Κινηματογραφος

Oscars 2020: Μπορούν να κάνουν την έκπληξη τα «Παράσιτα»;

Η μεγάλη βραδιά των Όσκαρ 2020 πλησιάζει. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να πιάσουμε τα σιγουράκια της τελετής

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 733
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσκαρ 2020: Ποιες είναι οι υποψηφιότητες και ποια τα φαβορί

Κάθε οσκαρική αναμέτρηση κρύβει πάντα μια δυο μικρο-εκπλήξεις που γράφουν την ιστορία του θεσμού. Αν τα «Παράσιτα» κερδίσουν το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το όσκαρ καλύτερης ταινίας θα είναι η πρώτη φορά που μια ταινία που δεν ομιλεί αγγλικά καταφέρνει κάτι τέτοιο στα 92 χρόνια ζωής του θείου Όσκαρ. Παραλίγο να το κάνει πέρυσι ο Αλφόνσο Κουαρόν με το «Roma», αλλά έπεσε πάνω στις mainstream καλλιγραφίες του «Πράσινου βιβλίου».

Παράσιτα

Η αλήθεια είναι πως το hype της ταινίας του νοτιοκορεάτη Μπον Τζουν Χο έχει εκτοξευτεί τελευταία με τις συνεχείς βραβεύσεις και λίστες των ταινιών της χρονιάς όπου φιγουράρει στην κορυφαία θέση. Ακόμη και οι 6 οσκαρικές υποψηφιότητες που έχει, είναι μια σημαντική και σπάνια διάκριση για ταινία αυτού του είδους που φανερώνει τη δυναμική της. Όμως για να φτάσει το κατάμαυρο κωμικό και σουρεαλιστικό ταξικό οικοδόμημα του Χο μέχρι το Άγιο Δισκοπότηρο πρέπει να κάνει μερικές υπερβάσεις ακόμη. Το αντιπολεμικό έπος του Σαμ Μέντες «1917», που προβάλλει ως φαβορί με τις 10 υποψηφιότητες, δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Οι 11 υποψηφιότητες του «Τζόκερ», που σκηνοθέτησε ο Τοντ Φίλιπς, είναι ένα ακόμη, όπως και ο παραγωγής Netflix «Ιρλανδός» του Σκορσέζε, παρότι φαίνεται να ξεμένει από δυνάμεις και να μοιάζει πιθανό το σενάριο να φύγει χωρίς ούτε μία νίκη από τη βραδιά παρά τις 10 υποψηφιότητές του.

Ο Ιρλανδός

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, να πιάσουμε τα σιγουράκια της τελετής. Ο Σαμ Μέντες στη σκηνοθεσία, ο Χοακίν Φίνιξ στη βασική αντρική κατηγορία, η Ρενέ Ζελβέγκερ στην αντίστοιχη γυναικεία με τον ρόλο της Τζούντι Γκάρλαντ, ο Μπραντ Πιτ στην κατηγορία Β΄ ρόλου με το ταραντινικό «Κάποτε στο Χόλιγουντ» και η Λόρα Ντερν στην «Ιστορία γάμου» μοιάζουν να μην έχουν αντίπαλο – αν κι εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεγαλύτερες εκπλήξεις των όσκαρ στο παρελθόν έχουν λάβει χώρα στις κατηγορίες των Β΄ ερμηνειών, με αποκορύφωμα τη Μαρίζα Τομέι. To 1992 η Iταλοαμερικανίδα ξεκίνησε από απόλυτο αουτσάιντερ για να κερδίσει το βραβείο Β΄ ρόλου με το «Ξαδελφάκι μου ο Βίνι» απέναντι στις Μιράντα Ρίτσαρντσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Τζόαν Πλόουραϊτ και Τζούντι Ντέιβις.

«Κάποτε στο Χόλιγουντ» του Κουεντίν Ταραντίνο

Marriage story

Παλιοί και νέοι υποψήφιοι, λοιπόν, θα βρεθούν το βράδυ της Κυριακής στο Kodak Theatre για να διεκδικήσουν τα φετινά βραβεία. Ο πιο παλιός είναι ο συνθέτης Τζον Γουίλιαμς, που πρώτη φορά μπήκε στις οσκαρικές λίστες το 1969 και με την 52η υποψηφιότητά του (πιο πολλές μόνο ο μακαρίτης Ντίσνεϊ, που είχε 58) διεκδικεί το 6o του αγαλματίδιο για τη μουσική της ταινίας που τον έκανε διάσημο, το ένατο και τελευταίο κεφάλαιο του «Πόλεμου των Άστρων». Ο Σκορσέζε επίσης έχει μεγάλο παρελθόν με την Ακαδημία, καθώς είναι για 9η φορά υποψήφιος στη σκηνοθεσία, από τις οποίες μόλις μία φορά βγήκε νικητής το 2006 με τον «Πληροφοριοδότη». Λογικά θα μείνει πάλι εκτός νυμφώνος, αφού το βραβείο λογικά θα δοθεί στον Σαμ Μέντες («1917»), κάτι που θα είναι ρεκόρ καθώς ο Βρετανός έχει ξαναβρεθεί άλλη μια φορά στην οσκαρική κούρσα πριν από 20 χρόνια και βγήκε και πάλι νικητής χάρη στο «American Beuaty». 

Ο διευθυντής φωτογραφίας Ρίτσαρντ Τζένκινς, που κέρδισε για πρώτη του φορά το όσκαρ πρόπερσι μετά από 14 απόπειρες χάρη στο «Bladerunner 2049», πάει επίσης  για το δεύτερο βραβείο του με το «1917». Ο Ταραντίνο πάει για το πρώτο του όσκαρ στη σκηνοθεσία, ενώ έχει βραβευτεί 2 φορές στο παρελθόν για το σενάριο των «Pulp fiction» και «Τζάνγκο».

«1917» του Sam Mendes

Η Κάθι Μπέιτς φτάνει στην 4η υποψηφιότητά της χάρη στην «Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» του Κλιντ Ίστγουντ, ενώ ο Τομ Χανκς («A Beautiful Day in the Neighborhood») επιστρέφει στο κόκκινο χαλί 19 χρόνια μετά την τελευταία του υποψηφιότητα (ναι, ο «Ναυαγός» ήταν το 2001) και για πρώτη φορά στην κατηγορία Β΄ Ανδρικού. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο «Έλληνας» πλέον Χανκς είχε κάνει το backtoback με τις δύο σερί νίκες τη διετία 1993-1994 με το «Φιλαδέλφεια» και το «Φόρεστ Γκαμπ».

Η Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον για πρώτη φορά βρίσκεται υποψήφια για όσκαρ με διπλές πιθανότητες χάρη στις υποψηφιότητες για Α΄ και για Β΄ Γυναικείο Ρόλο με τα «Ιστορία Γάμου» και «Τζότζο» αντίστοιχα. Αν γίνει η έκπληξη σε μία από τις κατηγορίες αυτές, η διάσημη σταρ έχει πολλές πιθανότητες να είναι εκείνη η νικήτρια. Στις νέες εμφανίσεις και η βρετανίδα Σίνθια Ερίβο, υποψήφια στην κατηγορία Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Harriet» όπου υποδύεται τη Χάριετ Τάμπμαν, μορφή του αγώνα κατά της δουλείας στην Αμερική που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Τζότζο