Κινηματογραφος

Κάποτε στο... Χόλιγουντ: Η σκηνή που πρότεινε ο ΝτιΚάπριο

Ο Ταραντίνο δεν ήθελε να γυρίσει μία από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές της ταινίας του

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
qt9_r_00318.jpg

Ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μιλάνε για μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του Ρικ Ντάλτον στο «Once Upon a Time in Hollywood»

Αν είσαι ένας από τους πολλούς που είδαν το «Once Upon a Time in Hollywood», ανεξάρτητα από το αν σου άρεσε η ταινία στο σύνολό της, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι μία από τις αξιομνημόνευτες σκηνές της ήταν το φρικάρισμα του Rick Dalton. Μιλάμε για την σκηνή όπου ο ρόλος του Leonardo DiCaprio κάνει μία guest εμφάνιση στη γουέστερν τηλεοπτική σειρά «Lancer» και ξεχνάει τα λόγια του, με αποτέλεσμα να γυρίσει στο τρέιλερ-καμαρίνι του και να αρχίσει να ξεσπάει χτυπώντας πράγματα και βρίζοντας τον εαυτό του επειδή πίνει πολύ.

Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή η σκηνή; Ο Quentin Tarantino, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη μετά την προβολή της ταινίας στον κινηματογράφο New Beverly, δεν την έγραψε ποτέ. Στο σενάριο ο Dalton όχι απλά δεν ξέσπαγε, αλλά ούτε καν μπέρδευε τα λόγια του. Στην πραγματικότητα, ο DiCaprio ήταν εκείνος που την σκέφτηκε και την πρότεινε, ενώ στην αρχή ο σκηνοθέτης την θεώρησε κακή ιδέα και αρνήθηκε να τη γυρίσει.

Συγκεκριμένα, ο Tarantino ανέφερε σύμφωνα με το Variety: «Βασικά δεν ήταν μέσα στο σενάριο, οπότε ποτέ δεν την προβάραμε ή κάτι τέτοιο. Ο Leo είχε φτιάξει όλο το πράγμα στο μυαλό του. Κάποια στιγμή ήρθε και μου είπε “Κοίτα, χρειάζεται να τα κάνω χάλια στη σκηνή του Lancer, χρειάζεται να πάθω μία πραγματική κρίση συνείδησης για αυτό και μετά πρέπει να επιστρέψω από αυτήν με κάποιον τρόπο”. Η απάντηση μου ήταν, “Τι εννοείς να τα κάνεις χάλια στη σκηνή μου στο Lancer; Αυτό είναι το γουέστερν μου, εντάξει; Παίρνω δύο σε ένα με αυτή την ταινία! Έχω την ευκαιρία να τρυπώσω ένα γουέστερν εδώ χωρίς να το καταλάβουν, εντάξει; Θες να το χαλάσεις;” Ήταν σχεδόν αυτό που κάναμε με το χέρι του στο Django, όπου δεν ήξερα άμα ήθελα να το κάνω. Οπότε γυρίσαμε μία σκηνή στο Lancer όπου δεν τα θαλάσσωνε και μία όπου τα έκανε χάλια. Και αφότου γυρίσαμε το θαλάσσωμα, ήταν τόσο καταπληκτικό που φυσικά και θα το χρησιμοποιούσαμε».    

Βέβαια ο σκηνοθέτης δεν κράτησε την πρώτη 100% αυτοσχέδια σκηνή του DiCaprio, αλλά πρόσθεσε σε αυτή νέα στοιχεία ώστε να την κάνει ακόμα καλύτερη: «Μετά ήθελα να προσθέσουμε κάτι ακόμα σε αυτήν. Εάν είναι να χτίσουμε πάνω στην ιδέα ότι συμμετέχεις σε ένα πιστολίδι, αλλά με τον εαυτό σου… Νομίζω ότι το περιέγραψα ακριβώς με αυτόν τον τρόπο: “Λοιπόν, θα είναι σαν τον Travis Bickle (Ο Ταξιτζής) όταν βρίσκεται μόνος στο διαμέρισμά του”. Αυτό σημαίνει ότι θα το κάνω όλο με jump cuts. Δεν θα έχουμε καμία άλλη οπτική γωνία. Θα κάνουμε τρεις λήψεις, θα απομακρύνουμε την κάμερα και στις τρεις και απλά θα κάνω jump cuts στο καλύτερο υλικό. Είπα, θέλω να αυτοσχεδιάσεις, αλλά θα σκεφτώ πράγματα τα οποία θα σε κάνουν να φλιπάρεις. Οπότε μου ήρθαν τέσσερα, πέντε ή έξι πράγματα στα οποία μπορούσε να κολλήσει και να του γυρίσει το μάτι. “Αυτός ο ηλίθιος ο Jim Stacy που απλά κάθεται εκεί και με κοιτάει, πιστεύοντας ότι είναι τόσο ωραίος! Δεν θα ήταν ούτε σταβλίτης στη δική μου σειρά! Και αυτό το ηλίθιο μικρό κορίτσι!” Το πιο χαριτωμένο κομμάτι της σκηνής ήταν το πόσο αγχωμένος ήταν. Ποτέ δεν τον έχω δει τόσο αγχωμένο όσο τη μέρα που ήξερε ότι σε τρεις ώρες θα την γυρίζαμε».

Όσο για τον Leonardo DiCaprio, ο ηθοποιός δεν μοιράστηκε από πού εμπνεύστηκε τη σκηνή (υποστηρίζει ότι ο ίδιος, αν και έχει βρεθεί σε παρόμοια συναισθηματική κατάσταση, δεν έχει ξεσπάσει ποτέ με ανάλογο τρόπο), αλλά μίλησε για την επιρροή που ο ίδιος θεωρεί ότι είχε στο κοινό: «Πιστεύω ότι οι επιπρόσθετες στιγμές μίας απαίσιας και θυμωμένης ανασφάλειας είχαν μία παγκόσμια αίσθηση, όχι μόνο για τους ηθοποιούς, αλλά και για τους υπόλοιπους που έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση και έχουν αυτές τις φωνές αμφιβολίας που φωλιάζουν μέσα στον καθένα μας».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ