Κινηματογραφος

Πέθανε ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα. Ο πολυβραβευμένος δημιουργός είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου του 1926, στο Σουβάλκι της Πολωνίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο θάνατός του οφείλεται σε ασθένεια των πνευμόνων και λίγο καιρό πριν είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. 

Σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και φοίτησε στην περιβόητη σχολή Λοτζ, μια από τις πρώτες σχολές για σινέμα στον κόσμο. Η πρώτη του ταινία με τον τίτλο «Ποκολένιε» – στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Μια Γενιά» – είχε θέμα την γερμανική κατοχή των Πολωνών.

Στην πλούσια καριέρα του, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ενώ τέσσερις συνολικά ταινίες του έχουν προταθεί για  Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας:

The Promised Land (1975)

The Maids of Wilko (1979)

Man of Iron (1981)

Katyń (2007)

Δεν το κέρδισε ποτέ, αλλά το 2000 τιμήθηκε από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Το χρυσό αγαλματίδιο του το παρέδωσε η Τζέιν Φόντα. Ακόμα και το τελευταίο του φιλμ (Powidoki) είναι η επίσημη υποψηφιότητα της χώρας του τη φετινή χρονιά για τα βραβεία Όσκαρ. 

Ο πατέρας του ήταν ένας από τους αξιωματικούς που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους στη σφαγή του Katyn. O ίδιος προσπάθησε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και να γίνει αξιωματικός αλλά κόπηκε και στη συνέχεια έγινε μέλος της πολωνικής αντίστασης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σύμφωνα με τα λόγια του ανυπομονούσε να δει τη χώρα του χωρίς κομμουνισμό και όπως έχει πει, είναι τυχερός που ήταν ζωντανός για να το ζήσει. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 1990 εξελέγη γερουσιαστής θέση στην οποία έμεινε για δύο χρόνια.