Κινηματογραφος

Το «Άκοπο Διαμάντι» είναι η πιο «Νου» Γιορκ ταινία της δεκαετίας

Ο Άνταμ Σάντλερ στο ρόλο της ζωής του, στο νέο crime θρίλερ των αδελφών Σάφντι

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άκοπο Διαμάντι
Άκοπο Διαμάντι

Ο Άνταμ Σάντλερ πρωταγωνιστεί στην ταινία «Άκοπο Διαμάντι» και πολλοί την θεωρούν σαν μία από τις καλύτερες της καριέρας του.

Άνταμ Σάντλερ. Ένα μειδίαμα στα χείλη όσων ακούν το όνομα του αμερικανού ηθοποιού. Ένας ηθοποιός που μας έχει χαρίσει αρκετές (πολύ) καλές στιγμές («Punch-Drunk Love», «Funny People», ακόμα και τα «Big Daddy» και «The Wedding Singer») και ακόμα περισσότερες κακές που δεν θέλουμε να τις αναφέρουμε καν. Ιδιαίτερα δε την τελευταία δεκαετία, δεν πρέπει να έχει «σταυρώσει» κάποια αξιοπρεπή ταινία, με εξαίρεση τις «Ιστορίες των Μέιροβιτς». Όλα αυτά μέχρι την άφιξη του «Uncut Gems» από την υπέροχη A24.

Άκοπο Διαμάντι - Τρέιλερ - Netflix


Ο Άνταμ Σάντλερ, ομολογώ πως ήμουν μεγάλος φαν όταν ήμουν πιτσιρικάς, ότι και να είναι, είναι ο απόλυτη προσωποποίηση του νεοϋορκέζου στην αληθινή ζωή. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, street-smart, φωνακλάς και πολυλογάς, αυτή η ιδιαίτερη προφορά του «Μεγάλου Μήλου», Εβραίος, φανατικός με τα σπορ.

Ίσως όλα τα παραπάνω και κάτι περισσότερο διέκριναν τα αδέλφια-σκηνοθέτες Τζος και Μπένι Σάφντι πάνω στον Άνταμ Σάντλερ για το ρόλο του στην ταινία «Uncut Gems» («Άκοπο Διαμάντι», ο ελληνικός τίτλος). Έναν πρωταγωνιστή που θα έβγαζε κάτι αυθεντικό, αποκαλύπτοντας ίσως και αληθινά στοιχεία του χαρακτήρα του. Το έχουν ξανακάνει και στην ταινία «Good Time» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον. Τον «ξεγύμνωσαν» για μία από τις καλύτερες και πιο σοκαριστικές ταινίες του 2017.

Άκοπο Διαμάντι
Άκοπο Διαμάντι


Στον ίδιο φρενήρη και αγχωτικό ρυθμό κινείται και το «Uncut Gems», μία ιδέα που γύρναγε στο μυαλό των αδελφών Σάφντι για πάνω από 10 χρόνια. Στην ταινία ακολουθούμε τον Χάουαρντ Ράτνερ (Άνταμ Σάντλερ), έναν «σκιώδη» κοσμηματοπώλη στο Diamond District του Μανχάταν, που προσπαθεί να βρεις τις ισορροπίες του σε δουλειά, σπίτι, ερωμένη και κυρίως στo πάθος του για τον τζόγο. Ο τζόγος τον φέρνει αντιμέτωπο face-to-face με διάφορες μορφές και μουτσούνες του νεοϋορκέζικου υποκόσμου ή μπροστά σε φτωχοδιάβολους που τους χρωστάει κάτι ψιλά. Καμία ισορροπία, όλα του πάνε κατά διαόλου. Μέχρι που νομίζει ότι έπιασε «την καλή» και θα ξεφύγει από τα χρέη του, έχοντας πλεον στα χέρια του έναν πολύτιμο λίθο από την Αφρική.

Άκοπο Διαμάντι
Άκοπο Διαμάντι


Σε ποιον θα «σπρώξει» αυτόν τον πολύτιμο λίθο; Ένας από τους βασικούς υποψηφίους αγοραστές είναι και ο μπασκετμπολίστας Κέβιν Γκαρνέτ, που στο «Uncut Gems» απλά παίζει τον εαυτό του.

Kevin Garnett's Top 10 Plays of His Career


Το ότι τα αδέλφια Σάφντι έβαλαν σε σκηνές τον NBA θρύλο των Μπόστον Σέλτικς και Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Κέβιν Γκαρνέτ, με τον Άνταμ Σάντλερ, «γύρω γύρω όλοι» και διάφορες άλλες «μορφές» στο παιχνίδι (οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, μέχρι και έναν παλιό σχεδιαστή κοστουμιών βρήκαν επειδή τους άρεσε το tan στο δέρμα του και τα κάτασπρα δόντια του), δείχνει πως βλέπουν «out of the box» και μπορούν να βρουν «διαμάντια» από το πουθενά. Μέχρι και ο The Weeknd εμφανίζεται στην ταινία, σε μία φοβερή σκηνή.

Άκοπο Διαμάντι
Άκοπο Διαμάντι


Η ερμηνεία του Άνταμ Σάντλερ είναι πραγματικά αποθεωτική. Σε παίρνει από το πρώτο λεπτό και σε κοπανάει «σαν το χταπόδι», σου μεταφέρει το άγχος και τη νευρικότητά του, την τρέλα του με το τζόγο ακόμα και όταν βρίσκεται στο μηδέν, την τρέλα της «Συνοικίας των Διαμαντιών» που όλοι «κυνηγάνε του ουρά τους», το μυαλό του στα μηνύματα που του αφήνουν διάφοροι πιστωτές, τοκογλύφοι και απατεώνες, πριν έρθουν και του «τα πουν ένα χεράκι από κοντά». Και αυτή η μουσική υπόκρουση από τον Ντανιέλ Λοπατίν (Oneohtrix Point Never), ανατριχιαστική...

Ίσως η ερμηνεία της χρονιάς, μαζί με τον Χοακίν Φίνιξ στο «Τζόκερ» και τον Πολ Γουόλτερ Χάουζερ στην «Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ».

Το «Άκοπο Διαμάντι» από τις 31 Ιανουαρίου στο δίκτυο Netflix

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ