Κινηματογραφος

Οι 10 πιο Girl Power ταινίες - Γυναίκες έτοιμες για όλα

Η δράση είναι γένους θηλυκού ακόμα και στο ανδροκρατούμενο Χόλιγουντ

Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μπορούμε να το κάνουμε» κι αυτό, όπως έλεγε η Rosie the Riveter στη θρυλική αφίσα. Η δράση ρέει στις φλέβες των γυναικών του Χόλιγουντ και κάθε φορά που κλήθηκαν να σπάσουν πόρτες, τζαμαρίες και κεφάλια το έκαναν με στιλ. Η δύναμή μας είναι το κορμί μας. Η δύναμή μας είναι το μυαλό μας. Η δύναμη μας είναι ότι είμαστε γυναίκες και αυτές είναι μερικές από τις πιο badass πρωταγωνίστριες του σινεμά.

PROUD MARY (2018)

Μαύρα δερμάτινα από την κορυφή έως τα νύχια και ένα συρτάρι γεμάτο όπλα. Πώς να μην είσαι περήφανη για την Μέρι, την πιο καλοπληρωμένη εκτελεστή της Βοστόνης;

Η Ταράτζι Π. Χένσον αφήνει πίσω της την μουσική αυτοκρατορία του «Empire» και καταπιάνεται με το οργανωμένο έγκλημα. Όλα καλά, μέχρι που εισβάλλει στη ζωή της Μέρι ένα μικρό αγόρι και την φέρνει αντιμέτωπη με την μητρότητα. Με τη μουσική των Creedence Clearwater Revival και την φωνή της αγέραστης Τίνα Τέρνερ με περηφάνια σάς παρουσιάζομαι την Proud Mary.

SUFFRAGETTE (2015)

Ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα; Η Μοντ (Κάρεϊ Μάλιγκαν) είναι μια μαχητική πλύστρα από το Μπέθναλ Γκριν του Λονδίνου, η οποία σιγά σιγά μπαίνει στον αγώνα των Σουφραζετών για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Η εμπλοκή της στο ακτιβιστικό κίνημα τη φέρνει αντιμέτωπη με το συντηρητικό κοινωνικό περίγυρο, αλλά κυρίως με τον σύζυγό της Σόνι. Μια ταινία «γυναικεία υπόθεση» για μια ιστορία που δεν αφορά μόνο στις γυναίκες. 



NORMA RAE (1979)

Η «Κόρη μου Σοσιαλίστρια» στην κωμόπολη της  Αλαμπάμα με πρωταγωνίστρια την Σάλι Φιλντ που θα σηκώσει στην πλάτη της ένα ολόκληρο απεργιακό κίνημα και στη συνέχεια το χρυσό αγαλματίδιο, Όσκαρ. Η Νόρμα Ρέι (Σάλι Φιλντ) γνωρίζεται με τον συνδικαλιστή Ρούμπεν Βαρσόφσκι (Ρομπ Λάιμπμαν) και ανακαλύπτει την εσωτερική της δύναμη, όταν απαιτεί καλύτερες συνθήκες στο χώρο της εργασίας της.

Ο ξεσηκωμός των εργατών και μια απεργία οργανωμένη από τη Ρέι έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου οργανωμένου εργατικού συνδικάτου της πόλης. Παράλληλα με τον αγώνα της για ίσα δικαιώματα η Νόρμα ερωτεύεται τον μέντορά της Ρούμπεν, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη σχέση της με το σύζυγό της Σόνι (Μπο Μπρίτζες). «Δεν με νοιάζει να με θυμούνται ως κάτι ιδιαίτερο, με ενδιαφέρει να με θυμούνται ως μια γυναίκα που νοιάστηκε πολύ για τους βιοπαλαιστές, για τους φτωχούς των ΗΠΑ και του κόσμου».



9 to 5 (1980)



Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο… στο γραφείο.  Η τριάδα Τζέιν Φόντα, Λίλι Τόμλιν και Ντόλι Πάρτον είναι ο εφιάλτης του σεξιστή, μισογύνη, σωβινιστή  αφεντικού. «Πίσω στο 1980, σε εκείνη την ταινία, αρνηθήκαμε να μας εξουσιάζει ένας σεξιστής, εγωιστής, ψεύτης, υποκριτής, μισαλλόδοξος», είπε η Τζέιν Φόντα. «Και το 2017 εξακολουθούμε να αρνούμαστε να μας εξουσιάζει ένας σεξιστής, εγωιστής, ψεύτης, μισαλλόδοξος», συνέχισε η Λίλι Τομλίν υποννοώντας τον Ντόναλντ Τραμπ του Λευκού Οίκου.



ERIN BROCKOVICH (2000)



Γυναίκες και όμορφες και έξυπνες. Η Έριν Μπρόκοβιτς, δις διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, άνεργη και χωρίς πτυχίο, προσλαμβάνεται ως απλή υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο, ανακαλύπτει τυχαία μια υπόθεση μολυσμένου ύδατος και δίνεται με πάθος σ' αυτήν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τα τυπικά νομικά προσόντα. Μια αληθινή ιστορία για μια πραγματική γυναίκα. 

Η Τζούλια Ρόμπερτς στην καλύτερη ερμηνεία της ζωής της.

THELMA AND LOUISE (1991)

Όλα είναι δρόμος και στο τέλος του υπάρχει μόνο η ελευθερία για την Σούζαν Σάραντον και την Τζίνα Ντέιβις. Η Θέλμα και η Λουίζ απέδρασαν για πάντα από την ανδρική, συζυγική καταπίεση και έμειναν για πάντα φίλες και αθάνατες πέφτοντας με αυτοθυσία από τον γκρεμό.



Σούζαν Σάραντον: «Η ταινία είναι μια ιστορία αγάπης γυναικών. Είναι πολύ ρομαντική. Οταν βγήκε η ταινία στις αίθουσες, μας έγραφαν γράμματα άντρες που μας έλεγαν ότι η ταινία τους ανάγκασε να φύγουν από τις μικρές πόλεις τους. Δεν χρειάζεται να το ονειρευτείς, μπορείς απλά να το ζήσεις».



Τζίνα Ντέιβις: «Όλοι στον Τύπο πίστευαν ότι η ταινία άλλαζε τα πάντα. Πως ξαφνικά θα γίνονταν ταινίες με φιλενάδες και γυναίκες ηρωίδες δράσης. Οτι η ταινία ξαναέγραφε την ιστορία του Χόλιγουντ. Η πολύ σύντομη απάντηση είναι ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα».

KILL BILL (2003)



Ούμα Θέρμαν ή απλά ο θηλυκός Μπρους Λι σε σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο. Η ταινία που επιβεβαιώνει το ρητό: «όλα του γάμου δύσκολα» ειδικά αν η νύφη είναι σαν την Ούμα και έχει μόλις ξυπνήσει μετά από τέσσερα χρόνια σε κωματώδη κατάσταση. Γυναίκες - πολεμικές μηχανές που δεν ανατριχιάζουν στη θέα του αίματος που αναβλύζει, πετιέται και ρέει παντού.



CHARLIE'S ANGELS (2000)



Τρέμε έγκλημα. Κάμερον Ντίαζ, Λούσι Λιου και η Ντρου Μπάριμορ πήραν τα σκήπτρα από τις Τζάκλιν Σμιθ, Φάρα Φόσετ και Κέιτ Τζάκσον. Τα κορίτσια που για πρώτη φορά στην τηλεόραση έκαναν τη δίωξη του εγκλήματος και κακών… μόδα. Τρεις ντεντέκτιβ, τρεις αστυνομικίνες με θηλυκότητα, σέξι outfits και παντελόνια καμπάνα. Από τη δεκαετία του '70 στα Millennials οι «Άγγελοι του Τσάρλι» διατηρούν το στιλ της δυναμικής γυναίκας.



HUNGER GAMES (2012)



Πρώτες ακόμα και στα δυστοπικά ριάλιτι. Η Τζένιφερ Λόρενς στο ρόλο της Κάτνις Έβερντιν ξεπερνά τους δισταγμούς και γίνεται ηγέτιδα στην εξέγερση κατά της ολοκληρωτικής ηγεσίας της Κάπιτολ. «Ήθελα η Κάτνις να είναι πολεμίστρια. Την ήθελα ηγέτιδα».

WONDER WOMAN (2017)

Η γυναίκα-θαύμα κατάγεται από τη Θεμισκύρα και είναι πρώτη στην… ιππασία. Η υπερηρωίδα της DC Comics Γουόντερ Γούμαν εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στις οθόνες τη δεκαετία του '40 και έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των ανδρών υπερηρώων συναδέλφων της.



Η «Γουόντερ Γούντμαν» είναι  αθλήτρια, ακροβάτισσα, μαχήτρια, στρατηγός, εκπαιδευμένη και έμπειρη σε πολλές αρχαίες, σύγχρονες μορφές ένοπλης και άοπλης μάχης και έχει για να την υποδύεται μια πραγματική κομάντο του Ισραήλ την Γκαλ Γκαντότ.