Κινηματογραφος

Ο σκηνοθέτης Μπάμπης Mακρίδης πάει στο Sundance Festival

Δεν συμμερίζομαι ταμπέλες όπως “greek weird cinema”.

Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 374
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι –σύμφωνα με τα λεγόμενά του– από τους πιο ανορθόγραφους ανθρώπους που υπάρχουν. Και είναι, επίσης, ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της εξωστρέφειας του ελληνικού σινεμά. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «L» είναι η παρθενική ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου Sundance (19-29/1).

Το πορτρέτο του Μπάμπη Μακρίδη από τον Ευθύμη Φιλίππου

«Γεννήθηκα στην Καστοριά το 1970. 'Εχω κάνει μια μικρού μήκους ταινία, κάποια video clips και εκατοντάδες διαφημιστικά. Ακούω πολλή μουσική και οδηγώ μια βέσπα τρικάβαλο με το γιο και τη γυναίκα μου. Δεν έχω δίπλωμα αυτοκινήτου, αλλά έχω περπατήσει σε παγωμένη λίμνη.

Το “L” (όπως “learners”) είναι μια ιστορία για έναν άντρα που ζει στο αυτοκίνητό του. Συναντάει τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του συγκεκριμένες ώρες και ημέρες σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Η δουλειά του είναι να βρίσκει και να μεταφέρει το καλύτερο μέλι που υπάρχει σε έναν άντρα 50 ετών. Η εμφάνιση ενός καινούργιου οδηγού προκαλεί την απόλυσή του. Η ζωή του αλλάζει και θεωρεί παράλογο το ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς.

Δεν συμμερίζομαι ταμπέλες όπως “greek weird cinema”. Κάθε ταινία έχει το δικό της πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι συνεργάτες τους πήραν το σινεμά στα χέρια τους. Το έκαναν προσωπική και οικογενειακή υπόθεση. Το οικονομικό, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει, πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Τα θέματα επίσης έγιναν πιο παγκόσμια (sic). Μην ξεχνάμε ότι όλος ο πλανήτης κοιτά την Ελλάδα από πολύ κοντά. Κοίτα τις διαδηλώσεις στους δρόμους, κοίτα και το σινεμά μας.

Η ίδια η ταινία, μαζί με την πίστη της παραγωγού μου Αμάντας Λιβανού σε αυτήν,  έφεραν το Sundance κοντά μας. Η χαρά μας από τότε είναι μεγάλη και προετοιμαζόμαστε κάθε ηλιόλουστη μέρα χορεύοντας στον ήλιο».       

Το σενάριο του «L» ανήκει στους Ευθύμη Φιλίππου και Μπάμπη Μακρίδη και είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Γυιόκα, πρωταγωνιστής είναι ο Άρης Σερβετάλης. Θα βγει στις αίθουσες το 2012 από τη Feelgood Entertainment.