Κινηματογραφος

Ο Jacob και ο Aaron αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για το σινεμά

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου μιλούν στην ATHENS VOICE για την υπερέκθεση, τον Κοέν και το ντοκιμαντέρ για Φύσσα-Κωστόπουλο-Ρακέτε

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύρος, Φεστιβάλ, Κινηματογράφος
Aaron Khandros Jacob Moe

Οι διοργανωτές του Syros International Film Festival μιλούν για τον Κοέν και το ντοκιμαντέρ για Φύσσα-Κωστόπουλο-Ρακέτε της ομάδας Forensic Architecture

Στο νησί των ρεμπέτηδων, μία μεγάλη οθόνη εμφανίζεται. Στα πιο απίθανα σημεία. Αν έχει πετύχει κάτι τα τελευταία επτά χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, αυτό είναι μία συνέπεια στην έκπληξη. Κάθε χρόνο, οι επισκέπτες και πλέον φαν του παρακολουθούν ταινίες καινούργιες ή παλιές, ντοκιμαντέρ, πρότζεκτ που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το σινεμά στα πιο απίθανα μέρη του νησιού. Και κάπως έτσι, το νησί των ρεμπέτηδων απέκτησε διαφορετική εικόνα με μεγάλη οθόνη. 

Σύρος, Φεστιβάλ, Κινηματογράφος
SIFF

Φέτος, με θεματική την «Υπερέκθεση», επίτιμο καλεσμένο τον καλλιτέχνη Τζεμ Κοέν και την παρουσίαση της έρευνας που συνδυάζει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και τη σύλληψη της Καρόλα Ρακέτε σε ένα ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου ξεκινά στις 16 Ιουλίου και μέχρι τις 22 θα είναι στο νησί για να κάνει αυτό που ξέρει καλά: Να μας δείχνει το σινεμά από ένα πιο urban πρίσμα. 

Ο Jacob Moe εμπνευστής και διοργανωτής του Φεστιβάλ και ο Aaron Khandros συνδιοργανωτής του και υπεύθυνος προγράμματος μας μιλούν για τα επτά χρόνια πολιτιστικής εξέλιξης και όχι φαγούρας στο νησί. 

Η επιλογή του νησιού
«Το νησί μας επέλεξε. Ο Jacob και η Κασσάνδρα, οι εμπνευστές του Φεστιβάλ, έχουν συνδυάσει τα καλοκαίρια τους με τη Σύρο καθώς εκεί περνούσαν τις διακοπές τους ως παιδιά. Ένα καλοκαίρι πριν από επτά χρόνια, οι δυο τους αποφάσισαν να στήσουν ένα Φεστιβάλ το οποίο θα είχε ως στόχο να αναδείξει τις μοναδικές τοποθεσίες και το ιδιαίτερο vibe του νησιού. Η Σύρος είναι ένα νησί με πολλές αντιθέσεις: κοσμοπολίτικο και απόκοσμο, Καθολικό και Ορθόδοξο, κοντινό και μακρινό. Το Φεστιβάλ γιορτάζει όλα αυτά τα αντίθετα χαρακτηριστικά με το δικό του τρόπο».

Επτά Χρόνια Σύρος
«Δημιουργήσαμε κάτι που φαίνεται να αρέσει πολύ στον κόσμο. Όσο εκείνοι έρχονται τόσο θα συνεχίζουμε. Το Φεστιβάλ δεν θα υπήρχε εάν πίσω του, δεν βρισκόταν ένα γκρουπ ταλαντούχων ανθρώπων που πιστεύουν στη δύναμή του και έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους σε αυτό». 

Σύρος, Φεστιβάλ, Κινηματογράφος
Aaron Khandros

«Υπερέκθεση» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου 
«Θέλαμε να εξερευνήσουμε τη θεματική που ασχολείται με την κοινωνική, την πολιτική και υπαρξιακή σημαντικότητα ως στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Ταυτόχρονα, επειδή είμαστε ένα Φεστιβάλ που προσπαθεί εμμονικά να απαντήσει στο ερώτημα ‘τι είναι σινεμά’ θέλαμε η θεματική να έχει τη βάση της ακριβώς πάνω σε αυτό. Με την ‘Υπερέκθεση’ θέλουμε να εξερευνήσουμε το φως, την προσβασιμότητα, την υπέρβαση τόσο στο σινεμά όσο και στον κόσμο και σε οτιδήποτε παρεμβάλλεται μεταξύ τους». 

«Υπερέκθεση» κατά τους διοργανωτές του
«Είμαστε υπερεκτεθιμένοι σχεδόν στα πάντα. Στο κλίμα, στην πληροφορία, στην τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε ξένους στο διαδίκτυο, στην κάμερα, στις γρήγορες λύσεις της ευτυχίας. Το σινεμά έρχεται για να μας επιτρέψει να αναρωτηθούμε πώς αυτοπαρουσιαζόμαστε στους εαυτούς μας». 

Τις μπομπίνες σας και σε άλλο νησί
«Όλο αυτό ξεκίνησε στη Σύρο και θέλουμε να παραμείνει εκεί. Μας αρέσει όμως να ταξιδεύουμε με το πρόγραμμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό γι αυτό και έχουμε παίξει στην Τήνο, το Πάνω Κουφονήσι, την Αθήνα, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, κ.α.». 

Σύρος, Φεστιβάλ, Κινηματογράφος
Jacob Moe

Διοργάνωση εκτός πόλης
«Σίγουρα, όταν διοργανώνεις κάτι σε ένα νησί οι δυσκολίες είναι περισσότερες. Η Σύρος είναι ένα μέρος με πολλές δραστηριότητες, τοπικές επιχειρήσεις και ομάδες που θέλουν με χαρά να συνεργαστούν μαζί σου και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν. Τις περισσότερες φορές, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων των προσκεκλημένων filmmakers και performers, ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε πρέπει να έρθει από την Αθήνα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη Σύρο είναι φοβερά υποστηρικτικοί σε όλο αυτό και προσπαθούν έτσι ώστε να μας το κάνουν όσο πιο εύκολο γίνεται». 

Syros International Film Festival στο μέλλον
«Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στο κοινό μας μοναδικές εμπειρίες θέασης σε απίθανα σημεία. Θέλουμε να αλλάξουμε τη στερεοτυπική εικόνα που έχει ο κόσμος για το σινεμά δείχνοντάς τους καινούργιες και παλιές ταινίες, κλασικές και αβάν γκαρντ, live performances μέσα από κινηματογραφικές δράσεις. Θέλουμε ο κόσμος να ασχολείται και να συμμετέχει σε όλο αυτό. Μία ακόμη επιθυμία μας για το μέλλον είναι το δίκτυό μας να μεγαλώσει τόσο ώστε να συνδέσει την Ελλάδα και τους Έλληνες καλλιτέχνες με το διεθνές κοινό και τους παραγωγούς που εξάγουν πολιτισμό». 

Σύρος, Φεστιβάλ, Κινηματογράφος
SIFF

Παύλος Φύσσας - Ζακ Κωστόπουλος - Καρόλα Ρακέτε στο SIFF
«Η ομάδα Forensic Architecture θα παρουσιάσει την έρευνά της πάνω σε τρία από τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Θέλαμε να μάθουμε τα ευρήματά τους αλλά και να τα παρουσιάσουμε στο κοινό. Θα ήταν αμέλεια από μέρους μας να τα προσπεράσουμε ή να κρυφτούμε από την πραγματικότητά τους». 

Τι δεν πρέπει να χάσουμε
«Τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ (17/7) το οπτικοακουστικό πρότζεκτ «The Gravity Hill Sound+Image» του φωτογράφου, σκηνοθέτη και πολυμεσικού καλλιτέχνη, Τζεμ Κοέν ο οποίος έρχεται για  πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τα έργα του υπό τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ξυλούρη και του DJ Rupture. Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί σε ένα από τα αγαπημένα μας μέρη, στον Ταρσανά».

Info: Syros International Film Festival 16-22/7
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε το Syrosfilmfestival.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ