Κινηματογραφος

Ένας πιστός άντρας: Μία σύγχρονη ρομαντική κωμωδία με γαλλικό αέρα

Μία σύγχρονη κωμωδία ηθών που έχει αποσπάσει το Βραβείο Σεναρίου του San Sebastian

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
still1.jpg

Η νέα ταινία του Λουί Γκαρέλ έχει ως αφετηρία της την απλή ιδέα ότι συχνά όλοι μας αμφιβάλλουμε για τα συναισθήματά μας

Στις ρομαντικές και συναισθηματικές ταινίες έχουμε συνηθίσει τους χαρακτήρες να μιλάνε και να δείχνουν τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε σχεδόν κάθε στιγμή να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι σκέφτονται. Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει στο «Ένας Πιστός Άντρας», την νέα ταινία του Λουί Γκαρέλ, που έχει αποσπάσει το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου San Sebastian και την οποία ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει ως μία σύγχρονη κωμωδία ηθών.

lhommefidele-photo2_shannabessonwhynotproductions.jpg
L'HOMME FIDELE © Shanna Besson/Why Not Productions


Πρόκειται για μία ταινία-φόρο τιμής στο κίνημα nouvelle vague με έντονο γαλλικό αέρα, η οποία έχει ως βάση της την πολύ απλή ιδέα ότι συχνά όλοι μας αμφιβάλλουμε για τα συναισθήματά μας. Σε αυτήν το σενάριο του Ζαν-Κλοντ Καριέρ παρακολουθεί τον Αμπέλ (Λουί Γκαρέλ) και τη Μαριάν (Λετίσια Κάστα), οι οποίοι συναντιούνται 8 χρόνια μετά τον χωρισμό τους στην κηδεία του πρώην κολλητού του πρώτου και συντρόφου της δεύτερης, Πολ. Οι δυο τους συνειδητοποιούν ότι τους έχει λείψει να είναι μαζί και προσπαθούν να επανεκκινήσουν τη σχέση τους και να μάθουν ξανά ο ένας τον άλλον, αλλά συναντάνε εμπόδια από τις μηχανορραφίες του 8χρονου γιου της Μαριάν, Ζοζέφ, που θεωρεί ότι ο Αμπέλ του κλέβει την μητέρα, και της αδερφής του Πολ, Εβ (Λίλι-Ρόουζ Ντεπ), που είναι χρόνια ερωτευμένη με τον Αμπέλ και απειλεί την Μαριάν με πόλεμο, αν δεν της τον παραχωρήσει.

Ο Γκαρέλ θεωρεί ότι το θέμα της ταινίας του είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά η προσέγγισή του τού δίνει μία φρέσκια και συναρπαστική αύρα, αντίθετη από αυτή των συνήθως φορτισμένων ψυχολογικών δραμάτων. Ο σκηνοθέτης θέλησε να δημιουργήσει κάτι πιο κοντά σε διήγημα, παρά σε μυθιστόρημα, του οποίου όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο γεγονός ότι «το κοινό, χωρίς πρόσβαση στα συναισθήματα των χαρακτήρων, μπορεί να προβάλει ό,τι θέλει πάνω τους. Φαντάστηκα τον πρωταγωνιστή σαν έναν αθώο άντρα, κάποιον που ξαναγεννιέται συνεχώς. Τον συναρπάζουν τα πάντα, όπως τους ήρωες του βουβού κινηματογράφου, για παράδειγμα τον Buster Keaton, που δεν προσπαθεί να ανακαλύψει τι γίνεται όταν μία γλάστρα πέφτει στο κεφάλι του, αλλά αναρωτιέται αν έχει ματώσει».

lhommefidele-photo3_shannabessonwhynotproductions.jpg
L'HOMME FIDELE © Shanna Besson/Why Not Productions


Η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 23 Μαΐου.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ