Κινηματογραφος

Γυναίκες με τα όλα τους

«Οι γυναίκες πρέπει να είναι σιωπηλές. Το αναφέρει η Βίβλος»

2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 96'
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 699
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Γυναίκες με τα όλα τους» σε σκηνοθεσία Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε

Το 1971, η ελβετική ύπαιθρος δεν επηρεάζεται από τις μεγάλες κοινωνικές αναταραχές που προκάλεσε το κίνημα του 1968. Η Νόρα, μια νεαρή νοικοκυρά και μητέρα, ζει σε ένα γραφικό χωριό με τον σύζυγο και τους δύο γιους της. Πρόκειται για ένα ήσυχο άτομο, αρεστό από όλους – μέχρι να αρχίσει τον δημόσιο αγώνα για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, για τον οποίο οι άνδρες καλούνται να αποφασίσουν σε ψηφοφορία στις 7 Φεβρουαρίου 1971.

Στις αφοπλιστικά χειραφετημένες και αγωνιστικά υπερδραστήριες «Γυναίκες με τα όλα τους» της Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε το θέμα της γυναικείας ψήφου έρχεται με τρομερή καθυστέρηση στην «προοδευτική» Ελβετία του 1971. Η ταινία, που υπήρξε η επίσημη υποβολή της Ελβετίας για το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, παρά το ζόρικο θέμα της έχει ευχάριστη αφηγηματική ροή και πετυχαίνει να μπήξει βαθιά τα νύχια της στο «ειδυλλιακό» πορτρέτο της προοδευτικής ελβετικής κοινωνίας.

Στο καλογραμμένο σενάριο με την εξερεύνηση ενός κόσμου σε βαθιά κρίση ξεχωρίζουν όχι μόνο κομμάτια που μπορεί να σας εξοργίσουν (η στάση των συγχωριανών της ηρωίδας στο πρώτο δημόσιο κάλεσμα που γίνεται για να ανοίξει η κουβέντα γύρω από το ζήτημα της γυναικείας ψήφου ή ο νόμος που απαγορεύει στη γυναίκα να δουλέψει, αν δεν δώσει τη συναίνεσή του ο σύζυγός της), αυτές οι «Γυναίκες» έχουν τη δυναμική να ξεχωρίσουν ακόμη κι όταν το φολκλόρ στοιχείο δύσκολα αποβάλλεται από κάποιες εύκολες, δοκιμασμένες λύσεις. 

INFO
Γυναίκες με τα όλα τους The Divine Order
2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 96'

Ψήφος στις γυναίκες τώρα!

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πέτρα Μπιοντίνα Βόλπε
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σοφία Χέλιν, Ρέιτσελ Μπραουνσβέιγκ, Μαρί Λιούνμπεργκερ, Μαξιμίλιαν Σιμόνιτσεκ, Σιμπίλ Μπρούνερ, Μάρτα Ζοφόλι, Μπετίνα Στάκι, Πίτερ Φρέινμπουργκος, Νόε Κρείτσι
  • χρονολογια: 2017
Δες αναλυτικά