Κινηματογραφος

Η πλατεία του Σινέ Παράδεισος παίρνει το όνομα του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Το σήμα έναρξης μίας σειράς εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Θ.Αγγελόπουλος (κέντρο) στο Σινέ Παράδεισος, προσκεκλημένος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού (μαζί με τον Τ.Τορνατόρε και τον Π.Βούλγαρη) κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας του κινηματογράφου
Ο Θ.Αγγελόπουλος (κέντρο) στο Σινέ Παράδεισος, προσκεκλημένος της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού (μαζί με τον Τ.Τορνατόρε και τον Π.Βούλγαρη) κατά τη διάρκεια της τελετής ονοματοδοσίας του κινηματογράφου

Πριν κάποια χρόνια, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχα βρεθεί στο Σινέ Παράδεισος, μαζί με τον Παντελή Βούλγαρη και τον Τζουζέπε Τορνατόρε, στην τελετή ονοματοδοσίας του δημοτικού κινηματογράφου του Κορυδαλλού. Σήμερα, η Κινηματογραφική Λέσχη, που τότε τον είχε προσκαλέσει, μαζί με τον Δήμο Κορυδαλλού αποφάσισαν να ξεκινήσουν μία σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα ονομάζεται «Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου» και θα ανοίξει την 1η Απριλίου στις 20:00. Σήμα έναρξης του θα είναι ονομασία της πλατείας μπροστά από το Σινέ Παράδεισος, με το όνομα του σκηνοθέτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι γίνονται διαδικασίες, ώστε και η θερινή αίθουσα του κινηματογράφου να πάρει το όνομα του.

Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί και μία εκδήλωση μνήμης του δημιουργού, την οποία έχει επιμεληθεί ο ηθοποιός Γιάννης Σολδάτος, με την βοήθεια του κριτικού κινηματογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη και των συγγραφέων Κώστα Γεωργουσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Στάθη Βαλούκου. Εκεί θα προβληθούν δύο ταινίες μικρού μήκους για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, «Η Φλώρινα του Θ. Αγγελόπουλου» του Χάρη Παπαδόπουλου και «Ο Θ. Αγγελόπουλος στο τέλος της Αιωνιότητας» του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, ενώ στο φουαγιέ του Σινέ Παράδεισος και στην αίθουσα εκθέσεων του θα βρίσκονται αφίσες των ταινιών του, υπό την επιμέλεια του Γιώργου Καζιάνη.

Από τον Μάιο, η «Μνήμη Θόδωρου Αγγελόπουλου» θα μεταφερθεί στο θερινό Σινέ Παράδεισος, με ένα αφιέρωμα στις ταινίες του σκηνοθέτη, ενώ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και σχετικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, θα γίνει μία ημερίδα με εκπαιδευτικούς από όλη την χώρα, ώστε να προβληθεί το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα σχολεία, αλλά και ένα επιστημονικό συμπόσιο, το οποίο θα έχει ως κεντρική του θεματική το πώς παρουσιάζεται ο «άλλος» στις ταινίες του σκηνοθέτη.

Τελικός στόχος όλων των παραπάνω εκδηλώσεων είναι η δημιουργία μίας επιτροπής, η οποία θα καταφέρει να συγκεντρώσει πόρους, ώστε όλες οι ταινίες του έλληνα δημιουργού να ψηφιοποιηθούν και να διασωθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

agelopoulos.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ