Χορος

Ο χορός μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το μειδίαμα Μακρόν (βίντεο)

Νεαροί χόρεψαν ανάμεσα στα έδρανα για την Ημέρα της Ευρώπης

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Ημέρα της Ευρώπης είχε ομιλίες Μακρόν, Φον ντερ Λάιεν και χορό. Το δρώμενο στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με ομιλίες και... χορό. Στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης μίλησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει Ουκρανία και Βρετανία.

Ωστόσο, τα βλέμματα στράφηκαν στους νεαρούς χορευτές που συμμετείχαν σε προγραμματισμένο δρώμενο, διάρκειας 9 λεπτών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», στήθηκε χορός πριν από την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν. Νεαροί χόρεψαν στους διαδρόμους που χωρίζουν τα έδρανα των Ευρωβουλευτών, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και την κάμερα να εστιάζεται στον Μακρόν, ο οποίος δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται από αυτό που έβλεπε να εκτυλίσσεται μπροστά του.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το μέλλον της Ευρώπης - Το μήνυμά της για τη Δημοκρατία

Η Δημοκρατία «πρέπει να καλλιεργείται και να βελτιώνεται κάθε μέρα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο, τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να είναι δεδομένο τι είναι η Ευρώπη, ενώ απευθυνόμενη προς τους Ουκρανούς υπογράμμισε: «Το μέλλον της Ευρώπης είναι και δικό σας μέλλον».

Ενωτικός ο Μακρόν στο Στρασβούργο - Πρότεινε «άνοιγμα» της ΕΕ στην Ουκρανία

«Η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Στρασβούργο στην τελετή λήξης για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Και πρόσθεσε: «Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό». Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο και να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου πέραν της Ουκρανίας.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι είναι «άνευ προηγουμένου» και έχουν στόχο να εμποδίσουν τις πηγές χρηματοδότησης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία, κινητοποιώντας, όσο ποτέ άλλοτε, σημαντικά στρατιωτικά, χρηματοοικονομικά και ανθρωπιστικά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων.

«Θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία ανείπωτων εγκλημάτων που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ δεν είναι σε πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δρούμε ως Ευρωπαίοι για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρό μας» ξεκαθάρισε ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας: «Είναι αρμοδιότητα της Ουκρανίας να ορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία».

Σημείωσε ακόμη ότι χρέος της ΕΕ είναι να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και της ειρήνης. «Μετά θα είμαστε εκεί για να ξαναχτίσουμε μια ευρωπαϊκή Ουκρανία» ξεκαθάρισε.

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι όταν επιστρέψει η ειρήνη στο ευρωπαϊκό έδαφος, «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις