Κινηματογραφος

Cinespring: ό,τι σινεμα-τικό πρέπει να ξέρεις για την Αθήνα την άνοιξη

Τα μεγάλα μπλοκμπάστερς, τι ετοιμάζουν οι Έλληνες σκηνοθέτες, τα θερινά και τα φεστιβάλ 

Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 613
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα μεγάλα μπλοκμπάστερς της Άνοιξης 

Ο Μάης μετέφερε πριν από μερικά χρόνια την έναρξη της θερινής σεζόν κατά ένα μήνα νωρίτερα κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι οθόνες να παίρνουν φωτιά από ταινίες υψηλού προφίλ και περισσεύματος αδρεναλίνης που συνήθως τις  περιμέναμε το καλοκαίρι. Την παρέλαση ανοίγει από αυτή την Πέμπτη ο «Βασιλιάς Αρθούρος» του Γκάι Ρίτσι για να ακολουθήσουν οι νέοι «Πειρατές της Καραϊβικής», ναυαγοσώστες με καυτά κόκκινα μαγιό και μια Πάμελα από τα παλιά (το κινηματογραφικό «Baywatch» ίσως γίνει το χιτ του καλοκαιριού), η Τζέσικα Τσαστέιν ως «Miss Sloane» να διευθύνεται από τον Τζον Μάντεν σε μια πολιτική αλληγορία που διαδραματίζεται πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά δωμάτια, ενώ φυσικά η «Wonder woman» φιλοδοξεί να κάνει σκόνη όλους τους άρρενες υπερήρωες της Marvel. Το μεγάλο πάντως φιλμ που περιμένουμε πώς και πώς δεν είναι άλλο από το «Alien Covenant» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που κάτι μας λέει ότι θα βάλει τα πράγματα στη σωστή θέση τους ύστερα από τον ανέτοιμο και κάπως χαοτικό «Προμηθέα» που δίχασε πριν από μερικά χρόνια κοινό και κριτική.

Ταινιόραμα: Το θερινό σεμινάριο των σινεφίλ

Κάθε τέτοια εποχή το Ταινιόραμα καλωσορίζει το καλοκαίρι και τους κινηματογραφόφιλους με μια σινε-εξτραβαγκάντζα που κρατάει σχεδόν 2 μήνες (από τις 18 Μαΐου έως τις 5 Ιουλίου) στριμώχνοντας 147 –παλιές και πιο νέες– ταινίες κάτω από την ίδια στέγη, το Άστυ. Τα αδέρφια Στεργιάκη μας προσφέρουν και φέτος γεύσεις από ξακουστές εθνικές κινηματογραφίες (ουγγρική, γερμανική, ιταλική, ιρανική, τουρκική κ.ά.), ενώ το βαρύ πυροβολικό τους είναι όπως πάντα οι μεγάλοι δημιουργοί της 7ης τέχνης (Χίτσκοκ, Κουροσάβα, Κιαροστάμι, Μπουνιουέλ, Τριφό, Ταρκόφσκι, Φασμπίντερ, Φελίνι) αλλά και σύγχρονα ονόματα (Νταρντέν, Φαραντί, Τσεϊλάν, Άντερσον, Ινιάριτου, Οντιάρ, Τζάρμους). Για πρώτη φορά το Ταινιόραμα διοργανώνει φέτος αφιερώματα στους Ρομπέρτο Μπενίνι, Τζέρεμι Άιρονς και Μίκι Μανόλοβιτς.

Κάννες ’17: Αυτός ο Φοίνικας πού θα πάει;

Αν ο Χάνεκε «ζωγραφίσει» και πάλι, δεν αποκλείεται να γράψει ιστορία ως ο πρώτος σκηνοθέτης που κερδίζει τρίτο Χρυσό Φοίνικα. Το «Happy end» φαίνεται να διαθέτει όλη τη δυναμική των κορυφαίων ταινιών του. Με τη μούσα του, Ιζαμπέλ Ιπέρ, να πλαισιώνεται από τους Τόμπι Τζόουνς, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Ματιέ Κασοβίτς, αφηγείται την πολιτικών αποχρώσεων ιστορία μιας αστικής οικογένειας που ζει στο Καλαί και έρχεται αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση η οποία «χτυπάει» την πόρτα τους. Αν πάντως δεν τα καταφέρει ο Χάνεκε, μια καλή περίπτωση είναι ο Γιώργος Λάνθιμος και το «The Killing of a Sacred Deer» (σε σενάριο των Λάνθιμου-Φιλίππου) που καταπιάνεται με μια ενδοοικογενειακή κρίση που ξεσπά όταν ο μεγαλογιατρός πατέρας (Κόλιν Φάρελ) προσπαθεί να προσθέσει ένα νέο μέλος –έναν έφηβο– στην οικογένειά του. Η δύσκολη αποστολή της κριτικής επιτροπής, όπου προεδρεύει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, θα δυσκολέψει κι άλλο λόγω των υπόλοιπων ηχηρών ονομάτων: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Φατίχ Ακίν, Λιν Ράμσεϊ, Τοντ Χέινς, Σεργκέι Λόζνιτσα είναι κάποιοι από τους διεκδικητές του μεγάλου επάθλου. Η δεύτερη ελληνική συμμετοχή είναι το «Copa-Loca», η μικρού μήκους ταινία του Χρήστου Μασσαλά,που θα συμμετάσχει στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

Shooting in Athens: Έχει ο καιρός γυρίσματα

Η Ελίνα Ψύκου το σήκωσε στο Tribeca, ο Λάνθιμος ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στις Κάννες και το ελληνικό σινεμά εξακολουθεί να βρίσκεται στο φεστιβαλικό παράδεισό του. Αυτή την περίοδο η Ελλάδα είναι σε καλλιτεχνικό αναβρασμό καθώς αρκετοί έλληνες σκηνοθέτες βρίσκονται είτε σε φάση γυρισμάτων είτε στο στάδιο του μοντάζ, ετοιμάζοντας το μενού μιας νέας ενδιαφέρουσας χρονιάς. O Παντελής Βούλγαρης με «Το τελευταίο σημείωμα» που γυρίζεται κυρίως στα Χανιά, σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη, εστιάζει στις τελευταίες μέρες του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο Γιάννης Οικονομίδης τιτλοφορεί το νέο του φιλμ «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», ο Αλέξανδρος Αβρανάς καταπιάνεται με την Ελλάδα της κρίσης στο «Love me not», o Τάσος Μπουλμέτης γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για την μπασκετική ΑΕΚ, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος επιστρέφει, μετά από τα τελευταία ντοκιμαντέρ του, στη μυθοπλασία με το «Κοίλα», ο Σύλλας Τζουμέρκας ετοιμάζει το «Θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», η ντοκιμαντερίστρια Εύα Στεφανή μας ξεναγεί στις «Νύχτες και Μέρες της Δήμητρας Κ.», ο Γιάννης Σμαραγδής ολοκληρώνει άλλο ένα ιστορικό έπος με θέμα αυτή τη φορά τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη ενώ το δεύτερο φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη («L») που τιτλοφορείται «Οίκτος» δίνει την ευκαιρία στον κωμικό Γιάννη Δρακόπουλο να κάνει το πρωταγωνιστικό ντεμπούτο του στο σινεμά (μαζί τους ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Καραθάνος και η Εύη Σαουλίδου), ενώ το σενάριο υπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου. Τέλος, o Νίκος Περάκης με την πάντα αιχμηρή ματιά του διηγείται ένα «Success story» που διαδραματίζεται στη σημερινή Ελλάδα και αφορά στη σχέση ενός έμπειρου ψυχιάτρου και μιας νέας ανερχόμενης ηθοποιού.  

Σινεμά κάτω από τα αστέρια

Τι να λέμε τώρα... Αν δεν έχεις ερωτευτεί κάτω από το φεγγάρι με σκηνικό ένα θερινό σινεμά έχεις ακόμη εκκρεμότητες στο μάθημα «summer lovers». Παραδοσιακά τα πρώτα θερινά ανοίγουν στις αρχές του Μάη, αλλά φέτος το ποδαρικό έκανε ο Ζέφυρος την τελευταία βδομάδα του Απρίλη για να ακολούθησουν ύστερα από επτά μέρες τα classic στέκια του ιστορικού κέντρου (Σινέ Παρί και Θησείον, που το συνοδεύει πάντα η φήμη του ωραιότερου θερινού στον κόσμο λόγω φυσικά της θέας στην Ακρόπολη) και κάποια περιφερειακά – Σινέ Γέρακας, Σίσσυ στη Νέα Μάκρη. Το φετινό καλοκαίρι πάντως έρχεται οριστικά και αμετάκλητα πιο νωρίς την επόμενη βδομάδα με το άνοιγμα της πλειονότητας των θερινών (ανυπομονούμε για τα σινεφίλ στέκια με τα καλούδια τους Σινέ Δεξαμενή, Βοξ, Ελληνίς –που έχει περιποιημένο νέο κήπο–, Ριβιέρα, για να ακολουθήσει η αλυσίδα των θερινών σινεμά  με ναυαρχίδα το υπέροχο Άνεσις των Αμπελοκήπων που διαθέτει τις πιο άνετες σεζλόνγκ και καναπέδες, ενώ το μπαρ του ίσως να είναι και το πιο ψαγμένο όλων, και τις γνωστές αίθουσες (Αμίκο, Άνοιξη, Γαλάτσι, το Εκράν των καλλιτεχνικών ταινιών –που έχει υμνηθεί κι από τους Νικολακοπούλου-Κραουνάκη στο τραγούδι «Το καλοκαίρι θα ’ρθει»–, Κήπος, Νέα Μασκώτ) σε παράταξη. Το σινέ Πετρούπολις της γνωστής κινηματογραφικής λέσχης ξεκινά στις 23 Μαΐου με διήμερο αφιέρωμα στα βραβευμένα φιλμ μικρού μήκους από το φεστιβάλ της Δράμας και τετραήμερο αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του πρόσφατου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (με ελεύθερη είσοδο και παρουσία πολλών συντελεστών των ταινιών), ενώ το αγαπημένο μας Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό ανοίγει στις 13 του μήνα με αφιέρωμα στον τρόμο.

9o Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;»

Tο «Πάμε Σινεμά;» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Δημιουργήθηκε το 2000, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Yπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Στο 9ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» συμμετέχουν 23 ταινίες από σχολεία όλης της Ελλάδας. Στην ιστοσελίδα www.pamecinema.net μπορείτε να δείτε και να ψηφίσετε για το «Βραβείο Κοινού» Φεστιβάλ. 

H Τελετή Aπονομής Βραβείων και η προβολή των βραβευμένων ταινιών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου, ώρα 12.00-14.00, στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος (Συγγρού 106, Στάση Μετρό Συγγρού- Fix). Η Τελετή θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.