Κινηματογραφος

10 ταινίες για όποτε σου λείπει ο πρώτος σου έρωτας

Νοσταλγία στην οθόνη

Κρίστυ Περρή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δέκα ταινίες με θέμα τον πρώτο έρωτα.

Κάποτε ο Bob Dylan είχε πει «the future for me is already a thing of the past, you were my first love and you will be my last», στολίζοντας με μουσικές νότες μία υπόσχεση στην πρώτη του αγάπη ότι θα είναι και η τελευταία. Γλυκά ρομαντικά ψέματα, που όμως κάποια στιγμή όλοι πιστεύουμε. Και αυτό γιατί συνήθως στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ο έρωτας ακόμα πιο περίπλοκος.

Η καρδιά μπορεί να σπάσει και να ξανακολλήσει πολλές φορές, με σχέσεις που έρχονται, αλλάζουν θέση στις σκέψεις σου και τελικά αποχωρούν, αφού σε έχουν αλλάξει (λίγο ή πολύ). Υπάρχει όμως μία μαγεία στην πρώτη φορά που ερωτεύεσαι που δεν μπορεί ακριβώς να προσδιοριστεί, αν και οι καλλιτεχνικές ψυχές αυτού του κόσμου προσπαθούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια να την περιγράψουν, με λέξεις και εικόνες. Δέκα τέτοιες περιπτώσεις θα εξετάσουμε σήμερα, με μία λίστα ταινιών με ανάλογο θέμα.

(Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε το The Notebook)

Say Anything



Έχεις δει τον John Cusack και την καμπαρντίνα του να στέκονται στο γρασίδι κρατώντας ένα boom box. Αποτελεί άλλωστε μία από τις πιο θρυλικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Σίγουρα όμως αδικείς την υπόλοιπη υπέροχη ταινία του Cameron Crowe αν το συγκεκριμένο πλάνο είναι το μόνο πράγμα που γνωρίζεις για εκείνη. Ο συνεσταλμένος Lloyd και η έξυπνη, πληγωμένη Diane ερωτεύονται ενώ οδεύουν προς την αποφοίτηση του Λυκείου και η σχέση τους συμπεριλαμβάνει όλα εκείνα που κάνουν την πρώτη αγάπη τόσο έντονη. Δράμα, ανασφάλειες, ηλεκτρισμένα βλέμματα, χοροί, σεξ και ένας Cusack τόσο γοητευτικός που σε κάνει να θέλεις να βγεις και εσύ ραντεβού μαζί του.

A Room With a View



Συγκινητικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα, κοινωνικά «άτακτο» για τα χρονικά πλαίσια στα οποία διαδραματίζεται και ακόμα σχεδόν ανεξήγητα φρέσκο. O ρόλος-ντεμπούτο της Helena Bonham Carter στην μεγάλη οθόνη ως Lucy Honeychurch συνοδεύεται με χάρη, νεανικό πείσμα και ένα πάθος τόσο ισχυρό που η ίδια χρειάζεται να αποκρύψει καθώς δεν ταιριάζει με την θέση ή το φύλο της. Ιταλικός ερωτισμός, η αριστοκρατία της βρετανικής επαρχίας και ένα σκορ 100% στο Rotten Tomatoes. Το μυθιστόρημα του E.M. Forster μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη με ζηλευτή μαεστρία.

Call Me By Your Name



Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα φιλμ που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο και είναι υπεύθυνο για την εκτόξευση της καριέρας του νεαρού Timothée Chalamet. Το Call Me By Your Name λειτουργεί ακριβώς όπως ο πρώτος έρωτας: αισθάνεσαι όμορφα όσο συμβαίνει, τελειώνει χωρίς να το καταλάβεις ενώ το μόνο που θέλεις είναι να διαρκέσει περισσότερο, σε αφήνει με μία γλυκόπικρη γεύση στα χείλη. Η ανάμνησή του προκαλεί απέραντη χαρά και θλίψη ταυτόχρονα, ενώ το soundtrack φέρνει δάκρυα στα μάτια που αρνούνται να πέσουν στα μάγουλα. Δεν μπορείς να σταματήσεις να το σκέφτεσαι και την ίδια στιγμή δεν ξέρεις αν αντέχεις στην ιδέα του να το ξαναδείς.

Like Crazy



Ο αδικοχαμένος Anton Yelchin και μία γλυκύτατη Felicity Jones πρωταγωνιστούν σε αυτήν την αισθητικά άρτια και μοντέρνα ωδή στην πρώτη αγάπη και τον πόνο που υπομένουμε για χάρη της. Όταν ο Jacob και η Anna ερωτεύονται πιστεύουν πως η παραμυθένια σχέση τους θα κρατήσει για πάντα με φόντο το καλοκαιρινό Los Angeles. Όμως η Βρετανή Anna αφήνει την visa της να λήξει και δεν της επιτρέπεται πλέον η διαμονή σε αμερικάνικο έδαφος. Έτσι οι δυο τους πρέπει να βρουν τρόπους να παραμείνουν μαζί ενώ πλέον ζουν σε διαφορετικές ηπείρους και δημιουργούν ολόκληρους κόσμους καθημερινότητας μακριά ο ένας από τον άλλον. Η σκηνοθεσία του Drake Doremus είναι εξαιρετική και δίνει την εντύπωση στον θεατή πως παρακολουθεί ένα όνειρο: άλλοτε σχεδόν ουτοπικό, με ζωηρά χρώματα και φιλιά δίπλα στην θάλασσα, και άλλοτε με μέρες θολές και κουραστικές συζητήσεις για προβλήματα χωρίς λύση.

Jojo Rabbit



Η πιο πρωτότυπη, τρυφερή, σπαρακτική, αστεία, ξεχωριστή ταινία των φετινών Όσκαρ από τον ένα και μοναδικό Taika Waititi. Τα νοήματα και θέματα του Jojo Rabbit είναι πολλά και άκρως σημαντικά, όμως στο επίκεντρο του σύμπαντος βρίσκεται (όπως θα έπρεπε) η αγάπη. Σε κάθε της μορφή. Ο μικρός Jojo μεγαλώνει σε μία ναζιστική Γερμανία με μίσος στην ψυχή του και ο κόσμος βγάζει νόημα όσο υπάρχει τάξη. Τα πάντα αρχίζουν να αλλάζουν όταν στην ζωή του εμφανίζεται (κρυμμένη) η Εlsa και οι ενοχλητικές πεταλούδες στο στομάχι απειλούν να διώξουν τον φανατισμό του. Η τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας περιπλέκεται με τον πόλεμο, την μητρική στοργή, τον θάνατο, την μουσική και την προκατάληψη. Χορεύουμε;

Μy Summer of Love



Το My Summer of Love καταφέρνει κάτι που όλες οι ταινίες με παρόμοιο θέμα προσπαθούν, αλλά λίγες πετυχαίνουν: περιγράφει τόσο καλά τον πρώτο έρωτα που μπορείς σχεδόν να μυρίσεις τις ορμόνες. Ταυτόχρονα μετατρέπει μία απλή πλοκή σε κάτι πιο σύνθετο, έντονο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το φιλμ του Pawel Pawlikowsi ακολουθεί την ζωή της Mona, μίας κοπέλας από φτωχό κοινωνικό περίγυρο με μόνη οικογένεια τον αδερφό της Phil, πρώην κατάδικο που τώρα έχει στραφεί στην θρησκεία. Κατά την διάρκεια ενός ζεστού Καλοκαιριού στο Yorkshire συναντάει την Tasmin (καταπληκτική η Emily Blunt στον ρόλο που την «έβαλε στο χάρτη»), κόρη πλούσιας οικογένειας η οποία βαριέται. Οι δυο τους δημιουργούν μία αχώριστη φιλία που γρήγορα εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω. Ο Pawlikoski δεν διστάζει να σπρώξει την ιστορία σε μονοπάτια έντασης και βίας και το αποτέλεσμα είναι πολύ δυνατό.

To All The Boys I Loved Before



Είναι αλήθεια πως το Netflix έφερε πίσω τις ρομαντικές κομεντί και το αξιαγάπητο To All The Boys I’ve Loved Before είναι το καλύτερο παράδειγμα. Η ιστορία βασίζεται στο δημοφιλές μυθιστόρημα της Jenny Han και ενώ θα μπορούσε να ασκεί γοητεία μόνο στο εφηβικό κοινό, παρακολουθείται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες. Αυτό οφείλεται σους έξυπνους, φρέσκους διαλόγους, την εξαιρετική φωτογραφία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τις ερμηνείες ολόκληρου του cast και κυρίως την τρομερή χημεία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Ο Noah Centineo μετατράπηκε σε μία νύχτα στο boyfriend ολόκληρου του διαδικτύου, όχι αδίκως.

Submarine



O υπερταλαντούχος κωμικός ηθοποιός Richard Ayoade κάνει εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, με την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Joe Dunthorne. Το Submarine είναι μία λαμπρή στιγμή στην καριέρα του κάθε συντελεστή και παρόλο που (ορθώς) έχουν γίνει συγκρίσεις με την σκηνοθεσία του Wes Anderson, τελικά θα εντοπίσεις περισσότερες αναφορές στο New Wave παρά σε οτιδήποτε άλλο. Ο Oliver Tate και Jordana Bevan είναι ένα ζευγάρι συμμαθητών που ζουν στην Ουαλία των 80s και καλούνται να αντιμετωπίσουν μυριάδες προβλήματα (τόσο με τους γονείς τους όσο και προσωπικά) ενώ προσπαθούν να επιβιώσουν στα δύσκολα νερά του νεανικού έρωτα. Επιπλέον πόντοι για το soundtrack.

Cinema Paradiso



Μία ερωτική επιστολή στην ίδια την τέχνη του κινηματογράφου, η οποία μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και περιγραφές. Το Cinema Paradiso περιγράφει δύο διαφορετικές ιστορίες αγάπης, η μία μεταξύ του πρωταγωνιστή Salvatore και της εκλεκτής της καρδιάς του Elena, με την οποία δεν μπορεί να σμίξει εξαιτίας των γονιών και του κοινωνικού της περιβάλλοντος. Η άλλη ανήκει στον Salvatore και τον φίλο του Alfredo, ο οποίος τον συστήνει στον απέραντο κόσμο του σινεμά και αλλάζει την ζωή του μια για πάντα. Αμέτρητα συναισθήματα, η μαγευτική Ιταλία, ο πόνος του ανεκπλήρωτου έρωτα και μία ταινία που απλώς πρέπει να δεις και να ξαναδείς.

Ten Things I Hate About You



Ένας νεαρός Heath Ledger στο άνθος της ηλικίας του και μία ταινία που καταφέρνει να αποδώσει το χάος των εφηβικών ειδυλλίων στο αμερικάνικο Λύκειο χωρίς να χάνει την πλοκή της πουθενά. Η κεντρική χαρακτήρας Kat είναι φεμινίστρια (πολύ μπροστά της 90s εποχής της) και φίλη μας. Ο έρωτας μεταξύ των πρωταγωνιστών προκύπτει με αργό και σταθερό ρυθμό, εξάπτοντας το ενδιαφέρον του θεατή ενώ την ιστορία πλαισιώνουν ενδιαφέροντες κωμικοί χαρακτήρες που συχνά κλέβουν την παράσταση (όπως η σχολική σύμβουλος που γράφει ερωτικά μυθιστορήματα στο γραφείο της). Εκτός όλων των παραπάνω, σίγουρα έχει περάσει καιρός από τότε που είδες για τελευταία φορά τον Heath να τραγουδάει το Can't Take My Eyes Off Of You.