Κινηματογραφος

«Golden Dawn Girls»: Το νορβηγικό ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες της Χρυσής Αυγής (video)

Πεπεισμένες, αλύγιστες, πιστές, αδιάφορες μπροστά στο έγκλημα και ταγμένες στην ιδεολογία τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Τι έχει συμβεί στην Ελλάδα», αναρωτιέται ο Νορβηγός κινηματογραφιστής Håvard Bustnes και δημιουργός του ανατριχιαστικού ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls». Ένα ντοκιμαντέρ που φέρνει στο προσκήνιο τη γυναικεία πλευρά της Χρυσής Αυγής. «Η Ελλάδα των ηλιόλουστων παραλιών και των φιλικών ανθρώπων έχει επισκιαστεί από πολιτικές ιδεολογίες που βρίσκονται ανατριχιαστικά κοντά στο ναζισμό», λέει ο Νορβηγός κινηματογραφιστής.

Όπως λέει και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Golden Dawn Girls» η κάμερα ακολουθεί τις γυναίκες της οργάνωσης και συγκεκριμένα τη σύζυγο και την κόρη του ιδρυτή Νίκου Μιχαλολιάκου και την Ευγενία Γερμενή, σύζυγο του βουλευτή Γιώργου Γερμενή.

Γυναίκες που θέλουν να φανούν «κανονικές», αλλά δεν είναι: γιατί είναι πεπεισμένες, απόλυτες, πιστές στην ιδεολογία και έτοιμες να δικαιολογήσουν ακόμη και το έγκλημα.

«Με πολλά από τα εξέχοντα μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής να βρίσκονται τώρα στη φυλακή, μια κόρη, μια σύζυγος και μια μητέρα συνεχίζουν να διαδίδουν το μήνυμά της -και όλες τους είναι αρκετά σκληραγωγημένες για να αποφύγουν τυχόν παρεκκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων. Αλλά, ενώ σταματούν συχνά τη συνέντευξη για να βεβαιωθούν πως πήγε όπως θέλουν, ο Bustnes αφήνει την κάμερα να γράφει. Το υλικό που προέκυψε, συμπληρωμένο με αρχειακό υλικό που δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την αλλοτριωμένη πλευρά του κόμματος, αποκαλύπτει ένα διαρκώς διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στα ξεκάθαρα γεγονότα και τη διαμόρφωση των εικόνων στην πολιτική. Παρότι που είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες είναι τόσο πιστές στις απόψεις τους, (το ντοκιμαντέρ) απεικονίζει το πώς η επιλογή του να φοράς παρωπίδες μπορεί να εκτροχιάσει μια ολόκληρη κοινωνία», αναφέρει η περίληψη του έργου.

Το φεστιβάλ θα κάνει την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ IDFA του Άμστερνταμ (15-26 Νοεμβρίου).