Κοσμος

Ρόουλινγκ: Έχω βιώσει ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική επίθεση

Μετά τα χιλιάδες σχόλια που την κατηγορούν ως «τρανσφοβική»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ © EPA/HAYOUNG JEON

Με ένα κείμενο 3.600 λέξεων η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μιλά για τα περιστατικά σωματικής βίας και σεξουαλικής επίθεσης που έχει βιώσει.

Στους επικριτές της που την αποκαλούν «τρανσφοβική» απάντησε η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινκγκ με ένα μακροσκελές κείμενό της.

Στις 3.600 λέξεις που επέλεξε για να αιτιολογήσει τα όσα είχε δηλώσει προ ημερών, η Ρόουλινγκ εξηγεί πώς ενεπλάκη σε μια πικρή και διχαστική «διαμάχη» σχετικά με την έννοια της ταυτότητας φύλου και δικαιολογεί τη στάση της απέναντι σε αυτού του είδους τα ζητήματα, επικαλούμενη τις προσωπικές τις εμπειρίες.

Συγκεκριμένα, η Ρόουλινγκ αποκαλύπτει πως έχει βιώσει τον σεξισμό και τον μισογυνισμό καθώς και την αίσθηση που είχε όντας έφηβη ως «διανοητικά άφυλη».

«Το δέλεαρ της απόδρασης από τη γυναικεία φύση θα ήταν τεράστιο. Ως έφηβη, υπέφερα από σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD). Αν είχα βρει online τη συμπαράσταση και τη συμπόνια που έλειπε από το άμεσο περιβάλλον μου, μπορεί να είχα πειστεί να μετατρέψω τον εαυτό μου στον γιο που είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα προτιμούσε ο πατέρας μου.

»Αναφέρω τώρα αυτά τα πράγματα, όχι σε μια απόπειρα να κερδίσω συμπόνοια, αλλά ως ένδειξη αλληλεγγύης με τους τεράστιους αριθμούς γυναικών που έχουν ιστορίες σαν τη δική μου, και που έχουν συκοφαντηθεί ως μισαλλόδοξες επειδή εξέφρασαν ανησυχία για τους χώρους ενός φύλου».

Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρει πως όλα όσα ειπώθηκαν εναντίον της τις τελευταίες ημέρες ξαναζωντάνεψαν στο μυαλό της αναμνήσεις από σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε όταν ήταν 20 χρονών.

«Η επίθεση συνέβη σε χώρο και σε χρόνο όπου ήμουν ευάλωτη, και ένας άνδρας εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Δεν μπορούσα να διώξω αυτές τις αναμνήσεις και δυσκολευόμουν να συγκρατήσω την οργή και την απογοήτευσή μου σχετικά με τον τρόπο που θεωρώ ότι η κυβέρνηση στη χώρα μου ρισκάρει αλόγιστα με την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών» τόνισε και αποκάλυψε στη συνέρχεια αναφορικά με τη σωματική βία που έχει υποστεί:

«Αν μπορούσατε να μπείτε στο μυαλό μου και να καταλάβετε τι νιώθω όταν διαβάζω για μια τρανς γυναίκα που πέθανε στα χέρια ενός βίαιου άνδρα, θα βρίσκατε μόνο αλληλεγγύη και συμπαράσταση».

Τέλος, όσον αφορά τα τρανς άτομα, η Ρόουλινγκ υπογράμμισε πως χρειάζονται και αξίζουν προστασία αλλά τόνισε πως «όταν ανοίγεις  την πόρτα σε μπάνια και αποδυτήρια για οποιονδήποτε άνδρα πιστεύει ή αισθάνεται ότι είναι γυναίκα – και όπως είπα, τα πιστοποιητικά φύλου μπορεί να δίνονται πλέον χωρίς χειρουργείο ή ορμόνες - τότε ανοίγεις την πόρτα σε όλους τους άνδρες που θέλουν να μπουν μέσα. Αυτή είναι η απλή αλήθεια».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ