Κινηματογραφος

Η Αθήνα σαν θρίλερ

Οι «Μαριονέτες» είναι ένα απροσδόκητο θρίλερ. Είναι επίσης η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Παντέλη Καλατζή που θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας. Δείτε το τρέιλερ

Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 539
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συχνά η πρώτη μεγάλου μήκους ενός σκηνοθέτη είναι κατά κάποιο τρόπο η απόπειρά του να «δοκιμάσει τα κινηματογραφικά νερά». Προφανώς δεν είναι το ίδιο για τον Παντελή Καλατζή ο οποίος βουτά κατευθείαν στα βαθιά, με μια ταινία που δεν φοβάται να βάλει τον πήχη ψηλά και μάλιστα σε ένα είδος που το ελληνικό σινεμά δεν συνηθίζει να προσεγγίζει.

Οι «Μαριονέτες» είναι ένα θρίλερ «αμερικάνικης» κοπής, με μια ιστορία μυστήριου που σε αφήνει να την ακολουθείς με αγωνία, με ανατροπές, με μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα κι ένα all star cast. Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία του Φίλιππου, ενός δημοσιογράφου που ζει απομονωμένος σε κάποιο χωριό της Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια κι ο οποίος θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην Αθήνα όταν ένας καλός φίλος και πρώην συνεργάτης του δολοφονηθεί και θα βρεθεί στο στόχαστρο των ανθρώπων που τον σκότωσαν. Η προσπάθειά του να ανακαλύψει τους ενόχους και να σώσει τη ζωή του θα τον φέρει αντιμέτωπο με ένα καλά κρυμμένο μυστικό, μια συνωμοσία και μια σκοτεινή αδελφότητα που δρα στην Αθήνα.

image

Έχοντας γυρίσει μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ κι έχοντας συνεργαστεί με τον Νίκο Κούνδουρο στο «Πλοίο για την Παλαιστίνη», ο Παντελής Καλατζής δοκιμάζει εδώ κάτι αληθινά φιλόδοξο. «Ήθελα να δω την αντίδραση του κόσμου σε μια ταινία μυστηρίου πάνω σε ένα σενάριο που επεξεργαζόμουν καιρό» λέει. «Το να κάνεις μια ταινία αγωνίας, δράσης ή και ένα θρίλερ τρόμου στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο και αυτό γιατί το ελληνικό κοινό έχει συνηθίσει να βλέπει παραγωγές του εξωτερικού όπου τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Ο φόβος της αποτυχίας μάς κρατάει πίσω, ωστόσο εγώ πιστεύω πως έχουμε σπουδαίους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα και πρέπει να αναβαθμιστούμε κινηματογραφικά και να τολμήσουμε. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η ελληνική πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν κάνουν τίποτα απολύτως για την αναβάθμιση του κινηματογράφου. Έτσι δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν. Κάπου εκεί μπορείς να πεις φεύγω για το εξωτερικό, σταματάω την ταινία μου και κάνω κάτι άλλο μικρότερου προϋπολογισμού ή τα αφήνω όλα στην άκρη και συνεχίζω μέχρι το τέλος. Εγώ αυτό έκανα και ελπίζω να δικαιωθώ».

image

Σε αυτή την περιπέτειά του να φέρει την ταινία στην οθόνη, πάντως, ο Παντελής Καλατζής είχε συνοδοιπόρους εκτός από τους συνεργάτες του στα τεχνικά μέρη της ταινίας, ένα καστ από αναγνωρίσιμους ηθοποιούς, ξεκινώντας από τον Αλέξη Γεωργούλη (που συνεργάστηκε και στο σενάριο του φιλμ) και συμπεριλαμβάνοντας τους Γιούλικα Σκαφιδά, Άκη Σακελλαρίου, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Ναταλία Δραγούμη, Κλέλια Ρένεση, Τάσο Νούσια, Γιώργο Χρανιώτη και Μάνο Βακούση. «Είναι τιμή για κάθε σκηνοθέτη να δουλεύει με ένα σύνολο καταξιωμένων ηθοποιών» λέει ο ίδιος. «Ήθελα να είμαι σίγουρος για την επιλογή μου στο καστ και για το λόγο αυτό συζητήσαμε πολύ με όλους τους ηθοποιούς πάνω στο σενάριο και στο είδος της ταινίας πριν την έναρξη της συνεργασίας μας. Ήταν όλοι τους μοναδικοί σε ρόλους που δεν τους έχουμε συνηθίσει».

image

Και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές» του φιλμ είναι και η Αθήνα, μια πόλη που δεν έχει συχνά την ευκαιρία να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο στην οθόνη. Μετά την «Τετάρτη 04:45», στην οποία ο Αλέξης Αλεξίου τη μεταμόρφωσε πριν λίγους μήνες σε μια νουάρ μητρόπολη, τώρα ο Παντελής Καλατζής την κινηματογραφεί σαν μια σκοτεινή πόλη γεμάτη μυστικά κι ανεξερεύνητες γωνιές. «Όλα έχουν να κάνουν με τη φαντασία. Γράφοντας το σενάριο κρατάς μια συγκεκριμένη αισθητική και όταν έρχεται η ώρα της προετοιμασίας πρέπει να μείνεις πιστός στα αρχικά σου θέλω χωρίς συμβιβασμούς» λέει για την προσπάθειά τους να βρουν αυτά τα διαφορετικά σημεία της πόλης, που «δεν είναι αυτά που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στη μικρή και μεγάλη οθόνη ή που οι περισσότεροι τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας». Μια διαδικασία που, όπως λέει ο Παντελής, κράτησε «πάνω από ένα χρόνο», αλλά που αναμφίβολα προσθέτει στο φιλμ ένα σημαντικό κομμάτι της ατμόσφαιράς του.

image

Όσο για τον τίτλο και τις αποχρώσεις που αυτός μπορεί να πάρει, ο Παντελής Καλατζής λέει «όλοι μας έχουμε υπάρξει μαριονέτες στην καθημερινότητά μας. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι ελέγχουμε τα πάντα μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι πράττουμε και λειτουργούμε βάση ενός σχεδίου που δεν καθορίζουμε εμείς. Οι “Μαριονέτες” είναι μια ταινία μυθοπλασίας, όμως κάθε ταινία έχει κάποια μηνύματα, κάποιοι τα παίρνουν και κάποιοι άλλοι όχι».

image

image

image

image

image

Δείτε το τρέιλερ: 

Info: Οι «Μαριονέτες» θα κάνουν την πρώτη τους προβολή στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρες, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο ΟΠΕΡΑ 1, παρουσία των συντελεστών της ταινίας, λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Audiovisual.