Κινηματογραφος

Το τελευταίο μάθημα (L' heure de la sortie)

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα

2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 104'
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 715
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης γράφει την κριτική του για την ταινία «Το τελευταίο μάθημα» του Σεμπαστιάν Μαρνιέ

Σε φημισμένο σχολείο για ιδιοφυή παιδιά, ο καθηγητής αυτοκτονεί μπροστά στα μάτια τους. Ο Πιέρ αναλαμβάνει να τον αντικαταστήσει αλλά γρήγορα επισημαίνει μια καχυποψία και εχθρότητα από τους μαθητές. 

Ο Μαρνιέ προβαίνει στη σύνθεση μιας αποπνικτικής, σχεδόν εφιαλτικής ατμόσφαιρας και μιας υποβόσκουσας βίας, που προδιαθέτει για μια κολοσσιαία καταστροφή. Το πόσο ισχυρό είναι το Κακό που καιροφυλακτεί, ο Πιέρ θα το αντιληφθεί σταδιακά και με μεγάλο προσωπικό κόστος. Ο σκηνοθέτης  διασκευάζει αρκετά πιστά το μυθιστόρημα του Κριστόφ Ντουφοσέ που περιγράφει μια κοινωνία σε αποσύνθεση. Οι ιδέες του βιβλίου παρότι αντλούν το ενδιαφέρον τους από τα 00s (κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το 2002) έχουν ακόμη εφαρμογή στο σήμερα, με τον σκηνοθέτη να τονίζει έντεχνα τα πιο πεσιμιστικά και τρομακτικά στοιχεία της σύγχρονης κρίσης. Παράλληλα φωτογραφίζει υποδειγματικά το χιτσκοκικό σύμπαν: δίπλα στην καταγραφή της αγωνίας του ήρωα να ξεκαθαρίσει τα όρια φαντασίας-πραγματικότητας, τοποθετεί μερικές από τις κορυφαίες σκηνές από ταινίες του μετρ του σασπένς («Ψυχώ», «Τα πουλιά» κ.ά.) αν και υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά την κορύφωση του δράματος, που δίνεται μάλλον με απλοϊκά και εύκολα μέσα.

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Μαρνιέ 
Πρωταγωνιστούν: Λοράν Λαφίτ, Εμανουέλ Μπερκό

INFO
Το τελευταίο μάθημα L'heure de la sortie
2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 104'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σεμπαστιέν Μαρνιέ
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Λωρέν Λαφίτ, Εμμανουέλ Μπερκότ, Πασκάλ Γκρέγκορι, Γκρέγκορι Μοντέλ, Τόμας Σιμέκα, Βερονίκ Ρουγκία, Λουάνα Μπαϊράμι, Βίκτορ Μπονέλ, Τόμας Γκάι
  • χρονολογια: 2018
Δες αναλυτικά