Χορος

Χορευτές σκαρφαλώνουν στην ταράτσα του ΕΜΣΤ- θα ανέβεις μαζί τους;

Βρεθήκαμε στην πρόβα του Dancing Athens 

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

λαλαλαλα

Είναι μεσημέρι και βρισκόμαστε στο λιτό χώρο του καινούργιου ΕΜΣΤ. Όλα γύρω «του κουτιού» κι εμείς ανηφορίζουμε προς τα πάνω. Οι χορευτές μας οδηγούν στην ταράτσα με την εντυπωσική θέα, όπου γυρίζουμε επιδεικτικά την πλάτη στην Ακρόπολη και τους χαζεύουμε. 

Πρόκειται για την ομάδα της μεγάλης και τρανής Τρίσα Μπράουν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα συμμετέχοντας στο Dancing Athens, το διήμερο φεστιβάλ χορού εξωτερικού χώρου που ανοίγει τη σεζόν για τα χοροθεατρικά της Στέγης αυτό το Σ/Κ. (Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ). 

Εννέα χορευτές έχουν ήδη πάρει θέση και το ρολόι αρχίζει να «γράφει»: τα σώματα τους ενώνονται και χωρίζουν, χωρίς μουσική, σε απόλυτη αρμονία με το χώρο. Αργότερα θα ακουστούν κάποιοι ήχοι, άλλοτε απόκοσμοι, άλλοτε σαν το επίμονο τικ-τακ ενός ρολογιού που κουρδίζει τις κινήσεις τους.

 

Σχηματίζουν σχήματα πότε αφηρημένα πότε συγκεκριμένα, σμίγουν κάποτε δυναμικά ή επιθετικά, κάποτε γαλήνια. Στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κολλούν στον τοίχο σαν μια ανθρώπινη παλλόμενη χαλκομανία και μας οδηγούν ξανά, αυτή τη φορά στον τέταρτο όροφο όπου συνεχίζεται η δράση.

Η σκηνοθέτης της παράστασης

Σε κάποιον που δεν έχει μεγάλη εμπειρία από χορό όπως εγώ, οι  κινήσεις τους καμιά φορά μοιάζουν ασύνδετες- κι όμως δευτερόλεπτα μετά, μαγικά το σώμα τους προσγειώνεται στο χιλιοστό ακριβώς που έπρεπε και κλειδώνει σε συνομιλία με το σώμα του συναδέλφου τους. 

Το In Plain Site είναι μια περφόρμανς που εξερευνά τη σχέση χώρου, κίνησης και θεατή, και αυτό ακριβώς ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

«Το πρώτο πράγμα που με δίδαξε η Τρίσα είναι το πως να κοιτάζω έναν χώρο που είναι πιθανός μέρος για περφόρμανς» σχολιάζει σε ένα βίντεο μια συνεργάτιδα της, μιλώντας για τον «οπτικό ρυθμό» κάθε χώρου, είτε είναι μια μεγαλοπρεπής αίθουσα Μουσείου είτε ένας εξωτερικός χώρος τελείως άσχετος με την τέχνη. «Ο χώρος είναι ο σύμμαχος και η έμπνευση μου». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το περιβάλλον του Μουσείου, λευκό άδειο, απάτητο σχεδόν, είναι ο δέκατος καλλιτέχνης.

 

Οι υπόλοιπες δράσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Κοτζιά, στο Σύνταγμα κι έξω απ’το Μουσείο της Ακρόπολης. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη.

Και κάπως έτσι θα ξεκινήσει ο πιο... φθινοπωρινός μήνας του φθινοπώρου για τους φιλότεχνους Αθηναίους.


iNFO: In Plain Site

Trisha Brown                      

1 & 2 Οκτωβρίου, 12:00

ΕΜΣΤ    

Πληροφορίες: 210 900 5 800, https://www.sgt.gr/gre/

Είσοδος ελεύθερη

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση


Οι άλλες δράσεις:

Bodies in Urban Spaces           

Willi Dorner           

1 Οκτωβρίου, 18:00

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Συντάγματος    

Danse de Nuit

Boris Charmatz

1 & 2 Οκτωβρίου, 21:00

Πλατεία Κοτζιά     

One One One

Ioannis Mandafounis & Aoife McAtamney                       

2 Οκτωβρίου,  11:00

Μουσείο Ακρόπολης - Προαύλιο   


ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ