαστής διάσημων σκηνικών και οχημάτων σε ταινίες όπως «Star Wars», «Alien» και «Επιστροφή στο Μέλλον».

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, που άφησε το στίγμα του στον κινηματογράφο και τα πολιτικά κόμικς, «έφυγε» από το ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο Ρον Κομπ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1937 αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Ο Ρον Κομπ έπασχε τα τελευταία χρόνια από άνοια.

Ρον Κομπ
© roncobb.net


Ξεκίνησε στα Disney Studios στο Burbank της Καλιφόρνια σε ηλικία 18 ετών, πολύ νέος ακόμα και χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, δουλεύοντας πάνω στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Ωραία Κοιμωμένη» («Sleeping Beauty», 1959). Αργότερα έπρεπε να εκπληρώσει και τη στρατιωτική του θητεία, κάτι που προσπάθησε για κάποια χρόνια να αποφύγει. Τελικά τον έστειλαν στο Βιετνάμ το 1963. Με την απόλυσή του και την επιστροφή του στο Λος Άντζελες, ξεκίνησε μία μεγάλη καριέρα πέντε δεκαετιών με τεράστια συμβολή στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και στον ανεξάρτητο τύπο και κόμικς. To 1969 σχεδίασε το σύμβολο της οικολογίας, αυτό που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σε όλες τις σημαίες του οικολογικού κινήματος, με το ελληνικό γράμμα Θήτα.

Αυτοδίδακτος, μετά από κάποια χρόνια σε underground έντυπα σαν σκιτσογράφος, η δουλειά του στην κωμική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Dark Star» (1974) του Τζον Κάρπεντερ, ήταν αυτή που πραγματικά του άνοιξε νέους ορίζοντες. Από τότε, δεκάδες σχέδια του Ρον Κομπ με διαστημικά σκάφη, φουτουριστικά οχήματα, σκηνικά, κοστούμια και περίεργα πλάσματα και χαρακτήρες, πήραν «ζωή» μέσα από διάσημες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Στο πρώτο «Star Wars» του 1977,  «Alien» (σημαντική η συνεισφορά του στο σχεδιασμό του σκάφους Nostromo), «Back to the Future» (συμβάλλοντας τα μέγιστα στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου-μηχανής του χρόνου DeLorean), «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», «Κόναν ο Βάρβαρος», «Ο Αστρομαχητής», «Amazing Stories», «Leviathan», «The Abyss», «Total Recall», «The Rocketeer» και πολλοί άλλοι τίτλοι, ενώ μην ξεχνάμε πως είχε εμπλακεί για λίγο – μαζί με τον άλλο θρυλικό σχεδιαστή, τον Ελβετό H.R. Giger – στο «Dune» του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, μία ταινία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, δεν έχει αρνηθεί πως η έμπνευση-ιδέα για την ταινία «E.T. the Extra-Terrestrial» ήρθε από τον Ρον Κομπ.
Ρον Κομπ
Ο Ρον Κομπ στο σκηνικό της ταινίας «Κόναν ο Βάρβαρος» © roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

Ρον Κομπ
© roncobb.net

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ