Κινηματογραφος

Όλη η πόλη ένα θερινό σινεμά...

Φεγγαράτο θερινό ή δροσερό multiplex, το πρόγραμμα του καλοκαιριού έχει επιλογές για όλα τα γούστα

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 574
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

6ο Athens Οpen Αir Film Festival

Στον έκτο χρόνο του πλέον, το μεγαλύτερο θερινό σινεμά της πόλης μάς ξεναγεί για μια ακόμη φορά μέσα από τις προβολές του, σε απροσδόκητα, μερικές φορές άγνωστα κι άλλες απόλυτα γνώριμα σημεία της Αθήνας. Το Athens Open Air Film festival μεταμορφώνει την πόλη σε αναπόσπαστο κομμάτι μιας νέας αφήγησης, γνώριμων κινηματογραφικών ιστοριών και φέτος επιστρέφει με ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να μας εκπλήξει τόσο με τις ταινίες όσο και με το χώρο προβολών τους. Από ταινίες τρόμου μέχρι κλασικό Χόλιγουντ κι από μιούζικαλ έως ελληνικά ντοκιμαντέρ, το Athens Open Air Film Festival στήνει την οθόνη του σε απρόβλεπτες γωνιές της πόλης, από ειδυλλιακά πάρκα και λόφους μέχρι την καρδιά του αθηναϊκού κέντρου, και μας καλεί να επανεκτιμήσουμε όχι μόνο τα φιλμ που προβάλλει μα στην ουσία το ίδιο το τοπίο που μας περιβάλλει. Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους χώρους των εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο μπορείτε να βρείτε στο

Η Αθήνα γυρίζει ακόμη

Ούτε η κρίση, ούτε η ζέστη του καλοκαιριού μοιάζουν ικανές να βάλουν το ελληνικό σινεμά σε pause, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, κυρίως με θέληση κι επιμονή, εξακολουθεί να κινείται και μάλιστα δυναμικά. Αν αυτές τις μέρες στην Αθήνα σκοντάψετε πάνω σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο τότε πολύ πιθανόν να πετύχετε τα γυρίσματα μιας από τις ταινίες ενός από τους τρεις νέους σκηνοθέτες που γυρίζουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους. Το «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ για να κάνει ένα ερωτικό παραμύθι στην Αθήνα του σήμερα, η «Μπλε Βασίλισσα» του Αλεξάνδρου Σιπσίδη και το «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη χρησιμοποιούν την πόλη σαν σκηνικό για ιστορίες αγωνίας ή αστυνομικής ίντριγκας. Μέσα στο καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν να γυρίσματα του «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, του «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη, αλλά και του «Τέλειοι ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη.

Προσθέστε σε αυτές κάποιες από τις ταινίες που βρίσκονται σε post production, το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, την «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, για να αναφέρουμε μόνο λίγες από αυτές κι αμέσως η επόμενη κινηματογραφική χρονιά δείχνει, αν μη τι άλλο, χορταστική.

Απλά προσθέστε ποπ κορν

Θεαματικά μπλοκμπάστερ ή κλασικές επανεκδόσεις, φεγγαράτο θερινό ή δροσερό multiplex, το πρόγραμμα του καλοκαιριού έχει επιλογές για όλα τα γούστα. Έχει τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ δίχως πολλά ρούχα να υποδύεται τον Ταρζάν στο «The Legend of Tarzan» στην καινούργiα εκδοχή του κλασικού μύθου του άρχοντα της ζούκλας με έξτρα πειστικούς ψηφιακούς γορίλες. Έχει τους εξωγήινους του «Independence Day: Resurgence» να επιστρέφουν αποφασισμένοι για μια ακόμη φορά να κατακτήσουν τη γη – καλή τύχη με αυτό. Έχει ένα μεγάλο φιλικό γίγαντα με την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ να γίνεται φίλος με ένα μικρό κορίτσι στο «The BFG». Έχει την Μπλέικ Λάιβλι μόνη στη θάλασσα, στο έλεος ενός καρχαρία που θέλει να την κάνει μια μπουκιά στο «The Shallows», το οποίο βάζει υποψηφιότητα για την πιο ένοχη απόλαυση του καλοκαιριού. Έχει το διαστημόπλοιο Enterprise να συνεχίζει τα ταξίδια του στις εσχατιές του διαστήματος στο «Star Trek Beyond». Κι έχει επίσης μερικές κλασικές επανεκδόσεις, όπως για παράδειγμα αυτή του «Νονού» σε αποκατεστημένη κόπια. Μια κινηματογραφική πρόταση που απλά δεν μπορείς να αρνηθείς.


Φωτό: The Legend of Tarzan