Κινηματογραφος

Παράσιτα: Αυτές οι τοποθεσίες θα σε βάλουν μέσα στην ταινία

Αν ποτέ σε βγάλει ο δρόμος στη Νότια Κορέα, μπορείς να φας πίτσα και να βρεθείς μέσα στα «Παράσιτα»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
parasite.jpg
© EPA / Cannes Film Festival

Πραγματικές τοποθεσίες της Σεούλ από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο

Τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο έχουν γράψει και επίσημα ιστορία στα Όσκαρ. Ξεκίνησε ως η πρώτη ταινία από τη Νότια Κορέα που βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, για να καταλήξει να είναι η πρώτη της χώρας που κερδίζει το πρώτο βραβείο, αλλά και η πρώτη ξενόγλωσση ταινία στην ιστορία του θεσμού που καταφέρνει να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η μεγαλύτερη, βέβαια, κατάκτηση της ταινίας μπορεί να θεωρηθεί και μόνο το γεγονός ότι έπεισε τους Αμερικανούς να δουν ταινία με υπότιτλους.

Και εκεί που οι περισσότεροι επισκέπτες της Νότιας Κορέας έτρεχαν να φωτογραφίσουν το παλάτι Γκιόνγκμποκουνγκ, η ταινία πλέον έχει στρέψει αλλού τις κάμερές τους. Οι τουρίστες έχουν ξεκινήσει να αναζητούν τις πιο χαρακτηριστικές τοποθεσίες από τα «Παράσιτα». Ποιες είναι αυτές; Σάς τις βρήκαμε και, αν ποτέ ο δρόμος σάς βγάλει στη Νότια Κορέα, μπορείτε και εσείς να τις επισκεφτείτε.

Σούπερ-μάρκετ Doijissal
Ή, όπως ονομάζεται στην ταινία, Σούπερ-μάρκετ Woori. Είναι το σημείο όπου προτείνεται στον Ki-woo να αναλάβει τα ιδιαίτερα μαθήματα και έχει γίνει η νούμερο ένα επιλογή των τουριστών-φαν των «Παράσιτων». Όλα είναι ίδια, με εξαίρεση την ομπρέλα θαλάσσης που βλέπουμε στην ταινία, στης οποίας τη θέση βρίσκεται ένα ψυγείο με παγωτά.
Songijeong-ro 32, Mapo-gu, Σεούλ

supermarket.jpg

Οι σκάλες προς το σπίτι των Parks
Στην ταινία συνδέουν το σπίτι των Parks με το χωριό του Ki-taek και τις βλέπουμε όταν η Ki-jeong περνάει από αυτές κουβαλώντας ροδάκινα που μόλις αγόρασε. Βρίσκονται σε μία ήσυχη γειτονιά, μόλις ένα λεπτό μακριά από το Doijissal.

stairs.jpg

Οι σκάλες και το τούνελ Jahamun
Είναι το σημείο, από το οποίο η οικογένεια του Ki-taek περνάει, μετά την απρόσμενη επιστροφή των Parks στο σπίτι τους. Ο σκηνοθέτης επέλεξε αυτή την τοποθεσία για να δείξει τις διαφορές των τάξεων στη Σεούλ, μέσα από το πέρασμα από την πλούσια στην πιο φτωχική γειτονιά. Πολλοί φαν θεωρούν ότι αυτή η τοποθεσία σε «βάζει» περισσότερο από όλες στην αίσθηση της ταινίας, ειδικά αν επιλέξεις μία βροχερή μέρα για να την επισκεφτείς.
Jahamun-ro 219, Τζόνγκνο-γκου, Σεούλ

 

 

Sky Pizza
Η πιτσαρία Pizza Age της ταινίας πράγματι υπάρχει, αλλά με άλλο όνομα. Η Sky Pizza υπάρχει στη Σεούλ εδώ και 17 χρόνια και, αν την επισκεφτείτε, θα δείτε όλα τα κουτιά που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία –και η ίδια η ιδιοκτήτρια έμαθε στο καστ να διπλώνει-, αλλά και μία φωτογραφία της ιδιοκτήτριας με τον Μπονγκ Τζουν-χο.
Noryangjin-ro 86, Dongjak-gu, Σεούλ 

pizza.jpg

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ