Κινηματογραφος

Paterno: O Αλ Πατσίνο πρωταγωνιστεί στην ταινία για το περιβόητο σκάνδαλο παιδεραστίας στις ΗΠΑ

Δείτε το τρέιλερ από το φιλμ του Μπάρι Λέβινσον που ανοίγει ξανά την υπόθεση Σαντάνσκι

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Paterno (2018) Teaser Trailer ft. Al Pacino | HBO

Συνεργάζονται για τρίτη φορά στην καριέρα τους, σε μια καθηλωτική ταινία γύρω από τα πολύκροτα γεγονότα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο αμερικανικό κολέγιο. Μπάρι Λέβινσον, Αλ Πατσίνο, μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο.

Η τηλεταινία Paterno που έρχεται την άνοιξη σε παραγωγή του HBO στις οθόνες μας κοιτά ξανά την περίπτωση του Τζέρι Σαντάνσκι, που αφού έγινε ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ποδοσφαιρική ιστορία των κολεγίων, έχοντας εργαστεί από το 1969 έως το 1999, βρέθηκε να κατηγορείται και καταδικάστηκε το 2011 για 45 βιασμούς αγοριών.

mv5bmjq5mtc1nzk4mf5bml5banbnxkftztgwotewmze2ndm._v1_sx1499_cr001499999_al_.jpg
© 2018 - HBO

Χρησιμοποιώντας τη φιλανθρωπική οργάνωση The Second Mile, που φαινομενικά  βοηθούσε την ανέλιξη φτωχών νεαρών αθλητών, ως δίαυλο για τις συναντήσεις του, ο Τζέρι Σαντάνσκι ικανοποιούσε τις αρρωστημένες ορέξεις του με τα μικρά παιδιά.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μπάρι Λέβινσον αφηγείται τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδεραστίας που γνώρισαν οι ΗΠΑ μέσα από το πορτρέτο του βοηθού του προπονητή Τζο Πατέρνο, που ενσαρκώνει ο Αλ Πατσίνο. Το σενάριο του υπογράφουν οι Ντέμπορα Κέιν (Grey's Anatomy, Vinyl) και Τζον Ρίτσαρντς (Nurse Betty), συμπρωταγωνιστεί η Ράιλι Κίο ως η 23χρονη δημοσιογράφος που ασχολήθηκε πρώτη με τη σκοτεινή υπόθεση δημοσιεύοντας το ρεπορτάζ της στην εφημερίδα The Patriot News. Το καστ συμπληρώνουν οι Κάθι Μπέικερ, Γκρεγκ Γκράνμπεργκ και Ανι Παρίς.

mv5bmjqxndawnjq5nf5bml5banbnxkftztgwmtiwmze2ndm._v1_sy1000_cr0015001000_al_.jpg
© 2018 - HBO

Όπως υποστηρίζει, η ταινία «εκτυλίσσεται στο διάστημα δύο εβδομάδων και παρακολουθούμε τα γεγονότα όπως συνέβησαν. Δεν ακολουθώ κάποια ιδεολογική στρατηγική, ούτε προσπαθώ να πω στους θεατές ποια πλευρά να πάρουν σχετικά με τον προπονητή Πατέρνο».

Το Paterno «παρουσιάζει στοιχεία της ιστορίας και σας αφήνει να κρίνετε μόνοι σας. Υπάρχουν φορές που μπορεί να πάρετε τη μια πλευρά, άλλες που θα νιώσετε το ακριβώς αντίθετο και νομίζω ότι αυτό είναι το στοιχείο που κάνει την ιστορία καθηλωτική» σημειώνει ο Μπάρι Λέβινσον.

«Ο Τζο Πατέρνο ήταν γνωστός ως ένας αξιότιμος άνθρωπος, ένας εκπαιδευτικός, ένας ανθρωπιστής - έτσι προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι συνέβη είναι, για μένα, η πιο συναρπαστική πτυχή της ιστορίας», προσθέτει. «Τι κατάλαβε; Τι δεν κατάλαβε;» αναρωτιέται. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ