Κινηματογραφος

Πέθανε ο σεναριογράφος Γιάννης Τζιώτης

«Επιχείρηση Απόλλων», «Ντάμα Σπαθί» έφεραν την υπογραφή του στο σενάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
appolon.jpg
«Επιχείρηση Απόλλων»

Ο σεναριογράφος και συγγραφέας Γιάννης Τζιώτης άφησε την τελευταία πνοή του, την Τρίτη 5 Μαρτίου, στο νοσοκομείο Σωτηρία όπου νοσηλευόταν, σε ηλικία 84 ετών.

Η πιο δημιουργική περίοδος του Τζιώτη στον κινηματογράφο ήταν στο πλευρό του Γιώργου Σκαλενάκη, σκηνοθέτη ταινιών όπως η τεράστια εμπορική επιτυχία «Επιχείρηση Απόλλων» (1968), η καλλιτεχνική επιτυχία «Ντάμα σπαθί» (1966) και η «Βυζαντινή ραψωδία» (1968). Όλες αυτές οι ταινίες φέρουν την υπογραφή του Τζιώτη στο σενάριο.

Αργότερα, ο Τζιώτης ασχολήθηκε πολύ με την τηλεόραση γράφοντας σενάρια σειρών όπως η «Εγνατία» (1978) και το «Ποιος σκότωσε τον Άβελ» (1988). Από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές δουλειές του στην δεκαετία του 1990 ήταν το σενάριο της σειράς «Το 13ο κιβώτιο» και στην αμέσως επόμενη εκείνο του «Ασθενείς και οδοιπόροι» (2002).

tziots1.jpg


Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, στη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου. Είχε, επίσης, διατελέσει μέλος της Επιτροπής Κρίσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και εκλεγμένο μέλος του διοικητικού του συμβουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ