Κινηματογραφος

Οδός Πατησίων: Ξανανοίγει η «Ηλέκτρα», ξαναζεί η μνήμη του «Σελέκτ»

Δυο ιστορικά σινεμά ξανά στη ζωή μας (με διαφορετικό τρόπο).

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Δημήτρης Φύσσας
© Δημήτρης Φύσσας

Η ATHENS VOICE στα θρυλικά σινεμά «Ηλέκτρα» και «Σελέκτ» που ανοίγουν ξανά

Δυο σινεμά της οδού Πατησίων με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, σχεδόν αντικρυστά, ξαναμπαίνουν στη ζωή μας: σε λίγες μέρες  ξανανοίγει η καλοκαιρινή «Ηλέκτρα», ενώ το σούπερ μάρκετ που έχε πάρει τη θέση του χειμωνιάτικου «Σελέκτ» ανέβασε μια επιγραφή που δείχνει το παρελθόν του χώρου.

Η οθόνη, εργάτες καθαρίζουν, η πλατεία ξηλωμένη πλήρως

Ας ξεκινήσω από αυτό το τελευταίο: λίγο σχετικά καιρό αφότου το σούπερ μάρκετ πέρασε στη φίρμα «Σκλαβενίτης», τοποθετήθηκε στην πρόσοψή του μια νέα επιγραφή. Βέβαια η επιγραφή δεν έχει κόκκινα κεφαλαία γράμματα, όπως το παλιό «Σελέκτ», η γραμματοσειρά θυμίζει μάλλον το ομώνυμο ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, αυτό δεν έχει όμως σημασία, σημασία έχει ότι κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να ρωτήσει κα να μάθει τι υπήρχε πριν εκεί. Υπενθυμίζω ότι το ίδιο είχε κάνει η αλυσίδα στο σινεμά «Colosseo», όπου επίσης, μόλις είχε περάσει στα χέρια της, είχε αποκαλύψει την παλιά επιγραφή, ενώ στο «Άλεξ», στο Γουδί, ποτέ δεν είχε καλυφτεί η ονομασία, ήδη από τα χρόνια της προηγούμενης αλυσίδας. Το ίδο βέβαια έχουν κάνει κι άλλοι, για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ «Ράδιο Σίτι» της αλυσίδας «ΑΒ», πάλι στην Πατησίων, διατηρεί τη μνήμη του παλιού ομώνυμου σινεμά. Πρόκειται, επομένως, για σούπερ μάρκετ που διαθέτουν όνομα, και μάλιστα καλλιτεχνικό.

Στο διαδικτυακό βιβλίο μου «Τα σινεμά της Αθήνας, 1896 – 2-13. Ιστορίες του αστικού τοπόυ», διαβάζουμε για το «Σελέκτ»: «Χειμωνιάτικος κινηματογράφος της Πατησίων 295, μικροαστικός και τελικά λαϊκός, μέχρι και ημιτσοντάδικο, που λειτούργησε από το 1958 μέχρι το έμπα του 1991, έγινε στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού ‘Αντένα’, εγκαταλείφτηκε για αρκετόν καιρό, και από χρόνια μέχρι σήμερα (2013) στεγάζει ένα σούπερ μάρκετ Τσάμπιονς Μαρινόπουλος. Ενοικιαστής επιχειρηματίας στο ξεκίνημα ο Σάββας Πυλαρινός».

Πολύ σημαντικότερο είναι το ξανάνοιγμα της «Ηλέκτρας», που οι ανακαινιστικές επισκευές της έχουν προχωρήσει πολύ. «Τέλος του μήνα ή μάλλον αρχές του επόμενου, το σινεμά θα λειτουργήσει», μου είπε ο υπεύθυνος της εργολαβίας καθαρισμού κ. Γράμμος. «Τώρα θα είναι επιχείρηση του κ. Γούναρη», συμπληρώνει. Πρόκειται για γνωστή οικογένεια κινηματογραφικών επιχειρηματιών.

Ήρθε η σειρά της οθόνης για επισκευή, όπως πιστοποιούν οι σχετικές σκαλωσιές

Στο ίδιο παραπάνω βιβλίο μου, διαβάζουμε για την προϊστορία του σινεμά, ότι μια πρώτη «Ηλέκτρα» ήταν δίπλα στο «Σελέκτ», στα μονά νούμερα της Πατησίων,  και είχε αρχίσει να παίζει το 1940, το τελευταίο προπολεμικό (για την Ελλάδα) καλοκαίρι. Μετακινήθηκε στη σημερινή της θέση, Πατησίων 292, μάλλον το 1959 και «έπαιξε τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2010, κι από τότε δεν μπόρεσε ν΄ ανοίξει, παρά τα μεγάλα 'Ενοικιάζεται' στην πρόσοψή της. Είναι διατηρητέα και ως χώρος και ως χρήση. Χαρακτηριστικό της ήταν οι  πολλές πολλές γάτες (το 2008, μία βύζαινε τα γατάκια της στη διάρκεια της προβολής). Τελευταός επιχειρηματίας ήταν ο κ. Καυκαλάς». Οχτώ χρόνια κλειστή λοιπόν η «Ηλέκτρα», ξανανοίγει τώρα. Θα πάμε με χαρά στα εγκαίνιά της και της ευχόμαστε να μακροημερεύσει.

Δείτε τώρα την gallery με το αποκλειστικό φωτο-ρεπορτάζ μου, σε διάφορες χρονικές φάσεις:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ