Κινηματογραφος

Πέθανε ο πρωτοποριακός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

Σε ηλικία 75 ετών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο ο πρωτοποριακός Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Πολωνών Σκηνοθετών στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του θανάτου του, ο γιος του, Ξαουέρι Ζουλάφσκι, επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook, ότι ο πατέρας του είναι «στην τελευταία φάση, έχει μπει στο νοσοκομείο για εντατική θεραπεία, (όμως) η πρόοδος της ασθένειάς του δεν επιτρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις». «Είναι για μένα πολύ δύσκολο να το γράψω, αλλά είναι σημαντικό τώρα, όταν η τελευταία του ταινία (Cosmos, 2015) ξεκινά τη ζωή της. Να τον σκέφτεστε», πρόσθεσε.

Ο Ζουλάφσκι υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Πολωνούς σκηνοθέτες, με ταινίες του να έχουν πέσει θύμα λογοκρισίας, κυρίως από τις πολωνικές Αρχές. Ανάμεσα στα γνωστά του αριστουργήματα είναι το «Σημασία Έχει Ν' Αγαπάς» και «Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας» (La troisieme partie de nuit).

Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Ζουλάφσκι είχε φύγει με τους γονείς του σε ηλικία πέντε ετών για το Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόννη, γύρισε πολλές ταινίες στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων το «L' amour braque» (Ερωτική Τρέλα).

Είχε τρία παιδιά, το ένα από αυτά με τη Γαλλίδα ηθοποιό Σοφί Μαρσό, με την οποία χώρισε το 2001.

«Πολλές από τις ταινίες του θα μείνουν στην Ιστορία, κυρίως το “La troisieme partie de nuit” (Το τρίτο μέρος της νύχτας - 1971) και το “Le Diable” (Ο διάβολος - 1972)», δήλωσε ο Γιάνουζ Βρομπλέφκσι, κριτικός κινηματογράφου και πρόσθεσε: «Ο Ζουλάφκσι ήταν ένας πολύ ριζοσπαστικός και καινοτόμος σκηνοθέτης για την εποχή του. Είχε επινοήσει τη δική του πολύ προσωπική και πρωτότυπη γλώσσα. Ήταν προκλητικός, καταρρίπτοντας πολλούς πολωνικούς μύθους. Και εισήγαγε τον ερωτισμό στις ταινίες του... Οι ταινίες του θεωρούνται σήμερα κλασικές στον κινηματογράφο, αλλά, εκείνη την εποχή, ήταν πρωτοποριακά έργα».

image