Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νίκος Αλιάγας: Με το βλέμμα στραμμένο στη Βενετία
Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφική του έκθεση «Regards Vénitiens» για την καθημερινότητα των Βενετών στο Palazzo Vendramin Grimani
Στο διάστημα Ιούλιος-Νοέμβριος του 2022, ο Νίκος Αλιάγας ταξίδεψε στην Βενετία για να φωτογραφήσει την συγκλονιστική Serenissima με αφορμή το φωτογραφικό πρότζεκτ της Fondazione dell'Albero d'Oro. Τα συναισθήματα που του δημιούργησε η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, που επισκέφθηκε τότε για πρώτη φορά, η αινιγματική και συνάμα συναρπαστική πραγματικότητα της, στάθηκαν αφορμή για να αποτυπώσει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό την καθημερινότητα των Βενετών σε βάθος.
Μερικούς μήνες και μια πτώση στα παρασκήνια της τηλεοπτικής του εκπομπής αργότερα, επέστρεψε με μια δυναμική έκθεση, που απλώνεται στα 400 τετραγωνικά του Palazzo Vendramin Grimani και θα διαρκέσει έως τις 26 Νοεμβρίου 2023.
Ο Νίκος Αλιάγας περιπλανιέται στα βενετσιάνικα σοκάκια και συναντά τους κατοίκους της πόλης, που πάντα προσπαθούν να αποφύγουν τους φακούς των τουριστών. Ο ίδιος επιδιώκει να αποτυπώσει την ιδιαίτερη καθημερινότητά τους, που πλαισιώνεται από τη μοναδική θέα της πόλης και μέσα από τις εικόνες του να αφηγηθεί τις ιστορίες όσων ζουν σε αυτά τα μέρη και τα «ζωντανεύουν».
Χαρακτηριστικό γνώρισμα στις φωτογραφίες του Αλιάγα είναι πως είναι αυστηρά ασπρόμαυρες ενώ σ' αυτές, ο καλλιτέχνης εξερευνά τις αντιθέσεις, τον backlight φωτισμό και την κίνηση σε καρέ που απεικονίζουν τις ευθείες και καμπύλες γραμμές ενός προσώπου ή τη γωνία ενός στενού.
«Είναι ακόμα δυνατό να αυτοσχεδιάσεις στη Βενετία; Σε μια πόλη που φωτογραφήθηκε εκατομμύρια φορές από τόσα περαστικά μάτια;» «Ναι», απαντά ο καλλιτέχνης, «από τη στιγμή που υπάρχει ως προϋπόθεση ότι η ίδια η Βενετία μας κοιτάζει και μας παρατηρεί».
Το Regards Vénitiens είναι μέρος ενός πρότζεκτ του Fondazione dell'Albero d'Oro, που ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του Patrick Tourneboeuf και του του Ugo Carmeni. Η έκθεση γίνεται ένα ακόμα στοιχείο του πλούσιου προγράμματος του Fondazione, επιδιώκοντας την αναγέννηση της Βενετίας, αυτού του ιστορικού τόπου σαν σημείο καλλιτεχνικής διάδοσης.
Το Fondazione dell'Albero d'Oro στοχεύει να δώσει μια νέα πνοή στο Palazzo Vendramin Grimani, προσφέροντας τόσο στους Βενετούς όσο και στους επισκέπτες μια ποικίλη πολιτιστική προσφορά για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έρευνας και παραγωγής, επίσης μέσω της φόρμουλας artist-in-residence.
Ο Νίκος Αλιάγας είναι Ελληνογάλλος δημοσιογράφος, φωτογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής στην Γαλλική τηλεόραση. Αφού σπούδασε Μοντέρνα Λογοτεχνία στη Σορβόννη, ξεκίνησε στο RFI και στο Radio Notre-Dame πριν ενταχθεί στο Euronews. Υπήρξε αρθρογράφος στο πρόγραμμα Union Libre στο France 2, παρουσιαστής των τηλεοπτικών ειδήσεων στην Ελλάδα, της πρωινής εκπομπής του NRJ και πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών στο Europe 1. Για περισσότερα από 20 χρόνια στο TF1, φιλοξένησε σημαντικά προγράμματα του καναλιού, ξεκινώντας από το Star Academy και το The Voice, καθώς και πολλά άλλα ψυχαγωγικά προγράμματα.
«Έχω διπλή υπηκοότητα, είμαι απολύτως δίγλωσσος και έχω εργαστεί και στις δύο χώρες. Διανύω διαρκώς τη γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες» έχει δηλώσει ο ίδιος.
Έχει συμμετάσχει σε ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές και έχει συμβάλει στην τουριστική διαφήμιση της Ελλάδας. Το 2020 βάφτισε την κόρη του Αγάθη στο χωριό του πατέρα του, τη Σταμνά της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το 2021 παρουσίασε τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου για την ΕΤ1. Έχει τιμηθεί ως προσωπικότητα από την Γαλλική Δημοκρατία και το 2013 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα με την εικόνα του.
Τις φωτογραφίες του μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό του στο instagram.
Δειτε περισσοτερα
Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού