Κινηματογραφος

Κάτι αλλάζει στην Ελλάδα: Το πρώτο Gender Festival είναι γεγονός

Συνέντευξη με τη Director του φεστιβάλ, Μαρία Κατσικαδάκου

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337830-702591.jpg
The Trans List / Timothy Greenfield - Sanders

Το ζήτημα του φύλου είναι από τα πλέον ακανθώδη για τον δυτικό κόσμο που εξακολουθεί να… σοκάρεται όταν δεκάδες ερωτήματα (κοινωνικά, πολιτικά, ηθικοπλαστικά) θέτουν σοβαρές ενστάσεις γύρω από τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ατόμου με βάση το βιολογικό του φύλο.

Παίρνοντας αφορμή από αυτή τη στερεότυπη και κοινωνικά επιβληθείσα συλλογιστική, οι διοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Φύλου ετοίμασαν ένα τριήμερο πρόγραμμα, από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα) καθημερινά από τις 19.00, με ελεύθερη είσοδο, που περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές ταινιών, parties και drag shows.

Gender Fest

Το 1ο «Gender Fest» που διοργανώνεται από το Outview Film Festival σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Ελλάδας θα παρουσιάσει η drag queen Μελίτα Σκαμπώ. Σκοπός του φεστιβάλ είναι όχι μόνο η διασκέδαση του κοινού αλλά και η ενημέρωσή του.

vaginal davis

Vaginal Davis 

H Director του φεστιβάλ Μαρία Κατσικαδάκου μάς είπε πως η έμπνευση του Gender festival προέκυψε από ανάγκη. «Ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού για το gender στο πλαίσιο του Outview, που σκεφτόμασταν διαρκώς ότι πρέπει να γίνει ένα πιο αυτόνομο και ολοκληρωμένο event σε ξεχωριστή περίοδο».

Girls Like Us

Girls Like Us 

Η εμπειρία του «Outview» ήταν ένας ακόμη βασικός παράγοντας για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ. «Έχοντας 10 χρόνια επιτυχίας και πρωτοφανούς ανταπόκρισης από το κοινό, πλέον οι εταιρείες, οι χορηγοί, τα γραφεία διανομής μας βλέπουν με άλλο μάτι».

Αλήθεια, η στάση του Έλληνα έχει αλλάξει στη διάρκεια αυτών των χρόνων; «Ένα μόνο θα σας πω. Αυτό που έγινε πρόσφατα με τον Γιακουμάτο –να ζητήσει δηλαδή συγνώμη ακόμη και μέσω πολιτικής πίεσης, αν και προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί και να ήταν ειλικρινής η αλλαγή της στάσης του– πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητο. Το κίνημά μας έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη» μας απαντά η Μαρία Κατσικαδάκου.

Zackie Oh

Zackie Oh

Στις ενότητες του φεστιβάλ ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Voices of Muslim Women: Freedom and Empowerment» όπου γυναίκες από το μουσουλμανικό κόσμο μιλάνε μέσα από προβολές ταινιών, περφόρμανς και συζητήσεις για την αντιμετώπισή τους μέσα από το δυτικό αλλά και το μη δυτικό πρίσμα. Η προβολή του φιλμ «Casablanca Calling» με θέμα τις γυναίκες στο Ισλάμ και το πώς εκείνες ανεβαίνουν ιεραρχικά στην πατριαρχική κοινωνία, μερικές φορές με διαφορετικό τρόπο από τους κανόνες και τους φραγμούς των δυτικών κοινωνιών, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έντονες κουβέντες.

Samania

Samania 

Στην ίδια ενότητα οι «Samania», ένα καλλιτεχνικό δίδυμο αποτελούμενο από τη Samira και την Ania, οι οποίες είναι χορεύτριες και performers, θίγουν θέματα που αφορούν το σώμα και τη γυναικεία ταυτότητα. Το φιλμ «Fucking Different XXY» του Kristian Petersen είναι άλλο ένα must του φεστιβάλ αλλά η ατραξιόν του Gender Festival είναι η εξασφάλιση της παρουσίας της ανατρεπτικής dragκτιβίτριας με το πολύ γκλίτερ, Zackie Oh, που αναμένεται να ξεσηκώσει το πλήθος που θα βρεθεί στο Booze Cooperativa.


Gender Fest

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ