Κινηματογραφος

O Χρυσός Φοίνικας στις Νύχτες Πρεμιέρας

25 λόγοι για να παρευρεθείτε στα 25α γενέθλια του φεστιβάλ της Αθήνας

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 715
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nimic_still1-yorgoslanthimos.jpg
«Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει τους 25 λόγους που δεν πρέπει να χάσεις τις Νύχτες Πρεμιέρας 2019

Ως συνήθως αρκετές είναι και πάλι οι ελκυστικές στιγμές του επίσημου προγράμματος του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας, αλλά η πιο δυνατή δεν είναι άλλη από την προβολή του φιλμ «Παράσιτα». Η ταινία του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο 
ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών.

Υπάρχουν όμως ακόμη άλλοι 24 λόγοι για να παρευρεθείτε κι εσείς στα 25α γενέθλια του φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

1. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις του φεστιβάλ η παρουσία της νέας μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Nimic» με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντίλον και τη Δάφνη Πατακιά, με την ιστορία να ξετυλίγεται στο βαγόνι ενός μετρό.

Γιώργος Λάνθιμος
Γιώργος Λάνθιμος

2. Ανάμεσα στις 14 ταινίες που θα διεκδικήσουν τη φετινή Χρυσή Αθηνά υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί και δεν είναι άλλο από τη νοτιοκορεάτισσα Μπόρα Κιμ. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «House of Humming bird» αφηγείται την ιστορία μιας 14χρονης που βιώνει μια δύσκολη εφηβεία και σαρώνει ήδη τα βραβεία από όπου κι αν περνάει (φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, Πεκίνου, Τραϊμπέκα κ.ά.)

House of Humming bird
House of Humming bird

3. Στα «Παράσιτα» μια φτωχή τετραμελής οικογένεια «εισβάλλει» στο σπίτι μιας πλούσιας, επίσης τετραμελούς, οικογένειας και επιχειρεί να πάρει τη θέση της. Ο Νοτιοκορεάτης Μπονγκ Τζουν-Χο αφήνει στην άκρη τα τρομολάγνα πλάνα του «Επισκέπτη» και τη φρενήρη παραβολή του «Snowpiercer» για να φτιάξει ένα εγκεφαλικό πολιτικό θρίλερ με ισχυρό αλληγορικό χαρακτήρα.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Παράσιτα
Παράσιτα

4. Ο καταλανός Σαλβαδόρ Σιμό Μπουσόμ με το τρίτο του φιλμ «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» αναπαριστά τις περιπέτειες του σουρεαλιστή σκηνοθέτη αμέσως μετά από τα γυρίσματα της «Χρυσής εποχής» και την αναγκαστική μετακόμισή του στο Παρίσι, όπου έζησε σε συνθήκες μεγάλης φτώχιας.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες
Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες

5. Το όνειρο της μεγάλης ζωής για τα πιτσιρίκια της Νάπολη περνά μέσα από τη σταδιοδρομία στην Καμόρα. Σκληρή κι αντιηρωική γραφή στο «Piranhas» (ελληνικός τίτλος «Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης») από τον Κλαούντιο Τζιοβανέζι, που διασκευάζει το ομώνυμο μπεστ σέλερ του επικηρυγμένου από την Καμόρα συγγραφέα του «Γόμορρα», Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Piranhas
Piranhas

6. Το «Sorry We Missed You» («Δυστυχώς απουσιάζατε») είναι μια ανθρωποκεντρική ταινία για ένα ζευγάρι που πασχίζει να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Εργατική τάξη, Brexit, κοινωνική αδικία αλλά και ένας ύμνος στους αντιήρωες της διπλανής πόρτας από τον πάντα στρατευμένο Κεν Λόουτς.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Sorry We Missed You
Sorry We Missed You

7. Ο Κέισι Άφλεκ είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός που τελευταία έζησε από κοντά και τις δύο όψεις της διασημότητας. Αφ’ ενός κέρδισε το βραβείο Όσκαρ με το «Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα» κι αφ’ ετέρου ταρακουνήθηκε για τα καλά με την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης όπου κατηγορήθηκε από δύο πρώην συνεργάτιδές του. Ο μικρός Άφλεκ όμως έχει και σκηνοθετικά ενδιαφέροντα. Στη δεύτερη ταινία του «Light of my life», ένα φουτουριστικό δραματικό θρίλερ που διαδραματίζεται σε ένα κόσμο χωρίς γυναίκες (μπηχτή για τα προσωπικά ζόρια, Κέισι;), ένας πατέρας προσπαθεί με κάθε κόστος να προστατεύσει την κόρη του.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Light of my life
Light of my life

8. Αφιέρωμα στον δυναμικό τσεχικό κινηματογράφο των 60s με τίτλο «Το ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια άνθη του τσεχικού Νέου Κύματος». Μέσα από τις προβολές 12 ταινιών (μη χάσετε τους «Έρωτες μιας ξανθιάς» του Μίλος Φόρμαν) διαπιστώνουμε τα στοιχεία εκείνα που διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική ταυτότητα μερικών κορυφαίων τσέχων δημιουργών. 

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Έρωτες μιας ξανθιάς
Έρωτες μιας ξανθιάς

9. «Αποκάλυψη τώρα» ξανά μανά; Όσες φορές κι αν ξαναμοντάρει το αριστούργημα που τον έφτασε στα όριά του ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, εμείς θα είμαστε εκεί να τον αποθεώνουμε. Αφήστε που φέτος κλείνουν 40 χρόνια από την πρώτη φορά.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Αποκάλυψη τώρα
Αποκάλυψη τώρα

10. Τα «4 επίπεδα της ύπαρξης» ήταν ένα συγκρότημα της ελληνικής underground μουσικής σκηνής των 70s που έβγαλε ένα άλμπουμ, πούλησε 10-20 κομμάτια κι εξαφανίστηκε. Κι όμως μετά από 40 σχεδόν χρόνια, το 2009, χάρη στον Jay-Z ένα μέλος της μπάντας εκείνης κέρδισε το Γκράμι. Αυτή η απίθανη ιστορία ξετυλίγεται σπαρταριστά στο υπέροχο ντοκιμαντέρ της Ηλιάνας Δανέζη.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / 4 επίπεδα της ύπαρξης
4 επίπεδα της ύπαρξης

11. Τιμητική διάκριση στον πολωνό Γέρζι Σκολιμόφσκι και προβολή της ταινίας του «Στο φως του φεγγαριού» με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς στα νιάτα του.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Στο φως του φεγγαριού
Στο φως του φεγγαριού

12. Το «Honeyland» είναι ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τους αφανείς ήρωες αυτού του κόσμου, τις μέλισσες, μέσα από το μοναχικό αγώνα μιας τουρκικής καταγωγής μελισσοκόμου που αντιπαραθέτει τις παραδοσιακές μεθόδους ενάντια στα τεχνολογικά υπερ-όπλα των προχωρημένων συναδέλφων της.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Honeyland © Ljubomir Stefanov
Honeyland © Ljubomir Stefanov

13. Ο Γκαμπριέλ Μασκάρο μας προσκαλεί στο παραληρηματικό σύμπαν του «Divino Amor» που αφηγείται ένα scifi έρωτα στη Βραζιλία του 2027.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Divino Amor

14. Μεταμεσονύχτιες προβολές με 7 νέες και μια παλιά ταινία (το καλτ φιλμ «Repoman» του Άλεξ Κοξ αξίζει να το ανακαλύψετε) όπου το θρίλερ φυσικά έχει τον πρώτο λόγο. Tο «Come to daddy» του νεοζηλανδού Αντ Τίμσον έχει ήδη φανατικούς θαυμαστές.

15. Αφιέρωμα στον Έντουαρντ Γιανγκ. Το έργο του σπουδαίου ταϊβανέζου δημιουργού («Και ένα και δύο οικογενειακοί ρυθμοί») παρουσιάζεται μέσω της προβολής όλων των ταινιών του.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Και ένα και δύο οικογενειακοί ρυθμοί
Και ένα και δύο οικογενειακοί ρυθμοί

16. Ο νικητής του φεστιβάλ Βερολίνου ήταν ο ισραηλινός Ναντάβ Λαπίντ, που με το «Synonymes» έφερε αέρα νουβέλ βαγκ στο σήμερα με τρόπο ιδιότυπα ανατρεπτικό, βάζοντας τον εβραίο ήρωά του να αφήνει τον τόπο καταγωγής του για την προοπτική μιας νέας καλύτερης ζωής, με διαφορετική ταυτότητα και άρνηση πολλών από τις αρχές του.

17. Γαβράς και Βαρουφάκης. «Ενήλικοι στο Δωμάτιο». Κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει.

adults-in-the-room.jpg
Adults in the room

18. Παλιά η ιστορία που έχουν οι Νύχτες πρεμιέρας με τον Φατίχ Ακίν. Θυμάμαι στη διάρκεια ενός από τα πρώτα φεστιβάλ τον Τουρκογερμανό να δίνει το δικό του σόου από τη θέση του dj. Θα είναι στο φετινό φεστιβάλ και την αγαπημένη του Αθήνα με τη νέα του ταινία «Το χρυσό γάντι», που πάντως έτυχε μέτριας υποδοχής στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου.

19. Στο μουσικό ντοκιμαντέρ «Miles Davis - Birth of the cool» του Στάνλεϊ Νέλσον ξεδιπλώνεται η μαγεία του θρυλικού τρομπετίστα.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Miles Davis - Birth of the cool
Miles Davis - Birth of the cool

20. Πέντε ελληνικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο ειδικό τμήμα του φετινού προγράμματος με θεματολογία που κυμαίνεται από τις αφηγήσεις κάποιων μικρών ιστοριών με πρωταγωνιστές μεγάλους ήρωες έως την αναζήτηση εικόνων από μια παλιά Ελλάδα που μοιάζουν να σβήνουν στο πέρασμα των χρόνων.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Ελληνικά ντοκιμαντέρ: Μέχρι τη θάλασσα
Μέχρι τη θάλασσα

21. To βραβείο του καλύτερου σεναρίου στις φετινές Κάννες δόθηκε στη Σελίν Σιαμά για το «Portait of a lady on fire». Πρόκειται για ένα δράμα εποχής που εκτυλίσσεται τον προπερασμένο αιώνα με επίκεντρο τον έρωτα μεταξύ δύο γυναικών. Πρωταγωνιστούν οι Αντέλ Ανέλ και Νοεμί Μερλάν.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Portait of a lady on fire
Portait of a lady on fire

22. Μια Αμερικανίδα κινεζικής καταγωγής αποφασίζει να έρθει σε επαφή με τις ρίζες και την ιστορία της οικογένειάς της με συνέπεια να βυθιστεί στο χάος. Η κωμωδία ηθών «Farewell» της Λούλου Γουάνγκ επιχειρεί να βάλει λίγη τάξη στη ζωή της ηρωίδας και το γέλιο είναι εξασφαλισμένο.

02_solongmyson_.jpg
So Long My Son

23. Ένας ακόμη σκηνοθέτης από τη Λατινική Αμερική, ο βραζιλιάνος Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιο (θα βρεθεί στην Αθήνα), σπάει ένα κινηματογραφικό ταμπού και σκηνοθετεί ένα νεογουέστερν. Το «Bacurau» διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο χωριό όπου ο κύκλος βίας ξεκινά με αφορμή μια κηδεία. 

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Bacurau
Bacurau

24. Ο Ρον Χάουαρντ σκηνοθετεί Παβαρότι. Φιλόδοξο αν μη τι άλλο πρότζεκτ κι έχουμε περιέργεια να δούμε πως αυτοί οι εκπρόσωποι δύο τόσο διαφορετικών κόσμων θα μπορέσουν να συνυπάρξουν στα ίδια πλάνα. Το ντοκιμαντέρ φυσικά ονομάζεται «Pavarotti» και θα το προλογίσει ο Μάριος Φραγκούλης. 

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Pavarotti
Pavarotti

25. Για τον ιδιαίτερα αγαπητό Πατρίσιο Γκουσμάν από τη Χιλή δεν χρειάζονται συστάσεις. Το ελληνικό κοινό έχει αγκαλιάσει με θέρμη τις παλιές του ταινίες «Μαργαριταρένιο κουμπί» και «Νοσταλγώντας το φως» και το ίδιο αναμένεται να πράξει με το νέο του φιλμ «The Cordillera of films», τρίτο μέρος της αριστουργηματικής τριλογίας του για τη σχέση ανθρώπου - φύσης - χρόνου.

Νύχτες Πρεμιέρας 2019 / Cordillera
Cordillera

Πληροφορίες για τις προβολές στη σελίδα του Φεστιβάλ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ