Κινηματογραφος

Όταν η Τζόι Χάρμον έδειξε πώς γίνεται το σωστό car wash

Η κινηματογραφική «Λουσίλ» έγινε 79 και ο μύθος της συνεχίζεται

Μάριος Βελέντζας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Τζόι Χάρμον πέρασε στην ιστορία ως το «Car Wash Girl» στην κλασική ταινία Cool Hand Luke και αυτή είναι η ιστορία της.

Λίγοι την ξέρουν με το όνομά της. Οι περισσότεροι την έμαθαν ως «Λουσίλ». Κι αν για τους νεότερους το όνομα αυτό φέρνει στο νου καταστάσεις Walking Dead, όπου ο Νίγκαν με το αγαπημένο του ρόπαλο επιβάλει τον δικό του νόμο, στους παλαιότερους γίνεται αφορμή για να θυμηθούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές του Χόλυγουντ της δεκαετίας του '60, η οποία έκανε πολύ κόσμο να αναστενάξει στον κινηματογράφο, χαμογελώντας πονηρά. Η Τζόι Πατρίτσια Χάρμον (Joy Patricia Harmon) έμεινε στην ιστορία ως το «Car Wash Girl» στην ταινία Cool Hand Luke (σ.σ. Ο Μεγάλος Δραπέτης), που προβλήθηκε το 1967.

Με τον ζεστό αέρα, τον ήλιο και την υγρασία να κάνουν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη, Πολ Νιούμαν, Τζόρτζ Κένεντι και λοιποί τρόφιμοι των αγροτικών φυλακών της Φλόριντα συνεχίζουν τις προγραμματισμένες εργασίες οδοποιίας και καθαρισμού πολύ κοντά σε αγροικία. Η πόρτα ανοίγει και κάνει την εμφάνισή της η «Λουσίλ», κρατώντας έναν κουβά νερό, με σαπούνι και σφουγγάρι στο χέρι. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στ. Ρόζενμπεργκ, η 27χρονη ηθοποιός αρχίζει να πλένει με χαριτωμένο και τσαπατσούλικο τρόπο το αυτοκίνητο -μια επαναλαμβανομένη διαδικασία που εξελίχτηκε σε... ιεροτελεστία για τους φυλακισμένους.

Πολλοί πιστεύουν ότι το Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου κατέληξε στα χέρια του Τζορτζ Κένεντι λόγω (και) των εκπληκτικών αντιδράσεών του, την ώρα που η «Λουσίλ» κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα...

Τα καλλιστεία, η υποκριτική και οι... φούρνοι

Την Τετάρτη, 1η Μαΐου, η Τζόι Χάρμον έκλεισε τα 79 και δεν σταματά να υπερηφανεύεται για τα έξι της εγγόνια. Γεννημένη το 1940 στη Νέα Υόρκη, η οικογένειά της μετακόμισε στο Κονέκτικατ, όταν ήταν 6 ετών. Όπως φαίνεται και στο video, με τέτοιες αναλογίες δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη. Πολύ γρήγορα, στέφθηκε Miss Connecticut, πραγματοποιώντας στη συνέχεια ορισμένα περάσματα από τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του '60, ενώ εξασφάλισε και έναν μικρό ρόλο στην κωμωδία Under the Yum Yum Tree (1963) με πρωταγωνιστή τον Τζακ Λέμον.

Το car wash στο Cool Hand Luke τής χάρισε μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φανατικών θαυμαστών της, οι οποίοι τα έβαψαν... μαύρα έναν χρόνο αργότερα, όταν έμαθαν ότι η αγαπημένη τους «Λουσίλ» παντρεύτηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Jeff Gourson. Μαζί έκαναν τρία παιδιά. Μετά τον γάμο της εγκατέλειψε την υποκριτική και άνοιξε μια πετυχημένη αλυσίδα φούρνων, με την επωνυμία «Aunt Joy's Cakes».

Η «Λουσίλ» είχε προλάβει να αφήσει το στίγμα της δύο χρόνια νωρίτερα, το 1965, με την παρουσία της στην κωμική ταινία επιστημονικής φαντασίας Village of the Giants, στο πλευρό του Τζόνυ Κρόφορντ, όπου μεταξύ άλλων ξεφορτώθηκε και το πάνω μέρος του μπικίνι...