Κινηματογραφος

Δείτε ποιες είναι οι ελληνικές συμμετοχές στο 1ο Athens Fashion Film Festival

25, 26, 27 Φεβρουαρίου: Τρεις μέρες γεμάτες μόδα, σινεμά και τέχνη

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
timeofday2.jpg
"Time of Day" του Θύμιου Μπακατάκη

Το 1ο Athens Fashion Film Festival είναι γεγονός. Θα ζήσουμε μία μεγάλη γιορτή της εικόνας, της κουλτούρας, της μόδας και του urban style, αναζητώντας την αισθητική της καθημερινής μας «στολής», το πώς επηρεάζει και επηρεάζεται από την πόλη.

Η διεθνής αυτή πλατφόρμα του FFF (Fashion Film Festival) γίνεται με επιτυχία σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Τώρα, για πρώτη φορά και στην Αθήνα, στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η ATHENS VOICE θα είναι εκεί, ως χορηγός επικοινωνίας.

Οι ταινίες ελλήνων σκηνοθετών που θα λάβουν μέρος είναι:

Παύλος Παυλίδης & B-movies -  Ένα αλλιώτικο παιδάκι

Ένα Αλλιώτικο Παιδάκι της Μαρίνας Δανέζη (το πασίγνωστο video-clip για το τραγούδι του Παύλου Παυλίδη, που αναφέρεται στη δολοφονία της Zackie Oh): 

Όσους κλωτσάνε με μανία μπρος στα μάτια μας
τον πληγωμένο κι αβοήθητο εαυτό τους
τους περιμένει ένα φίδι μες στον ύπνο τους
έχει τρυπώσει ήδη μέσα στ’ όνειρο τους
.

Έτσι ξεκινάει το τραγούδι του Παύλου Παυλίδη στη μνήμη του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου. Η υπόθεση που σίγουρα στιγματίζει το 2018 για την ελληνική κοινωνία (και όχι μόνο) και διαδραματίστηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018, συνεχίζεται, έχοντας δρόμο ακόμα με ποινές που προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί για εκείνους που εμπλέκονται σε αυτήν.

Μείνε κοντά μου απόψε εδώ μείνε κοντά μου, 
μείνε κοντά μου απόψε εδώ μείνε κοντά μου
χλωμή βασίλισσα σήκω και χόρεψε
απόψε λέω ν’ ανατινάξω την καρδιά μου
.

Αυτό είναι το ρεφρέν του τραγουδιού με τίτλο «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» τους στίχους και τη μουσική του οποίου έγραψε στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου ή Zackie Oh, όπως ήταν ευρέως γνωστός στην drag σκηνή, ο Παύλος Παυλίδης. Στο βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία Μαρίνας Δανέζη, συμμετέχουν φίλοι της και γνωστοί καλλιτέχνες ανάμεσά τους: η Άντζελα Μπρούσκου και ο Χάρης Φραγκούλης.

Dante Fall Winter 2019: Anamnesis

Anamnesis του Αντώνη Παπασταύρου (fashion short για τη Dante, με τη συμμετοχή των Τάσο Ψαρά και Πλάτωνα Παπαγιαννόπουλου)

Το fashion film “Anamnesis” – το πρώτο του είδους αυτού για τα δεδομένα της εγχώριας σκηνής μόδας – αντικατοπτρίζει την αιώνια βαθιά ανησυχία του ανθρώπου και τη μάχη του με το χρόνο, τον αγώνα να μην ξεχάσει και να μην ξεχαστεί, την ανάγκη του να αφήσει τη δική του ιστορία ως παρακαταθήκη στον επόμενο.

Ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς και το μοντέλο Πλάτων Παπαγιαννόπουλος με σύμμαχο τους τον χρόνο αποδεικνύουν ότι οι αξίες, οι λέξεις, τα χρώματα, οι υφές, τα αρώματα, οι αισθήσεις παραμένουν ζωντανές και αναλλοίωτες και αποτελούν την παρακαταθήκη μας για το μέλλον.

Όχημα του Νίκου Ψαρρά γίνονται ελληνικές λέξεις που απουσιάζουν από το σημερινό μας λεξιλόγιο και χρησιμοποιούνται αυτούσιες παγκοσμίως, χωρίς να έχουν χάσει την αίγλη τους και το νόημα παρά το πέρασμα του χρόνου. Οι ίδιες λέξεις που γράφονται στη λευκή κόλλα, χρησιμοποιούνται από τον σχεδιαστή Αντώνη Παπασταύρου για να χαρακτηρίσουν τις δημιουργίες της νέας συλλογής F/W 2018-2019 “Anamnesis”, ένας φόρος τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο ως υπόσταση, που με ευλάβεια διανύει την πορεία του και κλείνει τον κύκλο παραδίδοντας τη σκυτάλη παρόλη την αθυμία που τον κυριεύει αρχικά.

Τη μουσική υπογράφει ο Eλληνογάλλος τραγουδιστής και συνθέτης Gautier, με το ομώνυμο τραγούδι “Anamnesis”, που συνέθεσε αποκλειστικά για τις ανάγκες του fashion film.

Συντελεστές
Πρωταγωνιστές: Νίκος Ψαρράς, Πλάτων Παπαγιαννόπουλος
Σκηνοθέτης/Κινηματογραφιστής: Κώστας Ντεκουμές
Φωτογράφος: Σπύρος Χαμάλης
Ενδυματολόγος: Γιώργος Μεσημέρης
Γραφίστας: Χρήστος Τσιλιγκίρης
Κατασκευή χειροποίητων επίπλων: Dgrids
Μουσική/Αφήγηση: Gautier
Κείμενο: “Υστερόγραφο”, Γιώργος Σεφέρης
DANTE Website: www.dantemen.com

Migato #followmi (δύο μονόλεπτα για SS17 και ΑW17) του Ιωάννη Νικηφόρου (aka Demode)

streetstyle_in_athens.png
Street style in Athens, Greece των Athens in Style

Street style in Athens, Greece των Athens in Style (Κάμερα, Μοντάζ: Ρένα Τσαγγαίου, Συνεντεύξεις: Ανθή Παπαγεωργίου)

Parthenis SS19 του Constantino Mass (fashion short που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού μιας και η σχεδιάστρια Ορσαλία Παρθένη είναι στην κριτική επιτροπή)

time_of_day3.jpg
"Time of Day" του Θύμιου Μπακατάκη

"Time of Day" του Θύμιου Μπακατάκη για την rag'n'bone, μια εταιρεία που δίνει σταθερά ποιοτικές δουλειές στο fashion κύκλωμα, πάντα με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων.
Η ταινία γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες και εμφανίζονται Kate Mara, Boyd Holbrook, Pom Klementieff, Lakeith Stanfield, Reed Morano, Lake Bell, Jon Hamm and Emma Roberts. Τη μουσική υπογράφει ο Thom Yorke, ενώ στα λοιπά credits αναφέρονται και άλλοι Έλληνες: οι Μαυροψαρίδης, Μάντζιος και Λιναρδόπουλος.

Ταινίες στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες: 

baton_poster.jpg

Baton του Ισπανού Albert Moya, με τον Dylan Moran στον πρωταγωνιστικό ρόλο, φέρει την υπογραφή του Ευθύμη Φιλίππου. Ο Έλληνας σεναριογράφος, συνυπογράφει μια «φαντασμαγορική δυστοπία» με τον Ισπανό νεοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Albert Moya. Η ταινία περιστρέφεται γύρω από μια μυστική κοινωνία νεαρών ανδρών που ζουν περιορισμένοι σ’ ένα μεγαλοπρεπές ανάκτορο. Παρακολουθούμε τους νέους να αποκτούν αλλόκοτες συμπεριφορές, υπακοούντας πάντα στις παράλογες εντολές του «Μεγάλου Αρχηγού» τους.

[[{"fid":"631840","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"10":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"10"}}]]

Ο Moya χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ήθελα να διερευνήσω τα θέματα της αποξένωσης στη σημερινή κοινωνία, επισημαίνοντας τους παραλογισμούς που βρίσκονται στην καρδιά της σύγχρονης ζωής».

Ταινίες στις οποίες "παίζει" η Ελλάδα

Η Ελλάδα ως φυσικό τοπίο /σκηνικό πρωταγωνιστεί στις στις καμπάνιες του Cartier (γυρισμένο σε Αθήνα και Ελληνικό:

Be A Follower - DIESEL SS19

...και του Peter Hahn (γυρισμένη στη Σαντορίνη):

Peter Hahn

Αναφορά σε Έλληνες

Επίσης, στο πλαίσιο της Δράσης με θέμα "Ποια είναι η θέση της γυναίκας στη μόδα σήμερα", θα παρουσιαστεί μία σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο Elles, στο πρώτο επεισόδιο της οποίας γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη Μαίρη Κατράντζου.

The Value of Good Design | MoMA EXHIBITION

* Info
Ημερομηνίες: 25,26,27 Φεβρουαρίου 2019
Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»
Είσοδος: Ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.athensfff.com/
FB: www.facebook.com/athensfff/
Instagram: www.instagram.com/afffathensfashionfilmfestival/
Linkedin: www.linkedin.com/company/athensfff

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ