Φωτογραφια

Ο Αρκτικός Κύκλος μέσα από τη φωτογραφική ματιά του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη

Αναζητώντας το Βόρειο Σέλας
Θανάσης Δρίτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο γράφει τις φωτογραφίες του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη από τον Αρκτικό Κύκλο

Μια ακόμη μοναδική φωτογραφική εμπειρία από το ταξίδι του «παράξενου ταξιδιώτη» καταξιωμένου γιατρού αλλά και δεινού φωτογράφου Δημήτρη Τριανταφυλλίδη, αυτή τη φορά με την κάμερα στο χέρι (δεν την αφήνει ούτε λεπτό) σε μια μοναδική «αρκτική» περιπέτεια και κυνηγώντας με αδημονία το Βόρειο Σέλας. Μου έστειλε μαγικές φωτογραφίες από το πολύ πρόσφατο ταξίδι του σε διαφορετικά σημεία του Αρκτικού Κύκλου. Επέλεξα δειγματοληπτικά μερικές από τις «θεραπευτικές» φωτογραφίες του (δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω γιατί κάθε φωτογραφία αναδίδει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα ως παραλλαγή πάνω στο βασικό λευκό της αρκτικής) και έφτιαξα ένα βίντεο (*) το οποίο επένδυσα με μουσική μου. Άφησα τον ίδιο τον ταξιδευτή-φωτογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλίδη να μιλήσει στη συνέχεια για την γενικότερη εμπειρία του από τον Αρκτικό Κύκλο:

«Ήταν ένα road trip στον αρκτικό κύκλο από 26 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2023 με κύριο στόχο να φωτογραφίσουμε το Βόρειο Σέλας. Ξεκινήσαμε από το Abisko της Σουηδίας για τα νησιά Lofoten της Νορβηγίας. Εντυπωσιακά τοπία βγαλμένα από σκηνικό ταινίας! Απίστευτο ανάγλυφο με κωνικά βουνά φυτεμένα θαρρείς στη θάλασσα, ατμοσφαιρική ομίχλη και γραφικά ψαροχώρια να δείχνουν πώς η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να ομορφαίνει αντί να υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον. Μια καρτ-ποσταλική οπτασία, κυριολεκτικά η χαρά του φωτογράφου! Με τόση συννεφιά όμως ήταν αδύνατον να δούμε Βόρειο Σέλας.

«Οδήγηση πίσω προς την Σουηδία και είσοδος στη Φινλανδία. Ατελείωτα δάση, παγωμένα ποτάμια και λίμνες. Χιόνι παντού που έδινε μιαν αγνή, μινιμαλιστική ομορφιά στα πάντα, μια αύρα παραμυθιού! Η συννεφιά όμως πάντα εκεί.

«Τελευταίο βράδυ του ταξιδιού στην Kiruna της Σουηδίας όμως μας έκανε την τιμή! Ξαστεριά και καθαρός νυχτερινός ουρανός! Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για αυτή την εμπειρία. Πολύχρωμες κουρτίνες στον ουρανό να αλλάζουν σχήματα και χρώματα, να χορεύουν έναν εξωγήινο χορό, μια ουράνια παράσταση! Ταχυκαρδία, χαρά, συγκίνηση. Ποιος έδινε τελικά σημασία στους μείον δεκαεπτά βαθμούς Κελσίου! Το διαμάντι στο στέμμα της Αρκτικής περιπέτειας ήταν δικό μας για πάντα…»

Ακολουθεί το video με τίτλο Arctic Circle 2023, μουσική σύνθεση Θανάσης Δρίτσας, φωτογραφίες Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ερμηνεύουν οι μουσικοί Μιρέλλα Τυλλιανάκη (πιάνο) και Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο).