Κινηματογραφος

Καλώς ήρθες στο «Gotham by Gaslight», το παντοδύναμο νέο Batman animated

Ο σταυροφόρος με τη μπέρτα στο κατόπι του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια γεύση από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Μπάτμαν. Το βλοσυρό παιδί των νυχτερίδων αγναντεύει από τις ταράτσες ενός βικτωριανού Γκόθαμ τη γη της ανομίας. Μέσα από την αποσύνθεση του κόσμου, γυρεύει τη δική του δικαιοσύνη, πότε σκορπώντας θυελλώδη βία και πότε ακολουθώντας ομιχλώδη ίχνη στο σκοτάδι. Το «Batman: Gotham by Gaslight», κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του και αυτό φαίνεται σε όλη τη διάρκεια του φιλμ. Στρώσου να το δεις αργά, τις ώρες που κυκλοφορούν τα ιπτάμενα θηλαστικά της νύχτας.  

Ήταν επόμενο οι παραγωγοί της Warner να σαμπλάρουν κάποτε τον 19ο αιώνα και την ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Υπάρχει κάτι αλάνθαστα γοτθικό στο μυθολογικό στερέωμα του Μπάτμαν, η στάμπα του κυνισμού που τον κυνηγάει, η μόνιμη αίσθηση θλίψης, η μονομανία του εκδικητή που έχει κολλήσει μόνιμα στο τούνελ του παιδικού τραύματος της απώλειας των γονιών του, η ίδια η λοξή γωνία λήψης και η εξπρεσιονιστική απεικόνιση της μητροπολιτικής εγκληματικότητας, ακόμη και στις πιο φουτουριστικές εκδοχές της. O Μπάτμαν είναι νουάρ και το Λονδίνο της ομίχλης και του φωταερίου του ταιριάζει.

Το αρχικό σοκ ενός νυχτεριδάνθρωπου ντυμένου με μάλλινη κάπα και στολή από βαμβάκι δίνει γρήγορα τη θέση του σε έναν καλαίσθητο αναχρονιστικό σουρεαλισμό, με τον Μπάτμαν να περιφέρεται από μπουρλέσκ σόου σε πορνεία και λέσχες, κακόφημα σοκάκια, άσυλα φρενοβλεβών, σφαγεία, επαύλεις υπόπτων και σε όλους τους χώρους όπου οι δυνάμεις του κακού επιχειρούν να ασκήσουν εξουσία προτού βρεθούν αντιμέτωποι με τη σαρωτική του δύναμη. Το Λονδίνο έχει αναβαπτιστεί σε Γκόθαμ, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκορπά το ιστορικά γνωστό μακελειό του, ο μασκοφόρος ήρωας ξαμολιέται στα ίχνη του, ο Σέρλοκ Χολμς βάζει επίσης την πινελιά του, κυρίως μέσα από το τσούρμο από χαμίνια που υιοθετεί ο πάντοτε παρών μπάτλερ Άλφρεντ και την επαγωγική εγκληματολογική μεθοδολογία του Μπρους Γουέιν. Υπάρχει πολλή βία, αρκετό φεμινιστικό υπόβαθρο, ένα μίνιμουμ κοινωνικού σχολίου, προπάντων δεσπόζει η καλλιτεχνική αρτιότητα, το ευέλικτο φάσμα μορφών, σχημάτων και χρωμάτων του animation που προσδίδει στην ταινία μια διάσταση θαυμάσιου παραμυθιού.

Πρόκειται για το 30ο φιλμ της σειράς DC Universe Animated Original Movies, βασίζεται σε κόμικ των Bryan Augustyn και Mike Mignola που μετακομίζει από το χαρτί στην οθόνη, σκηνοθετεί ο Sam Liu, ενώ φωνές στους χαρακτήρες δίνουν ο βετεράνος Bruce Greenwood και η Jennifer Carpenter. Έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε σπέσιαλ event στην Ουάσινγκτον τον φετινό Ιανουάριο, πλέον είναι διαθέσιμο για ψηφιακό download, καθώς και σε εκδόσεις DVD και Blu-ray. Απολαυστικό.