Κινηματογραφος

Όλη η Αθήνα ένα θερινό σινεμά

 6ο Athens Open Air Film Festival, με περισσότερες από 20 προβολές με ελεύθερη είσοδο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 580
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323313-659037.jpg

Θρυλικά µιούζικαλ που αγαπήσαµε, κορυφαία σπαγγέτι γουέστερν, καταξιωµένα δράµατα, πολυβραβευµένες δηµιουργίες, ταινίες φαντασίας και τρόµου, αξέχαστα ελληνικά φιλµ, ανεξερεύνητα διαµάντια του σινεµά συνοδευόµενα από ζωντανή µουσική. Μαζί µε αυτά και το αφιέρωµα «Shakespeare in the City», που «ζωντανεύει» έργα του Σαίξπηρ µε έξι ταινίες εµπνευσµένες από τη θεατρική παράδοση του Βρετανού βάρδου, αποτελούν το φετινό πρόγραµµα του 6ου Athens Open Air Film Festival.

image

Η µεγαλύτερη κινηµατογραφική γιορτή της Αθήνας επέστρεψε µε περισσότερες από 20 προβολές στα οµορφότερα σηµεία της πόλης, από τον Ιούνιο µέχρι τον Σεπτέµβριο, µε ελεύθερη είσοδο. Σε ξεχωριστές γωνιές της Αθήνας, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες και µερικά από τα οµορφότερα µουσεία της πόλης, που µετατρέπονται σε υπαίθρια «θερινά σινεµά». Μέσα στους επιλεγµένους χώρους του Φεστιβάλ και κάποιοι από τους καλύτερους θερινούς κινηµατογράφους της Αθήνας.

image

Προβολές που δεν πρέπει να χάσετε

Παρασκευή 19 Αυγούστου

«Προετοιμασία για Έγκλημα» (Dressed to Kill, 1980) του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Αθήνα).

Προκλητικός αισθησιασμός, σοκαριστική βία, ατσαλένιο σασπένς και ραδιούργες σεναριακές εκπλήξεις σε ένα διεστραμμένα απολαυστικό ψυχολογικό θρίλερ που ο Ντε Πάλμα σκηνοθετεί με απερίγραπτη μαεστρία και απροκάλυπτη ηδονή.

Παρασκευή 26 Αυγούστου

Αφιέρωμα Shakespeare in the City

«Ερρίκος ο 5ος» (Henry V, 1944) του Λόρενς Ολίβιε. Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου (απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης).

Πόλεμος, διαφθορά, ρομαντισμός και… Λόρενς Ολίβιε. Ο ηθοποιός που αποτέλεσε συνώνυμο της σαιξπηρικής αναπαράστασης σε θέατρο και σινεμά, αναλαμβάνει το ρόλο του Ερρίκου του 5ου και ενορχηστρώνει ως σκηνοθέτης μερικές από τις πιο επικές (και αιματηρές) σκηνές μάχης της 7ης τέχνης.

Δευτέρα 29 Αυγούστου

Αφιέρωμα Shakespeare in the City.

«Το Θέατρο του Αίματος» (Theatre of Blood, 1973) του Ντάγκλας Χίκοξ. Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, Αθήνα).

Γκραν γκινιόλ τρόμος, ακαταμάχητο μαύρο χιούμορ και ένας σαρδόνιος Βίνσεντ Πράις που δεν χορταίνεις να βλέπεις πρωτοστατούν σε αυτή την εκκεντρική παρωδία, όπου ένας ηθοποιός εκδικείται τους κριτικούς θεάτρου που τον απαξίωσαν, έχοντας ως εγχειρίδιο φόνου τα έργα του Σαίξπηρ!

Τετάρτη 31 Αυγούστου

«Κάποτε στη Δύση» (Once Upon a Time in the West, 1968) του Σέρτζιο Λεόνε. Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηριού 137, Αθήνα).

Οι αξεπέραστες μουσικές παρτιτούρες του Ενιο Μορικόνε, το κοφτερό σαν μαχαίρι βλέμμα του Χένρι Φόντα, η μεγαλειώδης σκηνοθεσία του Σέρτζιο Λεόνε, η Κλαούντια Καρντινάλε να σκορπίζει την ομορφιά της σε ένα σκληρό κόσμο αντρών και η μυθολογία της Αγριας Δύσης συνηγορούν στο να γεννήσουν ένα από τα ανυπέρβλητα γουέστερν έπη του κινηματογράφου.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

«Οι Αταίριαστοι» (Misfits, 1961) του Τζον Χιούστον. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα).

Ένα μελαγχολικό και ελεγειακό ρέκβιεμ για τους υπέροχους losers αυτού του κόσμου με πρωταγωνιστές τους Κλαρκ Γκέιμπλ, Μέριλιν Μονρό και Μοντγκόμερι Κλιφτ στις τελευταίες κινηματογραφικές παρουσίες τους. Το σκηνοθετεί ένας από τους θρυλικότερους δημιουργούς του παλιού Χόλιγουντ.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

Προβολή έκπληξη για τα 40 χρόνια του περιοδικού «Αθηνόραμα». Ο χώρος και οι λεπτομέρειες της προβολής θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Athens Open Air Film Festival μπορείτε να βρείτε στο www.aoaff.gr και www.cinemag.gr. Οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και του www.visitgreece.gr, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και χορηγό την μπίρα Fischer. Ευγενικοί σύμμαχοι στέκουν οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Goethe και το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.image


Info Περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Athens Open Air Film Festival μπορείτε να βρείτε στο www.aoaff.gr και www.cinemag.gr. Οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ και του www.visitgreece.gr, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και χορηγό την μπίρα Fischer. Ευγενικοί σύμμαχοι στέκουν οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ινστιτούτο Goethe και το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.


Κεντρική φωτογραφία Θοδωρής Μάρκου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ