Κινηματογραφος

Μένουμε Σπίτι: Θυμόμαστε την προφητική «Φιλοσοφία» του Δημήτρη Αθανίτη

Μια δυστοπία, κοντινή με αυτή που ζούμε, στο φιλμ μικρού μήκους που προβλήθηκε το 1993

Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ταινία μικρού μήκους «Φιλοσοφία» του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη, γυρισμένη το 1993, θυμίζει την έρημη Αθήνα του κορωνοϊού.

Σχεδόν πριν τρεις δεκαετίες, το 1993, ο Δημήτρης Αθανίτης εμφανίζεται ως σκηνοθέτης με την πρώτη του μικρού μήκους ταινία. Το σκηνικό της Αθήνας, έρημη πόλη, είναι το περιβάλλον όπου ο Αθανίτης φιλμάρει μια ενδεκάλεπτη ταινία περιγράφοντας λιτά μια δυστοπία, κοντινή με αυτή που ζούμε, συνδυάζοντας ανατρεπτικό χιούμορ αλλά κι όλο το αλά Μπέκετ και Ιονέσκο παράλογο- λογικό των ημερών του κορωνοϊού. 

Η «Φιλοσοφία» κάνει μια τολμηρή υπόθεση για μια Αθήνα, για μια Ελλάδα του κοντινού μέλλοντος: η ελληνική οικονομία καταρρέει. Ο πρόεδρος κηρύσσει πτώχευση. Όμως ο ασφαλιστής ήρωας επιμένει να κυκλοφορεί στα ερείπια. Με μάσκα. Όλα είναι τόσο μολυσμένα. Η ταινία κερδίζει στο Φεστιβάλ Δράμας 1993 το Βραβείο Φανταστικού.

Κάποια χρόνια αργότερα, τώρα, σαν μια πολλαπλή αυτοεκπληρούμενη προφητεία που μοιάζει με πραγματικότητα, θυμόμαστε και βλέπουμε την ταινία του, καθώς #μένουμεσπίτι.

«Φιλοσοφία», Ελλάδα, 1993, 11’ 
Σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Φωτογραφία: Τάκης Βενετσανάκος
Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Παραγωγή: Dna films
Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νίκος Ζωιόπουλος, Γιώργος Μπιλικάς