Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Γάτα στον τοίχο (Cat in the wall)

Ντεμπούτο στις ταινίες μυθοπλασίας για το δίδυμο των ντοκιμαντεριστών

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κριτική για την ταινία «Γάτα στον τοίχο» (Cat in the wall) των Βέσελα Καζάκοβα και Μίνα Μιλέβα με τους Ιρίνα Ατανάσοβα, Έινζελ Κένοβ και Γκίλντα Γουά.

Η μετανάστρια από τη Βουλγαρία, Ιρίνα, παλεύει με όλες τις δυνάμεις της να γίνει αρχιτέκτονας στην Αγγλία αλλά έχει να αντιμετωπίσει ένα απέραντα εχθρικό περιβάλλον στην γειτονιά του νότιου Λονδίνου που κατοικεί.

Το ντεμπούτο στις ταινίες μυθοπλασίας για το δίδυμο των ντοκιμαντεριστών δανείζεται πολλά στοιχεία από το σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού του Κεν Λόουτς (με ολίγη από Νταρντέν) για να σχολιάσει –κάπως βαρετά ή μονοδιάστατα είναι η αλήθεια- τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ενωμένης Ευρώπης. Στην εργατική πολυκατοικία-Βαβέλ που ζει η ηρωίδα συμβαίνουν όλα τα άθλια φαινόμενα που καταπιέζουν τη ζωή κάποιου φιλότιμου αντιήρωα: επιθετικότητα, προσβολές, έλλειψη σεβασμού, αδυναμία επικοινωνίας ή έστω συνεννόησης. Και στη μέση όλων αυτών και του απόηχου του Brexit, μια γάτα. Τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί στο σινεμά (ειδικά του Λόουτς) με τον νατουραλισμό της εικόνας να επιχειρεί να κάνει τη διαφορά αλλά δεν αρκεί.

Σκηνοθεσία: Βέσελα Καζάκοβα, Μίνα Μιλέβα
Πρωταγωνιστούν: Ιρίνα Ατανάσοβα, Έινζελ Κένοβ, Γκίλντα Γουά