Κινηματογραφος

Ράντκλιφ για Ρόουλινγκ: Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες

«Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντάνιελ Ράντκλιφ
Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ © EPA/ETTORE FERRARI

Την αντίθεσή του απέναντι στα σχόλια της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για τις τρανς γυναίκες εξέφρασε ο Ντάνιελ Ράντκλιφ.

Την απάντησή του στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ σχετικά με τα σχόλιά της για τις τρανς γυναίκες έδωσε ο πρωταγωνιστής των ταινιών «Χάρι Πότερ», Ντάνιελ Ράντκλιφ.

Όλα ξεκίνησαν από ένα tweet που πραγματοποίησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας του «Χάρι Πότερ», η οποία σχολίασε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Δημιουργία ενός πιο ισότιμου κόσμου μετά το COVID-19 για άτομα με εμμηνόρροια», σημειώνοντας:

«"Άτομα με εμμηνόρροια". Είμαι σίγουρη ότι υπήρχε μια λέξη για αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος να με βοηθήσει...Wumben; Wimpund; Woomud;» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Η ίδια, θέλοντας να δικαιολογήσει το σχόλιό της τόνισε πως «εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, δεν υπάρχει έλξη για το ίδιο φύλο. Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος να λέμε την αλήθεια.

»Η ιδέα ότι οι γυναίκες σαν εμένα, που δείχνουν κατανόηση για τους trans ανθρώπους εδώ και δεκαετίες επειδή είναι ευάλωτοι με τον ίδιο τρόπο όπως οι γυναίκες στην ανδρική βία -«μισούν» τους trans γιατί πιστεύουν ότι το φύλο είναι πραγματικό και έχει ζωντανές συνέπειες - είναι ανοησία.

»Σέβομαι το δικαίωμα κάθε τρανς ατόμου να ζει με οποιονδήποτε τρόπο που νιώθει αυθεντικός και άνετος. Θα έκανα πορεία μαζί σας εάν έκαναν διακρίσεις σε βάρος σας επειδή είστε τρανς. Ταυτόχρονα, η ζωή μου διαμορφώθηκε από το να είμαι γυναίκα. Δεν πιστεύω ότι είναι μίσος να το λέω».

Ανάμεσα στους χιλιάδες που απάντησαν στα σχόλια της Ρόουλινγκ, ήταν και ο αγαπημένος πρωταγωνιστής των ταινιών «Χάρι Πότερ», Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο οποίος και υποστήριξε πως «παρότι η Ρόουλινγκ είναι αναμφισβήτητα υπεύθυνη για την πορεία που πήρε η ζωή μου, ως άνθρωπος αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω κάτι αυτή τη στιγμή. 

»Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου διαγράφει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια των τρανς ανθρώπων και είναι ενάντια σε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας που έχουν πολύ μεγαλύτερη ειδίκευση σε αυτό το θέμα από ότι εγώ ή η Τζο.

»Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να υποστηρίξουμε τους transgender και non-binary ανθρώπους, όχι να ακυρώνουμε την ταυτότητά τους και να τους προκαλέσουμε περισσότερο κακό. Λυπάμαι πολύ για την οδύνη που σας προκάλεσαν αυτά τα σχόλια. Αν βρήκατε σε αυτές τις ιστορίες κάτι που είχε απήχηση σε εσάς και σας βοήθησε κάποια στιγμή στη ζωή σας, τότε αυτό είναι ανάμεσα σε εσάς και το βιβλίο που διαβάσατε και αυτό είναι ιερό. Κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει αυτό».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ