Κινηματογραφος

Αμάντα (Amanda)

Διπλή ενηλικίωση για θείο και ανιψιά

2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 107'
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 698
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ανέμελος Νταβίντ που ζει από δουλειές του ποδαριού αναγκάζεται να φροντίσει τη μικρή του ανιψιά Αμάντα, όταν η αδελφή της σκοτώνεται σε τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο Χερς στην τρίτη του ταινία επιχειρεί να μας συμφιλιώσει με μια οδυνηρή πραγματικότητα. Όμως το θέμα της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο σοβαρό και περίπλοκο από το να χρησιμοποιείται ως άλλοθι σε μια ιστορία καθυστερημένης ενηλικίωσης (σε πολλά πράγματα ο Νταβίντ είναι πιο ανώριμος από την επτάχρονη Αμάντα) όπου επιπλέον έχει χτυπητές αδυναμίες στο δραματουργικό σκέλος – το σοκ για τον ήρωα έρχεται σε μια φάση της ζωής του όπου ανακαλύπτει τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο της Λένα. Η σύνδεση του ατομικού με το γενικό δεν γίνεται λοιπόν πάντα με μεθοδικό τρόπο, αν και στα υπέρ της αφήγησης εντοπίζεται η προσπάθεια ελάφρυνσης ενός τόσο σκληρού θέματος με έξυπνες παρεμβάσεις, ενώ το ατού του φιλμ είναι προφανώς η σχέση των δύο ηρώων. Σε μια ταινία λοιπόν όπου το βασικό θέμα της είναι τα περίεργα παιχνίδια της τύχης και το πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη, κάποιες δευτερεύουσες έννοιες όπως η προσωπική ευθύνη (η καλύτερη σκηνή του έργου είναι εκείνη με τον προπηλακισμό της γυναίκας με την μπούρκα), η οικογένεια ή η απώλεια, διεκδικούν στα ίσα την προσοχή του θεατή.

Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χερς
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Λακόστ, Κλερ Τραν, Στέισι Μάρτιν, Γκρέτα Σκάκι

INFO
Αμάντα Amanda
2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 107'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάικλ Χερς
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βινσάν Λακόστ, Μπακάρι Σανγκαρέ, Τζόναθαν Κοέν, Στέισι Μάρτιν, Γκρέτα Σκάκι, Κλερ Τραν, Ναμπίχα Ακάρι, Ισάουρε Μούλτριερ, Οφίλια Κολμπ
  • χρονολογια: 2018
Δες αναλυτικά