Κινηματογραφος

Το IMDb «αποκωδικοποιεί» το έργο του Γιώργου Λάνθιμου (video)

Και η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών τού στέλνει μήνυμα από την «Κινέττα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
A Guide to the Films of Yorgos Lanthimos | DIRECTOR'S TRADEMARKS

Σε δύο ημέρες η δημιουργία ενός Έλληνα σκηνοθέτη θα δοκιμαστεί και ενδεχομένως να επιδοκιμαστεί στη μεγαλύτερη κινηματογραφική βραδιά της χρονιάς, τα Όσκαρ. Ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία «Η Ευνοούμενη» διεκδικεί με δέκα υποψηφιότητες να διακριθεί στα 91ά Όσκαρ.

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό site στον κόσμο, το IMDb, δημιούργησε ένα βίντεο-οδηγό στον Γιώργο Λάνθιμο, το έργο και τις τεχνικές του.

Η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Ένωση Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελλάδος αφιερώνει στον Γιώργο Λάνθιμο ένα βίντεο-γράμμα γυρισμένο στην Κινέττα, εκεί όπου ο έλληνας σκηνοθέτης γύρισε την ομώνυμη πρώτη ταινία του.

Το βίντεο προβάλλει παράλληλα την έλλειψη στρατηγικής, συντονισμού και χρηματοδότησης του ελληνικού κινηματογράφου.

Γράμμα στον Γιώργο Λάνθιμο


Η Ένωση Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελλάδος διεκδικεί μια σειρά αιτημάτων από το περασμένο φθινόπωρο, τα οποία και παρουσίασε στην ανοιχτή συζήτηση με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας κινηματογραφικής πολιτικής. Μετά τη συζήτηση δημοσιοποίησε ένα κείμενο όπου προτείνεται μια σειρά από λύσεις στο κάθε ένα από αυτά και τώρα η Ένωση προχωρά σε μια νέα πρωτότυπη κίνηση.

Η δράση «Δώσε Λίγη Αγάπη στον Ελληνικό Κινηματογράφο», τρεις μήνες αφότου συστήθηκε στο κοινό με τη συνέντευξη Τύπου στο «Άστορ» και δύο αφότου δημοσιοποίησε το κείμενο με θέμα την ανάγκη χάραξης ενιαίας κινηματογραφικής πολιτικής, υπογεγραμμένο από 191 μέχρι σήμερα επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, επιστρέφει με το βίντεο «Γράμμα στον Γιώργο Λάνθιμο».

Τη σκηνοθεσία του βίντεο υπογράφει ο Βασίλης Κατσούπης και το σενάριο ο Σπύρος Κρίμπαλης και ο Ζαχαρίας Μαυροειδής. Πρωταγωνιστεί ο Μάκης Παπαδημητρίου και συμμετέχει η Μαργαρίτα Τσολάκη. Η μουσική είναι του Μίμη Πλέσσα.

«Να' μαστε πάλι εδώ, αυτήν τη φορά να πηγαίνουμε μια χειμωνιάτικη βόλτα σ' ένα καλοκαιρινό θέρετρο, την Κινέττα. Εκεί, μερικοί από εμάς έγραψαν ένα γράμμα αγάπης, που μπορεί εκ πρώτης να απευθύνεται στον Γιώργο Λάνθιμο, στην πραγματικότητα όμως έχει άλλους παραλήπτες: Υπουργούς, κανάλια, φορείς, οργανισμούς, γραμματείς, Διοικητικά Συμβούλια, διευθυντές, προέδρους, συμβούλους και όλους εκείνους από τους οποίους εξαρτόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε ταινίες με επαγγελματικές συνθήκες. Το γράμμα αυτό γράφτηκε με πολλή αγάπη.

Αγάπη που ο ελληνικός κινηματογράφος προσφέρει απλόχερα και που μπορεί για την ώρα να μένει δίχως ανταπόκριση, δεν σταματάει όμως ποτέ να ελπίζει σε αυτήν, ως μοναδικό τρόπο για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει και να δίνει την αγάπη του...»,αναφέρουν οι κινηματογραφιστές της δράσης «Δώσε λίγη αγάπη στον ελληνικό κινηματογράφο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ