Κινηματογραφος

Master Class: Ο Phedon Papamichael συζητά με τον Αλέξανδρο Μαραγκό

Ο υποψήφιος για Όσκαρ κινηματογραφιστής σε μια online συζήτηση για το σινεμά και τον κορωνοϊό

Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δείτε το online σεμινάριο του Phedon Papamichael και του Αλέξανδρου Μαραγκού στη νέα στήλη Master Class της Athens Voice.

Δύο ανήσυχοι, δημιουργικοί άνθρωποι, κοσμοπολίτες, που αγαπούν την Αθήνα πολύ και στο πλαίσιο του #menoumespiti αποφάσισαν να συναντηθούν στο Instagram ενώνοντας χιλιάδες άλλους που παρακολούθησαν την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτησή τους. Ο κινηματογραφιστής, διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών Phedon Papamichael ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του φωτογράφου και σκηνοθέτη Αλέξανδρου Μαραγκού και αντάλλαξαν απόψεις για την πανδημία του κορωνοϊού που μαστίζει τον πλανήτη αλλά και αναμνήσεις από τα γυρίσματα της οσκαρικής ταινίας «Ford vs Ferrari» του Τζέιμς Μάνγκολντ.

Γιος του καλλιτεχνικού διευθυντή Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ο Phedon Papamichael γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Γερμανία και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει ως φωτορεπόρτερ. Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο έγινε μέσα από τις ταινίες του βασιλιά των b-movies, Roger Corman. Διευθυντής φωτογραφίας σε περισσότερες από 40 ταινίες στο Χόλιγουντ, υποψήφιο για Όσκαρ χάρη στη δουλειά του στο «Νεμπράσκα», στενό συνεργάτη του Αλεξάντερ Πέιν, καθώς και σειράς προσωπικοτήτων σαν τον Νικ Κασσαβέτη, τον Ρότζερ Κόρμαν, τον Βιμ Βέντερς, τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Phedon Papamichael είχε πολλά να μοιραστεί με τον Αλέξανδρο Μαραγκό, τον άνθρωπο που φωτογραφίζει, σκηνοθετεί και παρατηρεί τη ζωή με την κάμερά του, παραδίδοντας εικόνες που έχουν πάντα κάτι να πουν.

Ο Αλέξανδρος Μαραγκός ως κινηματογραφιστής γύρισε το το φιλμ «Athens City-A Portrait Of A Changing Metropolis», μια μη αφηγηματική ταινία μικρού μήκους, το πορτρέτο μιας μεταβαλλόμενης μητρόπολης που γνώρισε μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο, συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του Χέρμαν Βάσκε «Balkan Spirit» που πρωταγωνιστούν οι Αντζελίνα Τζολί, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Εμίρ Κουστουρίτσα, Ιζαμπέλ Χούπερτ, Άννα Μαρία Μαρίνκα, Σλάβοι Ζίζεκ και Φαίδων Παπαμιχαήλ. Σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Phedon Papamichael ASC, GSC: A Life Behind The Lens». Υπήρξε μέλος της ομάδας κινηματογραφιστών για την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ που συνόδευσε την blue-ray/dvd κυκλοφορία της ταινίας «300: Rise of An Empire».

Κάνοντας πρεμιέρα στη νέα στήλη Masterclass της Athens Voice, όπου κάθε εβδομάδα χαρισματικές προσωπικότητες θα μοιράζονται online τις σκέψεις τους, τις γνώσεις τους και tips με όλους εμάς που #menoumespiti, Phedon Papamichael και Αλέξανδρος Μαραγκός, μας χάρισαν μια χαλαρή, όμορφη διαδραστική κουβέντα-σεμινάριο, από αυτές που, ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες, έχουμε ανάγκη να ακούμε και να συμμετέχουμε. Παρακολουθείστε την παρακάτω και μείνετε συντονισμένοι στο athensvoice.gr