Κινηματογραφος

Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Αν...

Το προσεγμένο του γούστο είναι διάχυτο παντού...

Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 399
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Α.V. παρακολούθησε τα γυρίσματα της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

«Παρόλες τις αντιξοότητες, παρόλη τη βαριά ψυχολογία, είναι μαγικό και σπάνιο να μπορείς να πηγαίνεις κόντρα σε μια τόσο κακή πραγματικότητα και να κερδίζεις. Γιατί από τη στιγμή που δουλεύουμε ακόμα σε κάτι που αγαπάμε και πιστεύουμε, αυτό από μόνο του είναι μια νίκη…» λέει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και συνεχίζει να κάνει το γούστο του. Όπως πάντα, ξέρει να διαλέγει τα πιο όμορφα. Γυρίζει την πρώτη του κινηματογραφική ταινία «Αν…» στην πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας, την Πλάκα, και «αν…» τα πράγματα γίνουν όπως μας έχει συνηθίσει και όπως διαπίστωσα με τα μάτια μου στα γυρίσματα, θα είναι μια όαση καλαισθησίας μέσα στην κόλαση κακογουστιάς στην οποία κολυμπάμε καθημερινά. 

Ας το πάρουμε από την αρχή: είναι πρωί, ο ήλιος καίει (κυριολεκτικά) και τα πουλάκια κελαηδούν (κυριολεκτικά). Γι’ αυτό, άλλωστε, τα παιδιά της παραγωγής τα διώχνουν πετώντας κάθε λίγο πετραδάκια, για να μην ενοχλεί το κελάηδισμα τον ήχο της λήψης. Έξω από το σπίτι της Πλάκας, το κινηματογραφικό σπίτι του ήρωα, κάθε ήχος απαγορεύεται. Όταν περνάει αυτοκίνητο, το γύρισμα διακόπτεται. Οι συντελεστές μιλούν ψιθυριστά. Μαζί τους κι εγώ, έχω λιώσει κάτω από τον ήλιο. Αργότερα ο Χριστόφορος θα μου δείξει φωτογραφίες δύο εβδομάδων πριν, που έχουν γεμίσει με ψεύτικο (αλλά αληθοφανέστατο) χιόνι έναν πολύ κεντρικό δρόμο λίγο πιο πάνω και ο ίδιος μαζί με τη Μαρίνα Καλογήρου περιφέρονται ντυμένοι σαν κρεμμύδια, στους 30 βαθμούς Κελσίου. Νιώθω λίγο καλύτερα.

Το προσεγμένο του γούστο είναι διάχυτο παντού – στην επιλογή της τοποθεσίας, στη διαμόρφωση του σπιτιού, στις φωτογραφίες που είδα, στο αυτοκίνητο του ήρωα. Δεν είναι καμιά Porsche, είναι ένα παλιό Deux Chevaux, απλώς είναι πανέμορφο... Κάποιοι τον έχουν κατηγορήσει ως ελιτιστή – εγώ είδα έναν άνθρωπο που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου πρέπει να κοιμάται τους τελευταίους μήνες περίπου 3 με 4 ώρες τη μέρα, διότι στην ταινία τα κάνει όλα (γράφει, σκηνοθετεί, παίζει, ξημερώνεται στο μοντάζ κ.λπ.) και παράλληλα θέλει να τη στείλει στο εξωτερικό, με σκοπό να δείξει μία πιο όμορφη εικόνα της Ελλάδας, να δείξει ότι έχουμε «την ικανότητα, την όρεξη και την ψυχή να κάνουμε πράγματα που αφορούν τον κόσμο έξω από τα σύνορά μας». 

«Τρέμω την ίδια την εποχή που αλλάζει τόσο ακραία και γρήγορα» λέει. «Μην προσπεράσει και ισοπεδώσει ό,τι έχουμε φτιάξει. Σε αυτό κυρίως αντιστέκομαι και προσπαθώ να φτιάξω μια ιστορία αληθινή και διαχρονική. Μέσα από μια ερωτική ιστορία δύο ηρώων περνάνε όλες οι σκέψεις, οι ανησυχίες, οι φόβοι και οι ελπίδες που όλοι μας λίγο πολύ περιέχουμε».

Η ταινία «Αν…» βγαίνει στις 29 Νοεμβρίου από τη Village. Παίζουν οι: Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μαρίνα Καλογήρου, Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Σολωμού, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Σε ρόλο-έκπληξη, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού.