Κινηματογραφος

Απρόσμενος Έρωτας: Μπορεί ένας χωρισμός να είναι ρομαντικός;

Τι συμβαίνει όταν χωρίζεις μετά από 25 χρόνια γάμου και ένα παιδί;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
segundo474.jpg

Ο Juan Vera σκηνοθετεί την ταινία «Απρόσμενος Έρωτας», με πρωταγωνιστές τον Ricardo Darín και την Mercedes Morán

Είναι δυνατόν μια ταινία χωρισμού να είναι ρομαντική; Ο σκηνοθέτης Juan Vera με τον «Απρόσμενο Έρωτά» του και την ιστορία του Marcos και της Ana έρχεται να μας αποδείξει πως ναι, μπορεί.

segundo240.jpg


Πρόκειται για μία εκλεπτυσμένη κωμωδία, η οποία έρχεται να μας δείξει ότι ένας χωρισμός δεν χρειάζεται να είναι ούτε βίαιος συναισθηματικά, ούτε επιθετικός, ειδικά όταν αυτός έρχεται μετά από έναν γάμο 25 χρόνων και ένα παιδί. Αυτή είναι και η περίπτωση των δύο πρωταγωνιστών, που σαν ο γιος τους να ήταν η συνδετική κόλλα της σχέσης τους, με το που αυτός φεύγει μακριά για σπουδές, εκείνοι μπαίνουν σε μία περίοδο κρίσης. Η λύση που βρίσκουν έρχεται απλά, λιτά, σχεδόν οργανικά και δεν είναι άλλη από τον χωρισμό.

Ο χωρισμός αυτός είναι φιλικός, λογικό επόμενο του ότι η απόφασή του λήφθηκε από κοινού. Με τη μία, και οι δυο τους βουτάνε στα άδυτα της εργένικης ζωής, η οποία μπορεί αρχικά να μοιάζει συναρπαστική και να τους ενθουσιάζει, αλλά γρήγορα όλα τα έντονα θετικά συναισθήματα έρχονται να αντικατασταθούν από ερωτηματικά και αμφιβολίες.

segundo520.jpg


Έτσι, ο Vera με τις ερμηνείες του Ricardo Darín και της Mercedes Morán αρχίζει να μας αφηγείται μία ώριμη ιστορία χωρισμού, χωρίς δράματα και υπερβολές, με ευαισθησία, χιούμορ και μία διαπεραστική ματιά. Αυτό που στην αρχή μπορεί να μοιάζει με μία ανάλαφρη κωμωδία καταλήγει να είναι μία ταινία που ψάχνει απαντήσεις γύρω από την αγάπη, την φύση της επιθυμίας και την πιστή, καθώς παρακολουθούμε τους δύο πρωταγωνιστές να παίρνουν μία απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.   

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης περιγράφει την ταινία, της οποίας το σενάριο υπογράφει μαζί με τον Daniel Cúparo: «Πρόκειται για μία ταινία χαρακτήρων. Είναι μια ταινία όπου ο διάλογος ξεχειλίζει, οι πρωταγωνιστές λένε την αλήθεια μεταξύ τους, δεν προσπαθούν να αποφύγουν ούτε φοβούνται την αντιπαλότητα. Ξέρουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά και εκτιμούν ο ένας την ευφυία του άλλου. Είναι ένα καλλιεργημένο ζευγάρι, είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της υπαρξιακής αγωνίας και του γεγονότος ότι υπάρχει πάντα ένα τέλος.

Μία ομάδα δευτερευόντων χαρακτήρων είναι εκεί για να εκφράσουν διαφορετικούς τρόπους και απόψεις για τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, τη συμβίωση, την επιθυμία και τη μοναξιά. Όλοι είναι καλές επιλογές.

segundo578.jpg


Είναι μία ταινία για τη γενιά αυτών που γεννήθηκαν το ’60, που επηρεάστηκαν από αυτά τα χρόνια πολιτισμικά και σε σχέση με τις εμπειρίες της ζωής τους. Έχουν δει σχεδόν όλες τις ουτοπίες να πεθαίνουν και τώρα ζούνε με το βάρος της απομάγευσης, αλλά παραμένουν γεμάτοι ζωντάνια και αισιοδοξία.

Σε ό,τι αφορά το στιλ της εικόνας, η κάμερα είναι εκεί για τους ηθοποιούς και τη σκηνοθεσία. Οι χαρακτήρες κινούνται άνετα μέσα στο κάδρο. Το κοινό είναι σαν να παρευρίσκεται στις ζωές τους.

Παρόλο που αυτή η ταινία αναπαριστά σοβαρά θέματα, όπως τη φύση της αγάπης, τη διάρκεια και την μεταμόρφωση της επιθυμίας, την απιστία, διηγούμαι μια ιστορία με ψυχαγωγική ματιά, με σκεπτόμενη αισιοδοξία, επιτρέποντας στον θεατή να σκεφτεί, να νιώσει λίγη ανησυχία, χωρίς εκβιασμό ή βαρύτητα».

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:



Ο «Απρόσμενος Έρωτας» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 26 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood.

el-amor-menos-pensado-moran-darin-655.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάδες του κόσμου
Βασιλιάδες του κόσμου: Στο βασίλειο της Κολομβίας

Η ταινία από την Κολομβία, που κέρδισε το πρώτο βραβείου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, είναι μια μεστή, καλλιτεχνική δημιουργία γύρω από ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στην ιστορία της πολύπαθης χώρας.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.