Κινηματογραφος

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Eσύ τι θα δεις φέτος;

Το κινηματογραφικό γεγονός που περιμένει όλη η Αθήνα είναι εδώ

Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 538
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αποτελεί το σταθερό ραντεβού των κινηματογραφόφιλων της πόλης. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας από 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου μάς ανοίγει τα μάτια με τις νέες ταινίες από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα.

Με περισσότερες από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, σε ένα σινεφίλ δεκαήμερο με παράλληλες δράσεις, εργαστήρια, ομιλίες, πάρτι.

Tο φετινό Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκλεκτικές επιλογές του ανεξάρτητου σινεμά, το πιο ενημερωμένο preview από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, τις πιο ξεχωριστές μουσικές ταινίες, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος και μεταμεσονύκτιες προβολές σε έξι κεντρικές αίθουσες.

Η έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτείται από την ταινία «Nιότη» του Πάολο Σορεντίνο και η λήξη με το φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ.

Tα φετινά αφιερώματα του Φεστιβάλ εστιάζουν σε σημαντικά ονόματα της έβδομης τέχνης, όπως των Νίκολας Ρεγκ, Σίρλεϊ Κλαρκ, Έιταν Φοξ, Σον Μπέικερ. Παράλληλα θα παρουσιαστούν τρεις θεματικές αφιερωμένες στην τέχνη μέσα από το «Moving Future», σε συνεργασία με την Biennale της Αθήνας, με την Documenta, τη σημαντικότερη έκθεση τέχνης παγκοσμίως, και με τον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό. Ακόμη στο ειδικό αφιέρωμα για τη θρυλική τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο», θα προβληθούν 20 αντιπροσωπευτικές στιγμές μιας εκπομπής που έγραψε τηλεοπτική ιστορία, ενώ θα τιμηθούν για την προσφορά τους οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος.

To πιο ωραίο κομμάτι στις Νύχτες Πρεμιέρας είναι πάντα η προσωπική χαρτογράφηση και διαδρομή του κοινού, που έχει να διαλέξει από το γεμάτο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Άλλωστε η πιο συχνή ερώτηση κάθε χρόνο είναι μία: Eσύ τι θα δεις φέτος;

Πρεμιέρες

image

Life

Τη γαλλική ταινία «Επιστροφή στην Ιθάκη» του Λοράν Καντέ με παρουσία από το σκηνοθέτη. • Την ταινία του φωτογράφου-σκηνοθέτη Άντον Κορμπέιν για τη φιλία του Τζέιμς Ντιν (Ντέιν ΝτεΧάαν) με το φωτογράφο του «Life» Ντένις Στοκ (Ρόμπερτ Πάτινσον) – προβάλλεται ακριβώς στην 60ή επετείου του θανάτου του ηθοποιού.

image

Return to Ithaca

• Το road movie «Tέλος διαδρομής» του Τζέιμς Πόνσολντ που σκιαγραφεί την πολυήμερη συνέντευξη και την απρόσμενη φιλία ανάμεσα στο δημοσιογράφο του «Rolling Stone» Ντέιβιντ Λίπσκι και το συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, με τις δυνατές ερμηνείες των Τζέισον Σίγκελ και Τζέσι Άιζενμπεργκ.

image

End of tour

• Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Άκου τι θα πει ο Ντάνι» σε σκηνοθεσία Μπρένταν Τόλερ με τις εξιστορήσεις του Ντάνι Φιλντς, mastermind της Elektra Records για ονόματα όπως οι Doors, Lou Reed, Stooges, MC5 και Ramones και το ντοκιμαντέρ για τους καταραμένους βρετανούς πάνκηδες «The Damned: Ευχήσου να ήσουν νεκρός» του σκηνοθέτη Γουές Ορσόσκι.

• Τον εφηβικό έρωτα δύο κοριτσιών ένα καλοκαίρι στην Βαλτική στην ταινία «Τhe Summer of Sangaile», όπως τον καταγράφει η σκηνοθέτιδα Alante Kavaite.

image

The Damned: Ευχήσου να ήσουν νεκρός

Νέες ελληνικές ταινίες σε avant premiére

image

Η ταινία του Άγγελου Φραντζή «Σύμπτωμα» με τους Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μισέλ Βάλεϊ.

Η «Μικρή Άρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου με τη Σοφία Γεωργοβασίλη.

Οι «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή με τους Γιώργο Κιμούλη, Αλέξη Γεωργούλη (που συνυπογράφει και το σενάριο), Γιουλίκα Σκαφιδά.

Το θρίλερ «Short Fuse» των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα με πρωταγωνιστές τους Αποστόλη Τότσικα, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσο Νούσια, Θοδωρή Αθερίδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Γιώργο Καραμίχο.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία «The Republic» του Δημήτρη Τζέτζα με τους Γιώργο Στάνκογλου, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Βίκυ Παπαδοπούλου.

image

Μαριονέτες

image

The Republic

Info: Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Δαναός 1&2 | Odeon Opera 1&2 | Ιντεάλ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Τεχνόπολη Δ.Α. - Innovathens


Κεντρική φωτό: The summer of sangaile