Κινηματογραφος

Η δουλειά της

Γυναικεία χειραφέτηση με ρεσιτάλ ερμηνείας από τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 692
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η 37χρονη Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα πιάσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια, θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο mall. 

Το εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και υποδειγματικά ερμηνευμένο από τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) πορτρέτο της Παναγιώτας, είναι το πιο δυνατό ατού του φιλμ που αποτελεί το ντεμπούτο στις ταινίες μεγάλου μήκους του Νίκου Labôt, ενός βραβευμένου μικρομηκά. Η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο έχει τις καλές προθέσεις αλλά σε αρκετά σημεία δεν τολμά να φτάσει στα άκρα, αναπαράγοντας προβλέψιμα τα κινηματογραφικά κλισέ της μίζερης ελληνικής καθημερινότητας: ο γάμος που έχει εγκλωβιστεί στη συνήθεια, τα «προβληματικά» παιδιά, ο πικρός συμβολισμός μιας μουντής καθημερινότητας που επιπλέον επιβαρύνεται από την οικονομική κρίση κ.λπ. Κι όμως ακόμη και σε ένα τόσο σκληρό τοπίο και σε συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, η ηρωίδα θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ελευθερίας, σε μια διαφορετική ιστορία «ενηλικίωσης» που συγκινεί και εντέλει κερδίζει το θεατή.

Σκηνοθεσία: Νίκος Labôt
Πρωταγωνιστούν: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Φιλίνη, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Ελένη Καραγιώργη, Δανάη Πριμάλη, Ορφέας Αγγελόπουλος.