Χορος

Σούστα και πεντοζάλι στο ελληνικό «Σαχέτι» της Νότιας Αφρικής

Μαθητές ελληνικής, και όχι μόνο, καταγωγής εντυπωσιάζουν και τιμούν την Α. Διαμαντοπούλου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Άννα Διαμαντοπούλου γράφει για τη συγκινητική στιγμή που μαθητές ελληνικής, και όχι μόνο, καταγωγής χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης στο μακρινό «Σαχέτι» της Νοτίου Αφρικής.

13.335 χωρίζουν την Ελλάδα από την περήφανη Νότια Αφρική του Νέλσον Μαντέλα. Σ' αυτή τη χώρα, στο άκρο της αφρικανικής ηπείρου, ένα ελληνικό σχολείο ονόματι «Σαχέτι» εκμηδενίζει τις αποστάσεις και «ζωντανεύει» την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε το σχολείο και έζησε μια συγκινητική εμπειρία. Μαθητές ελληνικής, και όχι μόνο, καταγωγής να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, του Πόντου, με κορυφαίο ένα παιδί από την Αγκόλα. Ένα ξεσηκωτικό βίντεο και ιδαίτερα επίκαιρο αυτές τις ημέρες, με την έντομη συζήτηση γύρω από τον απόδημο ελληνικό και το δικαίωμά τους στην ψήφο.

This browser does not support the video element.

Αναλυτικά η ανάρτηση της κ. Διαμαντοπούλου και η περιγραφή του ελληνικού Σαχέτι:

Στη Νότια Αφρική, στο Γιοχάνεσμπουργκ, επισκέφτηκα χθες το Ελληνικό Σχολείο "Σαχέτι" (ένα απο τα καλύτερα στην χώρα) και είχα μια πολύ ευχάριστη και συγκινητική εμπειρία ταυτόχρονα: Μαθητές - χορευτές, όχι μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και με άλλη καταγωγή, να χορεύουν όλους τους χορούς απο Πόντο μέχρι Κρήτη. Στέλνω ένα βίντεο με κρητικούς χορούς, όπου ο πρώτος χορευτής είναι απο την Αγκόλα και είναι καταπληκτικός. Η Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου...

Το σχολείο του Σαχετι (Saheti school) είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό. Επιτέλους το επισκέφθηκα και ειδα από κοντά τα ...θαύματα των Ελλήνων της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας. Το σχολείο ανηκει στην Κοινότητα και διοικείται από Διοικητικο Συμβούλιο που αυτή ορίζει. Χτιστηκε με μεγάλες δωρεές, εισφορές, εράνους, πρωτότυπες και έξυπνες δραστηριότητες των γυναικών της κοινότητας και με δάνεια. Εχει 1300 παιδιά, το 60% Ελληνόπουλα αλλά προσελκύει παιδιά όλων των εθνικοτήτων γιατί αναγνωρίζεται η πολύ υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης που προσφέρει. Είναι αγγλόφωνο με δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά και πληρες Ελληνικό πρόγραμμα εθνικών εορτών, χορών, θεάτρου και ελληνικών δραστηριοτήτων. Αξιολογείται από τον ανεξάρτητο οργανισμο Umalusi.

Παραθέτω φωτογραφίες που ίσως αποδώσουν αυτό που είδα... ένα σχολείο γεμάτο Ελλάδα!! Ενα εκκλησάκι με τον Σωκράτη και τον Αριστοτελη ανάμεσα στους Αγίους! Την γαλανόλευκη παντού, παιδάκια που σου απευθύνονται με άνεση στα ελληνικά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σεβασμό και αναγνώριση των χορηγών και αυτών που δεκαετίες πάλεψαν για το σχολείο, ψηφιακό εξοπλισμό, ενεργή συμμετοχή του συλλόγου γονέων και βεβαίως και κυρίως δασκάλους σπουδαίους και αφιερωμένους στο έργο τους. Θελω να ευχαριστήσω για την ξενάγηση και την ενδιαφέρουσα συζήτηση τον συντονιστή εκπαίδευσης Γ. Βλάχο, την Τόνια Παπάζογλου, ψυχή του σχολείου (κατά γενική ομολογία) και τον Nikos Kommatas, δάσκαλο στο Σαχετι αλλά και σε απογευματινά σχολεία της κοινότητας. Στην πολιτική η μόνη ανταμοιβή είναι η εκτίμηση... μετά την εξουσια?

Να σημειώσω ότι όπως παντού βρήκα πατριώτη από την Κοζάνη, τον φιλόλογο Π. Φτακα...