Sony World Photography Awards 2024
Φωτογραφια

Ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ των Sony World Photography Awards 2024

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βραβεία φωτογραφίας 2024 της Sony: Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας αποκάλυψε τους φιναλίστ των βραβείων

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας αποκαλύπτει τα ονόματα που έχουν προκριθεί για τον τελικό γύρο του Επαγγελματικού διαγωνισμού για τα Sony World Photography Awards 2024. Φέτος είναι ο 17ος χρόνος που ο διαγωνισμός θα επιβραβεύσει εξαιρετικές σειρές φωτογραφιών, τόσο για την τεχνική τους αρτιότητα όσο και για την αυθεντική προσέγγισή τους στην αφήγηση.

Πάνω από 395,000 εικόνες από περισσότερες από 220 χώρες και περιοχές διαγωνίστηκαν για τα Sony World Photography Awards 2024, σπάζοντας ρεκόρ συμμετοχών για τον Επαγγελματικό διαγωνισμό.

Ο Φωτογράφος της Χρονιάς 2024 επιλέγεται από τους Επαγγελματικούς φιναλίστ και ανακοινώνεται στις 18 Απριλίου. Ο νικητής αυτός κερδίζει 25.000 δολάρια σε μετρητά, ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony, καθώς και μία ατομική παρουσίαση της δουλειάς του, σαν μέρος της έκθεσης Sony World Photography Awards τον επόμενο χρόνο. Αυτή η μοναδική ευκαιρία επιτρέπει σε φωτογράφους να αναπτύξουν περισσότερο το νικητήριο πρότζεκτ τους ή να δείξουν νέα δουλειά, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη εμβέλεια και προωθώντας την καριέρα τους.

Μια επιλογή από εικόνες των φιναλίστ φωτογράφων πρόκειται να παρουσιαστεί, σαν μέρος της έκθεσης των Sony World Photography Awards 2024, στο Somerset House (Λονδίνο) από τις 19 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2024, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει και σε άλλες τοποθεσίες.

Σχολιάζοντας εκ μέρους της επιτροπής, η Πρόεδρος, Μόνικα Αγιέντε, είπε: «Η επιτροπή μαγεύτηκε από την παθιασμένη εξιστόρηση που αποκρυσταλλώνει τόσο τις χαρές, όσο και τις δοκιμασίες της ανθρώπινης ύπαρξης σε ολόκληρο τον πλανήτη μας. Ενθουσιαστήκαμε από την ποικιλόμορφη, υψηλής ποιότητας και δημιουργική γκάμα των φωτογραφικών στυλ που παρουσιάζονται».

Οι φιναλίστ του Επαγγελματικού διαγωνισμού των Sony World Photography Awards 2024

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Αρχιτεκτονική & Design

Στη σειρά «Sala Mayor (Living Room)», η Siobhán Doran (Ιρλανδία) καταγράφει τα σπίτια των οικογενειών που έφτιαξαν τις περιουσίες τους από το εμπόριο ζάχαρης στις Φιλιππίνες, μέσα από μια σειρά πορτραίτων των κυρίως σαλονιών τους.

Στο «Tehran Campus Town», ο Yaser Mohamad Khani (Ιράν) εξερευνά τις νέες γειτονιές που χτίζονται στα πέριξ της Τεχεράνης, σε μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες αστικής ανάπτυξης μέσα στο βραχώδες, ορεινό τοπίο.

Στο μεταξύ, το πρότζεκτ της Karol Pałka’s (Πολωνία), «Spa Island» παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι εγκαταστάσεις spa ενσωματώνονται στη ζωή της κοινότητας στη Σλοβακία, σαν χώροι συνάντησης και αλληλεπίδρασης.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Δημιουργικό

Το «Gay Space Agency» της Mackenzie Calle (Ηνωμένες Πολιτείες) ανασκευάζει την ιστορία της NASA, η οποία δεν έχει στείλει κάποιον ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ αστροναύτη στο διάστημα, επινοώντας αντί αυτού ένα διαστημικό οργανισμό στον οποίο οι ΛΟΑΤΚΙ+ αστροναύτες είναι αποδεκτοί και καλοδεχούμενοι.

Αλλού, η σειρά «Gilded Lilies: Portraits of Cut Flowers» της Tine Poppe (Νορβηγία) αναλογίζεται το περιβαλλοντικό αντίκτυπο του να κόβονται λουλούδια, μέσα από προσεκτικά επεξεργασμένες εικόνες μπουκέτων με φόντο τοπία κατεστραμμένα από την κλιματική αλλαγή.

Στο πρότζεκτ «A Thousand Cuts» η Sujata Setia (Ηνωμένο Βασίλειο) ερευνά τον πόνο και την εσωτερική δύναμη των επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας από την κοινότητα των Νοτιο-Ασιατών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσα από μια σειρά περίτεχνων πορτραίτων με τομές στην επιφάνεια των φωτογραφιών, που αποκαλύπτουν ένα στρώμα κόκκινου χαρτιού από κάτω.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Ντοκιμαντέρ

Στο «Critical Minerals - Geography of Energy», ο Davide Monteleone (Ιταλία) ερευνά την διαδικασία εξαγωγής ορυκτών που χρειάζονται για την ανανεώσιμη ενέργεια, εστιάζοντας στην εξαντλητική εργασία για την εξόρυξη του κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στο «Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilization of Greenlandic Women» της Juliette Pavy (Γαλλία) ερευνάται το τραυματικό αντίκτυπο της καμπάνιας για την αντισύλληψη που ηγήθηκαν οι αρχές της Γροιλανδίας μεταξύ των ετών 1966 και 1975, κατά την οποία εμφυτεύθηκαν ενδομητριακές συσκευές σε χιλιάδες νέες Γροιλανδές γυναίκες, χωρίς τη δική τους άδεια, σε πολλές περιπτώσεις οδηγώντας τους στη στείρωση.

Στο μεταξύ, το πρότζεκτ του Brent Stirton (Νότια Αφρική), «LGBTQIA Refugees: Fleeing Uganda» καταγράφει τις ζωές ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουγκάντα εξαιτίας των αυστηρών νόμων που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία και τώρα προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους σε καταφύγια στην Κένυα.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Περιβάλλον

Το «Echoes of the Hive» της Mahé Elipe (Γαλλία) καταγράφει τις προσπάθειες του πληθυσμού των Μάγια, στο Νότιο Μεξικό, να διασώσουν ένα είδος μελισσών που παίζει βασικό ρόλο στη θρησκεία και την κουλτούρα τους, ύστερα από μια σειρά δηλητηριάσεών τους από φυτοφάρμακα.

Η σειρά του Jean-Marc Caimi και της Valentina Piccinni (Ιταλία), «Tropicalia» ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η Σικελία έχει προσαρμοστεί στο κλίμα της που έχει αλλάξει και τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή, εστιάζοντας στις νέες γεωργικές πρακτικές που έχουν εφεύρει οι τοπικοί αγρότες και επιστήμονες, καθώς έχουν αρχίσει να φυτεύουν περισσότερα τροπικά φρούτα.

Χρησιμοποιώντας το Στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών να εξαλείψει την πείνα ως σημείο εκκίνησης, ο Maurizio Di Pietro (Ιταλία) αναλύει την εναλλακτική της προώθησης εντόμων ως τροφή, στη σειρά του «Zero Hunger».

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Τοπίο

Στο «Wildfires of Palermo», ο Jim Fenwick (Ηνωμένο Βασίλειο) αποκρυσταλλώνει τις εντυπωσιακές αποχρώσεις των ουρανών του Παλέρμο, όπως φωτίζονται από τις φωτιές στη σικελική εξοχή.

Η σειρά του Eddo Hartmann (Ολλανδία), «The Sacrifice Zone» ερευνά μία απομακρυσμένη περιοχή του Καζακστάν που κάποτε ήταν μία από τις κυρίως ζώνες πυρηνικών δοκιμών για τη Σοβιετική Ένωση, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες για να τονίσει το αντίκτυπο της ραδιενεργής μόλυνσης, που είναι αόρατη για το ανθρώπινο μάτι.

Στο «An Atypical Chinese Landscape» της Fan Li (Κίνα), απεικονίζεται ένα αινιγματικό, με αραιή βλάστηση τοπίο γεμάτο από εγκαταλειμμένα αντικείμενα και κατασκευές. Αυτά τα πεταμένα θραύσματα αποτελούν ενδείξεις άγνωστων προηγούμενων ζωών, αφήνοντας πίσω μόνιμα σημάδια στο τοπίο.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Portfolio

Στο «Quest for Coherence» του Aly Hazzaa (Αίγυπτος), η ματιά του φωτογράφου που παρατηρεί τη λεπτομέρεια και έχει μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση στην εξωτερική αστική φωτογραφία, αποκρυσταλλώνει ειρωνικές οπτικές στιγμές στους δρόμους του Κάιρο.

Στη σειρά «Parenthood» της Angelika Kollin (Εσθονία) ερευνάται η έννοια της οικογένειας ως τον πυρήνα της ζωής, μέσα από ασπρόμαυρα πορτραίτα γονιών και των παιδιών τους.

Στη σειρά «Portraits and Landscapes» του Jorge Mónaco (Αργεντινή), ο φωτογράφος προσκαλεί τον θεατή να εμβαθύνει στις προσωπικές ιστορίες των θεμάτων του, προσφέροντας μια σκεπτική ματιά στην ανθρώπινη διαφορετικότητα.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Πορτραίτο

Ακολουθώντας μια ευρύτατη έρευνα αρχειακού υλικού και τη δουλειά του με γενεαλόγους για να ανακαλύψει τους προγόνους του, η σειρά του Drew Gardner (Ηνωμένο Βασίλειο), «Descendants of Black American Civil War Combatants» αναπαράγει φωτογραφίες Αφρο-Αμερικανών πολεμιστών από τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα από στυλιζαρισμένα πορτραίτα των απογόνων τους.

Στη σειρά «Father and Son» του Valery Poshtarov (Βουλγαρία) ο φωτογράφος ζήτησε από πατεράδες και γιους από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Αρμενία, τη Σερβία και την Ελλάδα να κρατήσουν ο ένας το χέρι του άλλου. Αυτή η μικρή αλλά σημαντική πράξη οικογενειακής τρυφερότητας δημιουργεί ένα συγκινητικό πορτραίτο της αρρενωπότητας και των πατρικών σχέσεων.

Στο «The First Car», η Adali Schell (Ηνωμένες Πολιτείες) απεικονίζει τους φίλους της στα πρώτα τους αμάξια, δημιουργώντας την αίσθηση ενός κοινού ταξιδιού, μισο-ξεχασμένων αναμνήσεων και ένα αίσθημα νεανικής ανησυχίας μεγαλώνοντας στο Λος Άντζελες.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Σπορ

Στο «Finger Wrestling in Bavaria» η Angelika Jakob (Γερμανία) ρίχνει τους προβολείς στο όχι ευρέως γνωστό σπορ της «πάλης των δακτύλων». Με χιούμορ και ζεστασιά, οι εικόνες της Jakob απεικονίζουν την εντατική διαδικασία προπόνησης, χρησιμοποιώντας βάρη για δάχτυλα και την έξαλλη ατμόσφαιρα των πρωταθλημάτων.

Στο «Kald Sòl (Cold Sun)» του Thomas Meurot (Γαλλία), ακολουθούμε μία κρύα εξόρμηση σερφ στην Ισλανδία, με ασπρόμαυρο «format» που χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση στις χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες επέμειναν παρά το λαμπερό ήλιο του χειμώνα.

Στο μεταξύ, η σειρά «Surf in Dakar» του Tommaso Pardini (Ιταλία) στρέφει το βλέμμα της στην γρήγορα αναπτυσσόμενη σκηνή του σερφ στη Σενεγάλη, μέσα από ένα ταξίδι ενός νεαρού σέρφερ που ονειρεύεται να γίνει πρωταθλητής.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Νεκρή Φύση

Στο «Still Like Art» του Peter Franck (Γερμανία), ο φωτογράφος αποκρυσταλλώνει μια σειρά από παράξενες και σουρεαλιστικές συνθέσεις και νεκρές φύσεις, τραβηγμένες σε άσπρους και μαύρους τόνους.

Στη σειρά «London Plane Tree», η Beth Galton (Ηνωμένες Πολιτείες) εστιάζει στο ξεφλούδισμα των φλοιών της ταυτότητάς μας μέσα από φωτογραφίες φλοιών ενός κορμού από δέντρο, επάνω σε δικά της πορτραίτα.

Στη σειρά «Flora» ο Federico Scarchilli (Ιταλία) τονίζει τον βιοτικής σημασίας ρόλο των φυτών στην ιατρική, αντιπαραθέτοντας φωτογραφίες βασικών ειδών που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής, με στοιχειοθετημένες σειρές χαπιών, τοποθετημένα συμμετρικά μεταξύ τους.

Sony World Photography Awards 2024 κατηγορία Άγρια Φύση

Το «Suspended Worlds» της Eva Berler (Ελλάδα) προσκαλεί τον θεατή να κοιτάξει πιο προσεκτικά τον κόσμο των ιστών της αράχνης, όπου ο χρόνος και η δράση έχουν παγώσει, αποκρυσταλλώνοντας τις καλλιτεχνικές ιδιορρυθμίες αυτών των εφήμερων δημιουργημάτων.

Στο «In the Footsteps of Giants» του Jasper Doest (Ολλανδία) ο φωτογράφος αποκαλύπτει την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων στην εξοχή της Ζάμπια, όπου η ετοιμόρροπη ανακωχή διαταράσσεται καθώς οι δύο πληθυσμοί συναγωνίζονται για τους περιορισμένους πόρους.

Στο «King Without a Throne: Poached or Dehorned», ο φωτογράφος Haider Khan (Ινδία) καταγράφει τη ζωή δύο φυλακισμένων ρινόκερων στη Γερμανία και την Ινδία. Η σειρά ερευνά τις επιπλοκές της αφαίρεσης των κεράτων που, ενώ βοηθά στο να κρατάει τους ρινόκερους ασφαλείς από τους λαθροκυνηγούς, αλλά ταυτόχρονα τους αφήνει εκτεθειμένους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Sony World Photography Awards 2024 – Enter now!

Η δουλειά των φιναλίστ φωτογράφων στον Επαγγελματικό διαγωνισμό κρίθηκε από τους: Elena Navarro, Επιμελήτρια Φωτογραφίας, Παραγωγός, και Σύμβουλος, Μεξικό, Mutsuko Ota, Editorial Director, IMA Magazine, Ιαπωνία, Elisabeth Sherman, Επιμελήτρια, Διευθύντρια Εκθέσεων και Συλλογών, International Center of Photography (ICP), Ηνωμένες Πολιτείες, Tanzim Wahab, Επιμελητής, Spore Initiative, Γερμανία και Διευθυντής Φεστιβάλ, Chobi Mela, Μπαγκλαντές, και Monica Allende, Ανεξάρτητη Επιμελήτρια, Σύμβουλος Φωτογραφίας και Πρόεδρος της Επιτροπής.

Δειτε περισσοτερα