Χορος

Η Κυψέλη του πολιτισμού σε 14 εκδηλώσεις

Τι τέχνη παράγει η Κυψέλη; Ανακαλύψτε δημιουργούς και χώρους πολιτισμού μέσα από εκθέσεις, μουσική, παραστάσεις θεάτρου, χοροθεάτρου και αφήγησης, αλλά και εργαστήρια και έναν διαγωνισμό φωτογραφίας

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολιτισμός στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων με πρώτη στάση στην Κυψέλη

Θα ανακαλύψετε εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια, θα ακούσετε μουσικούς της γειτονιάς στην πιο αγαπημένη πλατεία της, θα δείτε παραστάσεις θεάτρου, χοροθεάτρου και αφήγησης, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό. Όρεξη να έχετε και το πρόγραμμα Πολιτισμός στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, που ανεβάζει αυλαία από τις 12 Μαΐου με πρώτη στάση στην Κυψέλη, φέρνει 14 δωρεάν δράσεις.  

Στόχο της πρωτοβουλίας αποτελεί να αναδείξει τον δημόσιο χώρο σε πεδίο έκφρασης αλλά και να προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς. Οι δράσεις, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιούνται από το Athens Culture Net στο πλαίσιο του Culture is Athens, του τριετούς σχεδίου που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας και την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Οι δράσεις του προγράμματος Πολιτισμός στις Γειτονιές στην Κυψέλη

Θερινό σινεμά με την ταινία «Η Γλώσσα της Πεταλούδας» στον πεζόδρομο της Ελπίδος
Η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα βασίζεται σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας, γραμμένα το 1996. Αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του 1936 πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Ισπανικός Εμφύλιος ξεκινά και οι αξίες που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.
Μια συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας με το Victoria Square Project. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους. 
Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 20:30, στο Victoria Square Project, Ελπίδος 13. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Κυψέλη των καλλιτεχνών και της κοινωνικής προσφοράς
Δυο ξεναγήσεις από το εικαστικό πρόγραμμα Snehta Residency. Η μία παρακολουθεί την αρχιτεκτονική, γεωγραφική και ιστορική εξέλιξη της γειτονιάς και, η άλλη σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Οπτικοακουστικών Μέσων Καρπός, εστιάζει στη δημιουργική δράση οργανισμών προς όφελος της τοπικής κοινότητας. Τελικός προορισμός ο χώρος του Snehta Residency για μια γνωριμία με τη δραστηριότητά του.
Σάββατο 14 Μαΐου, στις 11:30, εκκίνηση από την Αγίας Ζώνης 1.

ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων από το Μουσείο Ηρακλειδών
Παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση με αφορμή εκθέματα από την έκθεση ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων.
Κυριακή 15 Μαΐου στο Β΄ Γενικό Λύκειο Αθηνών, «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Χέυδεν 35 και Αχαρνών 80  

Συναυλία των El Systema
Η Ορχήστρα της Κυψέλης μας προσκαλεί σε ένα πρωινό γεμάτο μουσική.
Κυριακή 15 Μαΐου στις 12:00 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Συνεργαστήριο για την ιθαγένεια
Το «Συνεργαστήριο για την Ιθαγένεια» μέσα από τις δράσεις του ασχολείται με την ταυτότητα, την ελληνικότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία, την ένταξη, όχι μόνο ως αναπαράσταση αλλά και ως βιωμένη εμπειρία συνύπαρξης και συνδημιουργίας. Έξι καλλιτέχνες (Urok Shirhan, Θοδωρής Προδρομίδης, Georges Salameh, Ειρήνη Ευσταθίου, Σεβαστιάνα Κωστάκη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη) πλαισιωμένοι/ες από επιμελήτριες, ανθρωπολόγους και ακτιβιστές (Νιόβη Ζαραμπούκα – Χατζημάνου, Πολύνα Κοσμαδάκη, Δάφνη Κρέμα, Σοφία Χανδακά) συζητούν και δημιουργούν με αφορμή τον ισχύοντα νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα. Μέσα από μία συνεργατική διαδικασία προκαλούν και προκαλούνται από ερωτήματα όπως εάν η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να προ(σ)καλέσει κοινωνική λειτουργία και να ενδυναμώσει τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κρίσεων, ανισοτήτων και στερεοτύπων και το κατά πόσο ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αλλαγή, στην ανάπτυξη και στην ενεργοποίηση κοινοτήτων. 
Πέμπτη 19 Μαΐου στο Victoria Square Project
Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις
Λαϊκά παραμύθια από διαφορετικές γωνιές του κόσμου αφηγείται ο Δημήτρης Προύσαλης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ένα αντάμωμα της προφορικής λογοτεχνίας των λαών για την αναγνώριση και αντιμετώπιση των δυσκολιών και την ανάδυση της ελπίδας μπροστά σε όσα φαίνονται να ορθώνονται ανυπέρβλητα κι απειλητικά.
Παρασκευή 20 Μαΐου στις 18:30 στo We need books, Ευβοίας 7, Κυψέλη (ώρα προσέλευσης: 18:15)

«Εξομολογηθείτε/Confess» από την Νοητή Γραμμή
Στα δωμάτια ενός σπιτιού στην Κυψέλη, ηθοποιοί της ομάδας Νοητή Γραμμή εξομολογούνται σε μια παράσταση αμαρτίες, σκέψεις, επιθυμίες, προβλήματα, ό,τι είναι απίστευτα δύσκολο να ειπωθεί.
Κυριακή 22 Μαΐου, στις 19:30, στο 1927 art space, Κυψέλης 35

Μία ασπίδα όνειρα
Με όχημα τον χορό και το σωματικό θέατρο, τέσσερις περφόρμερ της ομάδας A(r)CT ζωντανεύουν στην ιστορία του Δον Κιχώτη του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, για ενήλικες αλλά και νεότερους θεατές.
Κυριακή 22 Μαΐου, στις 18:00, στην Ευβοίας 7, Κυψέλη (ώρα προσέλευσης: 17:45)

Βijoux de kant, Ερωτόκριτος travel / στη γη της ομοιοκαταληξίας
Μια προβολή για τη δουλειά της γνωστής θεατρικής ομάδας bijoux de kant πάνω στο περίφημο έμμετρο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Ο Ερωτόκριτος κι η Αρετούσα, νέοι, όμορφοι και αγαθοί προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Εγκλωβισμένοι σ’ ένα αστικό τοπίο σαν εξορία και φυλακή περιφέρουν την μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απελπισία τους αλλά και τους αρχαίους κώδικες ήθους που φέρουν στη γλώσσα τους. Το σώμα τους, η γλώσσα και η επιθυμία τους είναι ο μόνος μηχανισμός αντίστασης στη βαρβαρότητα ενός κοινωνικοπολιτικού τοπίου υπό κατάρρευση. Σ’ αυτόν τον άξενο μη-τόπο θα ζήσουν το δικό τους έσχατο μιούζικαλ. Το έργο σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν οι Δέσποινα Σαραφείδου και Δημήτρης Καραμπέτσης  και τραγουδά η Ελεάννα Κωνσταντά.
Δευτέρα 23 Μαΐου (στις 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α

Λουλούδια από σίδερο!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Τakis για να έρθουν τα παιδιά (ηλικίας 5-8 ετών) σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη. Διάρκεια: 60 λεπτά. Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Παρασκευή 27 Μαΐου, στις 18.30 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης
Mυθολογικές αφηγήσεις και λαϊκά παραμύθια για σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
Παρασκευή 27 Μαΐου στο We need books, Ευβοίας 7, Κυψέλη

Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ Balkans Beyond Borders
Φωτογραφικός μαραθώνιος. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα σε 3 ώρες να ανακαλύψουν την  περιοχή της Κυψέλης και μέσα σε τρία κλικ να διηγηθούν μια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τα  σημεία εκείνα που θεωρούν ως πιο καίρια. 
Σάββατο 28 Μαΐου. Εγγραφή στις 10:30, μαραθώνιος στις 11:00-14:00, εκτύπωση των φωτογραφιών & παράδοση στη διοργάνωση στις 14:00, στήσιμο της έκθεσης στις 17:00-19:00. Χώρος : Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Μουσείο Κοτσανά
Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για παιδιά με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας. Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κυριακή 29 Μαΐου, στις 10:00-18:00, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Ο δείπνος των Κυψελών
Performance δρόμου από την Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι. Μια σκηνική δράση με ήρωες από έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνδυασμό με ανάγνωση στίχων ποιητών που έζησαν στην Κυψέλη, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική  Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής  καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να  συνυπάρξουν σε ένα κοινό τόπο.
Κυριακή 29 Μαΐου στη Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino. Η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα 17:00-21:00