Κινηματογραφος

Πινόκιο: Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας με τον Ρομπέρτο Μπενίνι

Μία πιο σκοτεινή εκδοχή του κλασικού παραμυθιού

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Ματέο Γκαρόνε σκηνοθετεί τον Ρομπέρτο Μπενίνι στην ιταλόφωνη live-action εκδοχή του «Πινόκιο» που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα

Ο Πινόκιο είναι ένας από τους πιο διάσημους χαρακτήρες παραμυθιών στον κόσμο, κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην animation ταινία της Disney που κυκλοφόρησε το 1940. Ωστόσο, ο η ξύλινη μαριονέτα που ονειρευόταν να γίνει αληθινό αγόρι γεννήθηκε μισό αιώνα νωρίτερα, το 1883, μέσα στις σελίδες του παιδικού βιβλίου «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» του Carlo Collodi. 

Η Disney, μάλιστα, την τελευταία δεκαετία προετοιμάζει την live-action εκδοχή του «Πινόκιο». Το καστ, όμως, φαίνεται συνεχώς να αλλάζει και μόνος σταθερός να είναι ο Tom Hanks στον ρόλο του Τζεπέτο, με αποτέλεσμα μία άλλη εταιρεία παραγωγής να την προλάβει. 

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβρη έγινε γνωστό όχι μόνο ότι ο Matteo Garrone θα σκηνοθετήσεις και θα υπογράψει το σενάριο της ιταλόφωνης εκδοχής του «Πινόκιο», αλλά και ότι ο Roberto Benigni θα βρεθεί στον ρόλο του Τζεπέτο, μετά από την εφταετή απουσία από τη μεγάλη οθόνη (Στη Ρώμη με αγάπη). Ο ηθοποιός, μάλιστα, το 2002 είχε επιχειρήσει να σκηνοθετήσει ο ίδιος τον δικό του «Πινόκιο» και να πρωταγωνιστήσει στον ομώνυμο ρόλο. 

Η παραγωγή ξεκίνησε τον Μάρτιο και γρήγορα είχαμε και την πρώτη φωτογραφία - και μοναδική μέχρι στιγμής - του Benigni ως Τζεπέτο. Τα γυρίσματα έκτοτε ταξίδεψαν στην Τοσκάνη, την Πούλια και την περιοχή του Λάτσιο και σήμερα μπορούμε πλέον να δούμε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας. 

Στο τελευταίο καταλαβαίνουμε γρήγορα ότι ο Garrone απομακρύνθηκε αρκετά από την εκδοχή της Disney. Αντίθετα, έμεινε περισσότερο πιστός στην πρωτότυπη ιστορία του Collodi, αυτό ήταν εξάλλου και το αρχικό του όραμα, αλλά και το όνειρο που είχε από παιδί. Αν υπάρχει, πάντως, κάτι που μπορεί να καταλάβει κάποιος από το τρέιλερ, ακόμα κι αν δεν ξέρει ιταλικά, είναι ότι ο σκηνοθέτης έμεινε πιστός στο γενικότερο ύφος του, δημιουργώντας μία ταινία με αρκετά πιο σκοτεινή αίσθηση, η οποία απευθύνεται σε ένα διαφορετικό ηλικιακά κοινό, σε σχέση με την ταινία του 1940. 

Ο «Πινόκιο» θα κυκλοφορήσει στις ιταλικές κινηματογραφικές αίθουσες τα ερχόμενα Χριστούγεννα, ενώ εκτός από τον Benigni συναντάμε σε αυτόν και τους Marine Vacth, Marcello Fonte και Gigi Proietti, ενώ τον Πινόκιο υποδύεται ο federico Ielapi.

Δείτε το τρέιλερ του «Πινόκιο» εδώ: